Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

Bengt-Åke Andersson på RISE undersöker skador på mellanlager och fjädrar efter uthållighetstesterna. Foto: Anna Sigge
Bengt-Åke Andersson på RISE undersöker skador på mellanlager och fjädrar efter uthållighetstesterna. Foto: Anna Sigge
Sängens andningsförmåga testas under sju timmar med provdocka som svettas likt en människa. Foto: Tobias Meyer
Sängens andningsförmåga testas under sju timmar med provdocka som svettas likt en människa. Foto: Tobias Meyer
EIM simulerar stöd för skulderpartiet i ryggläge. Foto: Tobias Meyer
EIM simulerar stöd för skulderpartiet i ryggläge. Foto: Tobias Meyer
Sängen utsätts för 45 000 överrullningar med en 140 kg tung vals. Foto: Anna Sigge
Sängen utsätts för 45 000 överrullningar med en 140 kg tung vals. Foto: Anna Sigge
25 000 tryck med 100 kg över hela sängens yta. Foto: Anna Sigge
25 000 tryck med 100 kg över hela sängens yta. Foto: Anna Sigge
50 000 tryck med 100 kg utmed sängens långsidor. Foto: Anna Sigge
50 000 tryck med 100 kg utmed sängens långsidor. Foto: Anna Sigge
Höjdförlusten i bäddmadrassens skumkärna mäts efter komprimering i fuktig miljö. Foto: Anna Sigge
Höjdförlusten i bäddmadrassens skumkärna mäts efter komprimering i fuktig miljö. Foto: Anna Sigge
Bäddmadrassens överdragstyg utsätts för 5 000 varvs nötning. Foto: Anna Sigge
Bäddmadrassens överdragstyg utsätts för 5 000 varvs nötning. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

En bra säng ska ge kroppen stöd och samtidigt låta axlar och höft sjunka ner i bädden. Men en felbalanserad fjädring kan ge känslan av hängmatta med ryggproblem som resultat. Hur bra är då en lite dyrare kontinentalsäng? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i premiumklassen.

Laboratorietest
Testfakta Research Publicerad: 19 Dec, 2022
Läs senare

Testfakta Research har på uppdrag av möbel- och inredningskedjan Mio AB genomfört ett jämförande laboratorietest av kontinentalsängar i den högre prisklassen - upp till 40 000 kronor.
Kostnaden för råvaror och komponenter till sängar har stigit rejält under 2022. När sängarna till det här testet köptes in kostade alla under 40 000 kronor. Nu i december när testerna är klara har priserna stigit med i genomsnitt 20 procent.

Att köpa en säng i den här prisklassen är för många en stor investering, och inte konstigt att många känner en viss oro inför köpet. Är den sköna sängen i butiken fortfarande lika skön efter några månaders användning – och hur kommer den att kännas om tio år?

Hur vi uppfattar en sängs komfort är personligt. En mängd olika faktorer påverkar upplevelsen: om man sover på sidan eller på rygg, vilken kroppsbyggnad man har eller om man har lätt för att svettas. Och även om sängen känns mjuk och skön i butiken är det ingen garanti för att den känslan kommer att bestå. Problem med ryggen eller skuldran uppkommer ofta efter en längre tids användning och beror då ofta på sängens ergonomiska egenskaper.
Sängens mjukhet har inte så mycket med ergonomin att göra. En mjuk säng kan passa bra för en tyngre person, förutsatt att sängens fjädring är rätt balanserad – att den ger stöd och samtidigt låter kroppen sjunka in på rätt ställen.

[PDF]

Ergonomie Institut München är specialiserade på att utvärdering av ergonomi och komfort för sängar och madrasser. Vid laboratoriet testas de ergonomiska egenskaperna för olika kroppstyper för att visa hur olika sängar passar större och mindre personer. Resultaten visar att några av sängarna har bra till mycket bra ergonomiska egenskaper för flera olika kroppstyper, trots stora skillnader i konstruktionen.
Kungsängen Engenäs har en tydlig zonindelning och en hård mellanmadrass, Mio Cape Farewell knappt någon zonindelning alls och en mjukare mellanmadrass och Bedre Nætter Haven mitt emellan.
– Dessa tre visade bäst prestanda över hela skalan. Flera andra har en konstruktion som passar utmärkt för antingen lite lättare eller lite tyngre individer, säger doktor Florian Heidinger, testledare och ergonom på institutet i München.

– Det måste finnas en synergi mellan delarna i sängen: botten med sina pocketfjädrar, mellanmadrassen och överst bäddmadrassen. Tryckavlastningen ovanpå sängen bestäms av bäddmadrassen. Mellanmadrassen i kombination med pocketfjädrarna i bottenmadrassen är avgörande för stödet som kroppen får vid olika sömnpositioner, förklarar Florian Heidinger.

