Köksfläkten som suger fett bäst

Köksfläkten som suger fett bäst

Fettupptagningen testas genom att olja och vatten droppas i en varm kastrull under en viss tid. Foto: Tobias Meyer
Fettupptagningen testas genom att olja och vatten droppas i en varm kastrull under en viss tid. Foto: Tobias Meyer
Här testas luftflödet på en av fläktarna. Foto: Tobias Meyer
Fläktarnas belysning testades både vad gäller intensitet och jämnhet. Foto: Tobias Meyer
Test av fläktarnas ljudnivå i en resonansfri kammare. Foto: Tobias Meyer
Registrering av ljudnivå. Foto: Tobias Meyer
Registrering av ljudnivå. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

Förmågan att ta bort fett är en viktig funktion hos en köksfläkt. Men många fläktar håller inte vad de lovar här, visar Testfaktas test.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 20 Nov, 2015
Läs senare

Att bedöma kvaliteten på en köksfläkt bara genom att titta på den i butiken är inte lätt. Därför är det bra att köksfläktar från och med i år har fått en egen märkning liknande den som finns för kylar och frysar. Märkningen omfattar energiförbrukning, fettupptagning, belysning och buller och anges som en skala från A till G där A är bäst.

Men vad ska man med en märkning till om den inte stämmer? Eller om reglerna är otydliga? När Testfakta testar sju köksfläktar med utsug visar det sig att fyra till sex fabrikat inte lever upp till utlovad fettupptagning beroende på hur man tolkar kraven i standarden.

I testet har laboratoriet mätt hur mycket av fettet som fångas upp av fläktarnas filter. Men Frankes och Cylindas fläktar har en funktion som de kallar för ”Easy Clean” vilket innebär man även kan plocka ut andra delar i fläkten och tvätta dem. Och enligt Franke ska dessa delar räknas in i filtersystemet.

På laboratoriet håller man inte med.
– Det stämmer att det går att plocka bort motorn på Franke och Cylindas fläktar. Men det krävs fortfarande verktyg och vi anser inte att man ska räkna in detta i filtersystemet. I så fall skulle man även kunna räkna in lampor och lamphållare som ju också är löstagbara, säger Daniel Teubner på det tyska laboratoriet SLG som utfört testet.

[PDF]

Om man endast utgår från vad själva filtren fångar upp ligger Franke och Cylinda cirka 20 procent under deklarerad fettupptagning, precis som Ikea. Men även Electrolux, Thermex och Gorenje anger en högre klassning än vad man har enligt testresultaten.

Helena Nilsson är handläggare på Energimyndigheten som är kontrollmyndighet för köksfläktar.
– Det är självklart inte bra om märkningen eller de deklarerade värdena inte stämmer. Eftersom det här är så pass nytt har vi själva ännu inte hunnit göra någon marknadskontroll av fläktar men det kommer vi göra framöver, säger hon.

Hon vill inte säga något om vilken tolkning av standarden som är rätt.
– Tyvärr är det ingen här på myndigheten som är tillräckligt insatta i detta ännu, säger hon.

Även när det gäller energiförbrukningen är det en fläkt som ligger långt ifrån deklarerade värden. Gorenje har 20 procent högre årlig förbrukning än vad man anger. Här skiljer det också extremt mycket mellan fläktarna i testet. Cylinda drar till exempel tre gånger så många kilowattimmar per år som Siemens. 
– Så stora skillnader brukar det inte vara mellan olika hushållsapparater i ett visst produktsegment. Men det beror säkert på att märkningen är så pass ny. Vi hoppas att den ska sätta mer tryck på tillverkarna att göra sina produkter mer energieffektiva, säger Helena Nilsson på Energimyndigheten.

Fakta om testet

Det tyska laboratoriet SLG har på Testfaktas uppdrag testat sju köksfläktar med utsug, 90 cm breda.

Fettupptagning

Laboratoriet mäter hur stor andel fett som fläkten filtrerar från matoset. Testet är utfört enligt standarden IEC 61591.

Ångupptagning

Fläktens förmåga att ta upp vattenånga bedömdes. Testet innehåller både mätningar och en subjektiv bedömning.

Ljudnivå

Ljudnivån på högsta normalnivån (ej boost) mättes. En panel fick även bedöma huruvida ljudet var normalt eller onormalt.

Energieffektivet och energiförbrukning

Laboratoriet har mätt hur effektiva fläktarna är och hur många kilowattimmar de drar per år. Här ingår både själva fläkten och belysningen.

Hantering och belysning

En panel bestående av tre testingenjörer i olika längd bedömde följande saker:

- Installation och instruktioner

- Ergonomi (manövrering och åtkomst av reglage samt rengöring och byte av filter)
- Belysning (ljusintensitet och jämnhet)

Så säger tillverkarna

Ikea
Emil Eriksson, presskontakt: ”Vi är inte nöjda med de resultat Testfakta redovisar och vi kommer snarast starta en intern utredning kring vad som hänt.”

Franke
Ulf Enquist, regionchef: ”Vi anser att man enligt standarden ska räkna in både filter och andra löstagbara detaljer när man räknar fram fettupptagningen, inte enbart själva filtret. Detta förklarar ändå inte den stora avvikelsen vilket gör att vi starkt ifrågasätter testresultatet. ”

Cylinda
Mats Pettersson, produktchef: ”Jag har varit i kontakt med det labb vi själva använder och de ställer sig frågande till resultaten då de avviker från mätningar som de själva utför på den här produkttypen.”

Gorenje
Klemen Tuasic, regionchef: ”Vi är förvånade över Testfaktas resultat. Våra egna tester visar att vår märkning stämmer.”

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.