Fem sätt att somna snabbare

Fem sätt att somna snabbare

Den som icke har nattero, han har icke dagen god.
Den som icke har nattero, han har icke dagen god. Foto: Pixabay

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Publicerad: 20 Mar, 2023
Läs senare

Om du regelbundet lider av sömnlöshet bör ditt första steg vara att prata med en läkare. Men om du brottas med ett och annat anfall av sömnlöshet kan dessa metoder hjälpa.

Se över dina kvällsvanor. Det finns mycket som ingår i en sömnvänlig kvällsrutin och mycket har sagts innan: lägg ifrån dig telefonen och sluta stirra in i datorskärmen någon timme innan du lägger dig. Undvik koffein och alkohol efter mörkrets inbrott. Justera värmen i sovrummet till en sval temperatur.

Men det finns också mer oväntade saker du kan göra för att somna snabbare. De kanske inte fungerar för alla, men för den som ofta tillbringar timmar med att försöka somna är det värt att pröva dessa metoder för att slippa ligga sömnlös kväll efter kväll.

Följ ett schema

Många upplever att ett sömnschema hjälper dem att somna lättare. Din kropp har ett självreglerande system: dygnsrytmen. Den fungerar som en intern klocka som gör att din kropp känner sig pigg under dagen men sömnig på natten. Att lägga sig och kliva upp vid samma tid varje dag kan hjälpa din inre klocka att hålla ett regelbundet schema.

När din kropp väl anpassat sig till schemat blir det lättare att somna och vakna ungefär samma tid varje dag. Det kan ibland bli svårt att hålla disciplinen som krävs för att lägga sig samma tid och inte ta sovmorgon när tillfället erbjuds, men den som klarar det har många 

Gör en body scan

Det kanske låter som någon ny teknologi, men har funnits i århundraden och det enda du behöver är din kropp och din hjärna.

Kroppsskanning är en typ av mindfulness-meditation där man metodiskt lägger märke till känslan i varje kroppsdel, från topp till tå. Enligt studier förbättrar mindfulness-meditationstekniker sömnkvaliteten, eftersom de förflyttar fokus från störande eller ångestframkallande tankemönster som kan hålla oss vakna.

Det finns gratis onlinekurser och meditationsappar som lär ut kroppsscanning, men det går också att göra medan du ligger och blundar i sängen. För att börja, gör dig bekväm, blunda och "skanna" din kropp, börja vid ditt huvud. Har du huvudvärk? Spänningar i din käke? Flytta ner till nacken, sedan till bröstet, magen, höfterna, benen och ner till fötterna. Finns det några förnimmelser, smärta eller spänningar i dessa områden? Innan du går vidare, ta 10 till 20 sekunder för att känna av varje del av din kropp. Om du fortfarande är vaken när du når tårna, gör om skanningen från fötterna och upp på samma sätt.

Värm dina fötter

Sockar på!

De som har sockar på sig i sängen verkar veta vad de gör. Enligt en studie från 2018 hjälper det att somna snabbare om du lägger dig med strumporna på. När huden är varm skickar temperatursensorerna i din kropp signaler till det område av din hjärna som är involverat i sömn och temperatur. Hjärnan tolkar den varma huden på fötterna som en signal om att det är okej att slumra till.

För oss som inte gillar sockar i sängen finns andra alternativ: kyliga, sömnlösa nätter kan lösas av en värmedyna vid fotändan av sängen. Det fungerar också att ta ett varmt fotbad så att fötterna är uppvärmda och bekväma före läggdags.

Ta en promenad

Fysisk aktivitet på kvällen kan underlätta möjligheterna att somna. Men allt för ansträngande träning kan öka hjärtfrekvensen för mycket, vilket försvårar insomnandet. En kvällspromenad fungerar bättre, då den ökar kroppstemperaturen måttligt. När du sedan lägger dig sjunker temperaturen, vilket blir en signal till kroppen att den kan sova.

För många kan promenader minska stress och ångest, som är förknippade med sömnproblem. Promenaden innebär också mindre skärmtid: 30 minuter gång efter middagen är lika med 30 minuter som du inte tittar på Tv:n eller telefonen.

Maximera sängens komfort

Kanske är din säng en del av problemet. En obekväm säng som är för mjuk eller för hård kan orsaka att dina muskler arbetar övertid för att justera din ryggrad.

Med det i åtanke blir valet av säng än viktigare. Hur din kropp är byggd och vilken sovstil du har påverkar valet. Och det är en hel del att ha koll på för att hitta rätt i det digra utbudet.

Madrassen ska varken vara för mjuk eller hård. Generellt kan man säga att den som är lång och tung bör ha en hårdare säng. Och den som är kort och lätt kan satsa på en mjukare.

Här är vår guide till att välja rätt säng och madrass för bästa sömn.

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.