Att bedöma kvaliteten på en köksfläkt bara genom att titta på den i butiken är inte lätt. Därför är det bra att köksfläktar från och med i år har fått en egen märkning liknande den som finns för kylar och frysar. Märkningen omfattar energiförbrukning, fettupptagning, belysning och buller och anges som en skala från A till G där A är bäst.
Men vad ska man med en märkning till om den inte stämmer? Eller om reglerna är otydliga? När Testfakta testar sju köksfläktar med utsug visar det sig att fyra till sex fabrikat inte lever upp till utlovad fettupptagning beroende på hur man tolkar kraven i standarden.
I testet har laboratoriet mätt hur mycket av fettet som fångas upp av fläktarnas filter. Men Frankes och Cylindas fläktar har en funktion som de kallar för ”Easy Clean” vilket innebär man även kan plocka ut andra delar i fläkten och tvätta dem. Och enligt Franke ska dessa delar räknas in i filtersystemet.
På laboratoriet håller man inte med.
– Det stämmer att det går att plocka bort motorn på Franke och Cylindas fläktar. Men det krävs fortfarande verktyg och vi anser inte att man ska räkna in detta i filtersystemet. I så fall skulle man även kunna räkna in lampor och lamphållare som ju också är löstagbara, säger Daniel Teubner på det tyska laboratoriet SLG som utfört testet.
[PDF]
Om man endast utgår från vad själva filtren fångar upp ligger Franke och Cylinda cirka 20 procent under deklarerad fettupptagning, precis som Ikea. Men även Electrolux, Thermex och Gorenje anger en högre klassning än vad man har enligt testresultaten.
Helena Nilsson är handläggare på Energimyndigheten som är kontrollmyndighet för köksfläktar.
– Det är självklart inte bra om märkningen eller de deklarerade värdena inte stämmer. Eftersom det här är så pass nytt har vi själva ännu inte hunnit göra någon marknadskontroll av fläktar men det kommer vi göra framöver, säger hon.
Hon vill inte säga något om vilken tolkning av standarden som är rätt.
– Tyvärr är det ingen här på myndigheten som är tillräckligt insatta i detta ännu, säger hon.
Även när det gäller energiförbrukningen är det en fläkt som ligger långt ifrån deklarerade värden. Gorenje har 20 procent högre årlig förbrukning än vad man anger. Här skiljer det också extremt mycket mellan fläktarna i testet. Cylinda drar till exempel tre gånger så många kilowattimmar per år som Siemens.
– Så stora skillnader brukar det inte vara mellan olika hushållsapparater i ett visst produktsegment. Men det beror säkert på att märkningen är så pass ny. Vi hoppas att den ska sätta mer tryck på tillverkarna att göra sina produkter mer energieffektiva, säger Helena Nilsson på Energimyndigheten.