I takt med att vädret blir kallare och blötare är det dags för alla föräldrar att fundera på om förra årets vinterskor fortfarande fungerar, eller om det är dags att köpa nya? Alla vill ju att barnen ska ha sköna skor som håller slasket på utsidan och värmen på insidan, och som samtidigt är lätta att torka.
En vintersko ska vara vattentät och samtidigt kunna andas så att fukten från fötterna i form av svett kan komma ut. Den bör också vara varmfodrad så att fötter och tår inte blir kalla. Reflexer är också bra, till exempel på hälkappan eller tån, och de får gärna ha högre skaft som klarar skvätt från vattenpölar och snö. Den bör inte heller vara för liten, hellre lite mer utrymme runt foten eftersom luften hjälper till att isolera värmen inne i skon.
Men att hitta rätt i skodjungeln är inte helt enkelt. Det finns ett enormt stort utbud av barnskor idag som skiljer stort i både kvalitet och pris, så det gäller att man sätter sig in i vad som är viktigt. Först och främst behöver man fundera på hur skorna ska användas. Förskolebarn är ofta ute i många timmar och behöver tåliga skor som håller värmen väl. Samtidigt tar man oftast av barnen skorna när de kommer in, så att de hinner torka lite. Större skolbarn däremot kan ibland behöva ha sina skor på sig hela dagen, även inomhus. Då är det extra viktigt att de andas bra.
Testfakta har låtit det oberoende laboratoriet PFI i Tyskland göra ett jämförande test av nio par vinterkängor för barn och unga som säljs i Sverige i storlek 30-40. Resultatet visar på stora skillnader både när det gäller vattentäthet, isolering mot kyla, andningsförmåga och torktid.
[PDF]
En viktig funktion i skon är membranet, vanligtvis en hållbar supertunn film som ligger mellan skons yttermaterial och fodret och håller vattnet ute. Membranet bör vara tejpat mot kanterna vid plösen och mot sulan, för det är ofta där vatten kommer in om sömmarna inte är tillräckligt täta. För att mäta vattentätheten monterar labbet skon på en konstgjord fot som får trampa i en simulator med vatten strax ovanför sulans kant, något som kan motsvara att kliva i vattenpölar eller snöslask. Under testet signalerar en automatisk sändare när insidan av skon blir fuktig.
Tre skor klarar över 100.000 steg utan problem: Ecco, Tretorn och Nordbjørn. Bara Tretorn klarar över 200.000 steg torrskodda med sin yta av naturgummi som inte släpper igenom något vatten alls. Viking och Lejon klarar inte ens 20.000 steg i testet innan de börjar ta in vatten. På de flesta skorna trängde vattnet in i innersulan vid området där skon böjs sig i steget.
– Att skorna tar in vatten kan ha en rad olika förklaringar. Dels kan membranet vara av sämre kvalitet. Det kan också handla om att tillverkaren inte har hanterat membranet på rätt sätt i förhållande till resten av skon, det kan ha skadats eller att sömmarna inte har tätats korrekt, säger Kai Tinschert, som är testledare på PFI-laboratoriet som genomförde testerna.
När barnet blir fuktig om strumporna är det lätt att tro att skorna läcker in. Men det kan lika gärna handla om att skorna inte andas. Ett bra membran klarar nämligen inte bara hålla vätan ute, utan kan också släppa igenom ånga från inuti skon. Membranets mikroskopiskt små porer tillåter att svett i form av avdunstande vattenångemolekyler går ut genom skon, medan större vattenmolekyler som kommer utifrån inte kan komma in. Det är det man menar med att skorna kan andas.
Bäst här blir Superfit med 67 mg fukt/cm2 och dygn följt av Ecco och Kavat som också andras bra. Nordbjørn har nästan ingen andningsförmåga alls med bara 2 mg fukt/cm2 och dygn. Låg andningsförmåga har även naturgummiskon Tretorn (5), Linear (5), samt Lejon (14) och Leaf (12).
Labbet mätte också skornas isoleringsförmåga genom att mäta temperaturskillnaden i skorna under 30 minuter i -17 grader. Minst värmeförlust hade Ecco med upp till 4,5 grader i värmeförlust, medan Tretorn hade den största värmeförlusten med upp till 8,3 grader.
– Alla testade skomodeller ligger dock inom kraven som normalt används för skor, som är upp till 10 graders temperaturfall under 30 minuter, förklarar Kai Tinschert.
Hur snabbt skorna torkar är också en viktig parameter, och bland de testade skorna är variationen stor. Efter att ha sprayats invändigt med vatten är Ecco, Superfit, Nordbjørn och Kavat helt torra efter 7 dygn. Längst tid att torka tar Linear, Lejon och Leaf med drygt 11 dygn. Men så länge kan man inte alltid vänta på att få gå ut igen, så det finns sätt att snabba på torktiden. Det viktigaste att tänka på är dock att inte ställa in skorna i torkskåp, för då kryper fukten in i skorna istället för ut. Öppna upp skorna så mycket som möjligt, ta ut sulorna och lägg dem på element eller värmegolv. En elektrisk skotork är också effektiv för att få skorna att torka snabbare.
Sammantaget får kängorna från Ecco högst betyg. De håller vattnet ute länge samtidigt som de andas väl, har hög värmeisoleringsförmåga och torkar relativt snabbt. I botten finns bland andra Linear, Lejon och Leaf som alla släpper in vatten ganska snabbt utan att andas ut fukt från fötterna, vilket kommer att göra det blött i skorna efter kort tids utelek i snö och slask.