Ergonomie Institut München undersökte även sängarnas andningsförmåga med hjälp av en docka som utsöndrar fukt, ungefär som en normal människa gör under sömnen.
– Sängens värmeisolering och fuktledande egenskaper utvärderas under en simulerad sömntid på sju timmar, berättar Florian Heidinger.

En säng ska hålla i många år. Testfaktas laboratorietester av sängarnas uthållighet utförs på RISE, Research Institutes of Sweden i Borås. Testerna är tuffa och sängarna utsätts för en stor belastning. Till exempel rullas en 140 kilo tung trumma över sängarna 45 000 gånger, vilket är tänkt att motsvara den belastning som sängen utsätts för under 10 - 12 år.
Efter ett batteri av olika stöt- och uthållighetstester sprättas sängen för att inspektera eventuella skador på madrassens insida. Det tuffa testprogrammet till trots, visar ingen av sängarna på några allvarliga förändringar eller skador som påverkar funktionen.
– Det handlar mest om slitage på fjäderfickorna, eller pockets, inget som påverkar funktionen direkt men som ge leda till problem över tiden, säger Robert Almqvist, testledare på RISE.

Sammantaget visar testet att flera sängar i urvalet håller en genomgående hög nivå, vilket man ska kunna förvänta sig i det här prissegmentet. Bäst totalbetyg får Mio Cape Farewell som presterar mycket bra i samtliga testmoment.

FAKTA OM TESTET

Testfaktas sängtester utförs av specialiserade och oberoende laboratorier inom Testfaktas laboratorienätverk. Testerna utförs av tre olika laboratorier med olika inriktning och täcker in allt från ergonomiska egenskaper till analys av hälsovådliga kemikalier.

Syftet med testerna är att visa på skillnaderna mellan marknadens utbud av sängar inom kategorin fristående madrasser av skum/ memoryskum och latex (ej resårer).

Läs mer om Testfaktas sängtester

ATT TÄNKA PÅ INFÖR SÄNGKÖPET

En säng för 40 000 kronor är en rejäl investering. Därför bör man verkligen tänka över sitt köp innan man slår till. Att reklamera en säng för att den ”inte är skön” är väldigt svårt, enligt Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter.

Men villkoren skiljer mellan olika återförsäljare så därför viktigt att ta reda på vad som gäller innan köpet. Kan man prova sängen hemma innan man bestämmer sig? Går det att byta hårdhet i madrassen efter köpet?

Många sängföretag har långa garantier, men detta ska inte misstolkas som öppet köp eller bytesrätt. För att garantin ska gälla måste felet på sängen vara ursprungligt. Köper du sängen på nätet har du oftast två veckors ångerrätt. Men kolla upp vad som gäller för värdeminskning och frakt.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Laboratorietest

Stort test av duntäcken - Dunets kvalité värmer bäst

Ett duntäcke som både håller värmen och andas när vinterkylan slår till? Testfaktas test visar att dunets kvalitet har stor betydelse för resultatet. I ett par fall finns också en hel del luft i priset för fjädrarna.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

Laboratorietest

Cape Farewell ställbar säng

Mios ställbara säng Cape Farewell har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Sängen uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för samtliga tre kroppstyper.

Laboratorietest

Varierande kvalitet i fristående resårmadrasser

En fristående resårmadrass kan läggas direkt på golvet eller i en sängram. En flexibel lösning som ger ergonomi i nivå med en klassisk resårsäng. Men långt ifrån alla fabrikat håller måttet, och priset är ingen garanti för kvalitet visar Testfaktas laboratorietest av sju vanliga modeller.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den lägre prisklassen

Med testerna redo i mobilen har sängkunderna oftast en klar åsikt om sitt sängköp.
— De yngre kunderna är speciellt medvetna om att sängköpet kan vara hemmets viktigaste, säger Agneta Winther som sålt sängar i över tio år.

 

Laboratorietest

Roma kontinentalsäng

Kontinentalsängen Roma från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Roma uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyperna S (small), M (medium) och L (large).

Viktigt med rätt säng för god sömn

Fast eller mjuk, skum eller spiralfjädrar, zonindelad eller inte? Många begrepp och ett gigantiskt utbud gör det svårt att hitta rätt i sängdjungeln. Testfakta och ergonomiexpert Dr Florian Heidinger reder ut begreppen.

Laboratorietest

New York kontinentalsäng

Kontinentalsängen New York från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för större och tyngre personer, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen New York uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyp L (large).

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.