Som man bäddar får man sova

Som man bäddar får man sova

Testfakta test bäddmadrasser.
Foto: Shutterstock
Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan göra din säng både bättre och skönare. Men det är stora skillnader mellan olika märken, visar Testfaktas test.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 16 Dec, 2016
Läs senare

Ligger du obekvämt? Innan du spenderar en halv förmögenhet på en ny säng kan det vara värt att fundera på om det kanske är bäddmadrassen du borde byta. En bäddmadrass kan nämligen göra stor skillnad för ergonomin och komforten när du sover.

– Om madrassen tillåter kroppen att sjunka ner i underlaget, samtidigt som den ger stöd åt svank och rygg så kan sovställningen bli bättre, säger Dr Florian Heidinger, specialist på ergonomi och testledare på Ergonomie Institut München.

Bäddmadrassens uppgift är också att fördela trycket från kroppen över en större yta, så att det känns bekvämare och inte trycker hårt mot vissa punkter. Men när Testfakta testar sju olika madrasser på samma hårdare standardsäng visar det sig att tillverkarna klarar de här uppgifterna olika bra.

[PDF]

Bäst i test är Mios bäddmadrass Sleep. För en medeltung person förbättrar den stödet för rygg och svank med 43 procent, om man jämför mot att ligga direkt på sängen. Det kan jämföras med Ikeas madrass Tromsdalen som bara förbättrar stödet med 28 procent.

Madrassen från Mio får också högt betyg när det gäller tryckavlastning, samtidigt som den klarar att transportera bort fukt som kroppen avger när man sover. Att göra en madrass som ger bra stöd och tryckavlastning utan att det går ut över andningsförmågan är annars den största utmaningen för tillverkarna, menar Florian Heidinger.

– När kroppen sjunker ner i madrassen på ett bra sätt ökar samtidigt kontaktytan mot underlaget. Därför är det viktigt att materialen i madrassen kan transportera bort fukten, säger Florian Heidinger.

Sängjättens madrass lyckas inte så bra med att kombinera de olika egenskaperna. Den har bäst tryckavlastande förmåga, men näst sämst andningsförmåga.

– Om du har tendenser att svettas när du sover skulle jag inte rekommendera Sängjättens bäddmadrass.

En bra bäddmadrass måste också hålla sin form över tid. Formfastheten undersöktes genom att bitar av madrassernas kärna pressades ihop och placerades i en fuktig klimatkammare. Efteråt undersökte laboratoriet hur bra bitarna återfick sin form. Sämst var Ikea som förlorade 12 procent av sin ursprungliga höjd, medan Kungsängen och Sängjättens madrasser förlorade två procent.

En bra bäddmadrass kan alltså vara en billig väg till bättre nattsömn. Men bara om din säng är för hård. Sover du på en för mjuk säng med hängmatte-läge för ryggen kan inte bäddmadrassen göra mycket för att rädda situationen.

– En hård säng kan förbättras med en mjuk bäddmadrass, men inte tvärt om ­– en hård bäddmadrass kan inte kompensera för en alltför mjuk bas, säger Florian Heidinger.

 

Fakta om testet

Testfakta har låtit testa sju bäddmadrasser med en tjocklek på mellan fem och åtta centimeter och ett maxpris på 2 000 kronor. Bäddmadrasserna testades på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och på EIM, Ergonomie Institut München.

Testerna av bäddmadrassernas flexibilitet, stöd och tryckfördelning utfördes på en hårdare resårsäng. För att tydligt se hur mycket de olika bäddmadrasserna förbättrar ergonomin gjordes mätningarna även på sängen enbart.

Test av madrassernas tryckfördelande egenskaper
Laboratoriet mätte kontakttrycket (N/cm2) vid ett högre tryck (motsvarande axelpartiet som trycks ner i madrassen) och ett lägre tryck (motsvarande en häl).

Test av madrassernas flexibilitet och stödaxelparti
Laboratoriet testar madrassernas flexibilitet genom att mäta hur mycket den låter axelpartiet sjunka ned när man ligger på sidan respektive när man ligger på rygg. Mätningen utgick från personer med olika kroppsstorlek och vikt.

Stöd för svank/rygg
Laboratoriet mäter vilket stöd som svanken får när man ligger på rygg. Mätningen utgick från personer med olika kroppsstorlek och vikt.

Andningsförmåga 
En testdocka ligger under ett täcke och ger ifrån sig värme och fukt motsvarande en vanlig människa under sju timmar. Under tiden mäts värme och luftfuktighet mellan testdocka och bäddmadrass. Ju lägre luftfuktighet, desto bättre.

Kompressionstest (Utfördes på SP)                                                                              Provbitar av bäddmadrassernas kärna trycktes ihop till 10 procent av sin ursprungliga höjd. Bitarna fick ligga i en klimatkammare med 40 graders värme och 95 procent luftfuktighet under 22 timmar. Efter 30 minuters återhämtning, utan kompression i rumstemperatur, mättes hur väl provbitarna återfick sin ursprungliga höjd.

 

Bäddmadrasserans miljömärkningar

Svanen
Tar hänsyn till olika miljöaspekter kring produkten. Visar att tillverkaren anstränger sig för att materialet och produkten ska ha så liten miljöpåverkan som möjligt.

Confindence in textiles/Oekotex
Gäller överdraget på madrasserna. Garanterar att tyget inte innehåller häsoskadliga kemiska ämnen.

Certipur
Gäller madrassens kärna. Garanterar att materialet inte innehåller och släpper ifrån sig skadliga ämnen.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

En bra säng ska ge kroppen stöd och samtidigt låta axlar och höft sjunka ner i bädden. Men en felbalanserad fjädring kan ge känslan av hängmatta med ryggproblem som resultat. Hur bra är då en lite dyrare kontinentalsäng? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i premiumklassen.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Stort test av duntäcken - Dunets kvalité värmer bäst

Ett duntäcke som både håller värmen och andas när vinterkylan slår till? Testfaktas test visar att dunets kvalitet har stor betydelse för resultatet. I ett par fall finns också en hel del luft i priset för fjädrarna.

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

Laboratorietest

Cape Farewell ställbar säng

Mios ställbara säng Cape Farewell har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Sängen uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för samtliga tre kroppstyper.

Laboratorietest

Varierande kvalitet i fristående resårmadrasser

En fristående resårmadrass kan läggas direkt på golvet eller i en sängram. En flexibel lösning som ger ergonomi i nivå med en klassisk resårsäng. Men långt ifrån alla fabrikat håller måttet, och priset är ingen garanti för kvalitet visar Testfaktas laboratorietest av sju vanliga modeller.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den lägre prisklassen

Med testerna redo i mobilen har sängkunderna oftast en klar åsikt om sitt sängköp.
— De yngre kunderna är speciellt medvetna om att sängköpet kan vara hemmets viktigaste, säger Agneta Winther som sålt sängar i över tio år.

 

Laboratorietest

Roma kontinentalsäng

Kontinentalsängen Roma från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Roma uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyperna S (small), M (medium) och L (large).

Viktigt med rätt säng för god sömn

Fast eller mjuk, skum eller spiralfjädrar, zonindelad eller inte? Många begrepp och ett gigantiskt utbud gör det svårt att hitta rätt i sängdjungeln. Testfakta och ergonomiexpert Dr Florian Heidinger reder ut begreppen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.