Din takbox kan bli livsfarlig

Din takbox kan bli livsfarlig

Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Flera vanliga takboxar klarar inte Testfaktas krocktest. Skidor och pjäxor flyger som projektiler, eller så far hela lådan av.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 21 Jan, 2016
Läs senare

Skidsäsongen är igång och på vägarna norrut trängs fjällresenärerna, ofta med en takbox på biltaket. Men vid en krock kan boxen och packningen inuti bli livsfarlig för andra trafikanter.

Testfakta har låtit SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, krocktesta sju olika takboxar i plast vid en hastighet av 40 kilometer i timmen. Flera av boxarna får usla resultat – antingen far de av biltaket eller så öppnas boxen och hela lasten kastas ut. Vid en verklig krock skulle det kunna få mycket allvarliga konsekvenser.

– Det som kan hända är att lasten far in igenom vindrutan på en annan bil. Får du en skida i kroppen kan det vara direkt dödande, säger Anders Kullgren, Trafikforskningschef på Folksam.

Lagkraven på vad en last på ett biltak måste hålla för är en kraft på 1 g, vilket motsvarar en kraftig inbromsning. Utöver det finns flera branschstandarder för takboxar, men även där är kraven lägre ställda än den krock som genomfördes i testet.

– 40 kilometer i timmen är en fullt rimlig hastighet, där sker många kollisioner och det borde en takbox klara, säger Anders Kullgren.

Han tycker att det finns anledning för Transportstyrelsen att se över kraven. Men på myndigheten anser man inte att det finns skäl att skärpa reglerna.

– Vi har inte upplevt att det här är något problem, säger Ingela Sundin, chef för fordonsteknik på Transportstyrelsen.

Laboratoriet testade boxarna med en last på 50 kilo, och med den angivna maxlasten – för de flesta modeller 75 kilo. Vid testerna spändes packningen fast inuti boxen, precis som tillverkarna rekommenderar.

Bara en box, den från Thule, klarar att hålla lasten på plats. Den är också helt vattentät och lättast att hantera och slutar som klar testvinnare. De billigaste takboxarna i testet, från Biltema och Jula, klarar krocken näst bäst. Där går boxväggarna sönder så att skidspetsarna sticker ut, men lasten och boxen sitter kvar. De två boxarna testades endast med 50 kilos last eftersom det är den maxlast de anger.

De betydligt dyrare boxarna från Calix och Mont Blanc, som kostar 8 000 respektive 6 000 kronor, klarar krocken sämst av alla. Antingen flyger hela boxen av taket på grund av att infästningarna brister. Eller så kastas lasten ur.

Reine Wasner, vd på Mont Blanc Group, säger till Testfakta att man på företaget är förvånade över resultaten, eftersom boxen klarat de tester som man själv låtit göra. Trots det kommer man inleda en intern utredning för att se om det är nödvändigt anpassa produkten för att göra den säkrare.

Autoform som tillverkar Calix framhåller att Calixboxen uppfyller de krav som ställs idag.

– Om kraven från myndigheter eller marknaden förändras kommer Autoform att anpassa sina produkter därefter, säger vd Håkan Gustavsson.

 

Fakta

Testfakta har tillsammans med Norges Automobil-Forbund, NAF testat sju olika takboxar i plast. Testet är utfört av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och bestod av tre delprov:

Krockprov
Takboxarna krocktestades på SP:s krockbana i en hastighet av 40 km/h och med en puls på 12 g. Takboxarna monterades på godkända takräcken enligt anvisningarna och packades med skidutrustning samt sandpåsar för att uppnå önskad vikt. Alla boxar krockades med sin specificerade maxvikt, samt med vikten 50 kg lastad i boxen. De boxar som har 50 kg som angiven maxvikt krockades endast en gång.

Vattentäthet
Takboxarna monterades en i taget på en bil som placerades framför en fläkt. Tillsammans med vinden tillfördes vatten motsvarande att bilen åker i 80 km/tim under ett kraftigt regn. Efter femton minuter bedömdes hur mycket vatten som kommit in.

Hanterbarhet
Tre testpersoner av olika längd bedömde takboxarnas hanterbarhet – hur lätta de är att montera på takräcket, packa, öppna och stänga. Panelen bedömde även låset. Totalt tittade man på tio olika kriterier.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.