Stor skillnad på smak och pris mellan olika kaffesorter

Stor skillnad på smak och pris mellan olika kaffesorter

Gruppbild av de testade kaffe-sorterna. Foto: Testfakta
Kaffebryggande i provköket. Foto: Testfakta
Som en del av testet använder kaffeexperten sked för att sörpla och analysera arom och smak. Foto: Testfakta
Laboratorietest

Bryggkaffe har onekligen en särskild plats i svenska hjärtan; puttrandet från en bryggare är nog ett av de svenskaste ljud som finns. Samtidigt har kaffet ökat rejält i prisde senaste åren. Testfakta har testat smak och akrylamidhalt på de tolv vanligaste 
sorterna av bryggkaffe i butik, och hittar både toppval och bottennapp. 

Laboratorietest
Malin Hefvelin Publicerad: 28 nov, 2025
Läs senare

Kaffe är ett av de livsmedel som ökat mest i pris de senaste åren. Om man jämför med för ett år sedan har kaffepriset ökat med 29,4% enligt SCB, och på fem år har priset mer än fördubblats. Det kan sättas i relation till att konsumentprisindex bara stigit med 1,1% det senaste året. 

 

– De ökade priserna på kaffe beror åtminstone delvis på väderförhållanden som torka i producentländerna, vilket lett till minskade skördar och därmed ett lägre utbud, säger Caroline Neander, statistiker på SCB

Samtidigt är det är en självklar del av många svenskars vardag – vi hör till topp tre av världens mest kaffedrickande folk och trots att kaffedrickandet har minskat något de senaste åren häller fortfarande i snitt i oss 2,5 koppar per person och dag. Men vilka kaffemärken smakar bäst, och hur var det med akrylamidlarmet – är det fortfarande något man behöver tänka på? 


De två vanligaste kaffebönorna är Robusta och Arabica. Robustabönan växer främst i afrikanska lågländer och till viss del även i Vietnam och anses vara av något lägre kvalitet.  Högre kaffekvalitet får man däremot med Arabicabönan som kräver växtplatser med hög höjd och oftast har sitt ursprung i sydamerikanska bergssluttningar. Det internationella marknadspriset för Arabica är ungefär en tredjedel mer än Robusta.

– Arabica är den dominerande bönan i svenskt bryggkaffe, förklarar Philippe Barreca, kaffeexpert med lång erfarenhet. 

– Det är först på senare år som Robusta har börjat användas i svenskt kaffe, och då framför allt i vissa lågprisfabrikat.


Hur får tillverkarna då fram de bästa smakerna i ett kaffe? 

– Utöver att använda bra bönor av rätt sort så handlar det om rostning och malning, förklarar Philippe. 

– En lättare rostningsgrad ger ofta ett fruktigare och livligare ton medan det får en kraftig, rund och mer bitter smak när det är hårdare rostat. Sedan ska bönorna inte vara för grovt malda, men inte heller vara fint som damm, utan målet är att få lagom stora korn, och framför allt att det är så jämnt malet som möjligt.


Testfakta lät Philippe Barreca och en kollega smaktesta 12 sorters svensk bryggmalet mellanrostat kaffe, av både Arabica och Robustatyp. Det finns en ganska tydlig smakskillnad mellan de två kaffebönsorterna. Under blindtestet identifierar Philippe Barrecca snabbt två kaffesorter som sannolika Robusta-blandningar: Ica Basic och Xtra. 
- Robusta har en kraftigare, bittrare, jordigare och “råare” smak jämfört med den mjukare, sötare och mer komplexa Arabican. 

 

[PDF]


Det blir också Ica Basic (2,6) och Xtra (2,7) som hamnar i botten i smaktestet då de präglas just av Robustans mindre charmiga egenskaper, surt och strävt. Xtra beskrivs även som ”avslaget”.  Ica Basic och Xtra är också är två av de billigaste sorterna, med ett kilopris på ca 120 -125 kr. Även Bellarom Gold från Lidl (6,2) är en av de billigaste kaffesorterna med ett pris på ca 124 kr/kg. Bellarom Gold hamnar dock på en fjärdeplats i smaktestet tack vare delbetyg över medel på de flesta av de eftersökta egenskaperna, även om kaffet uppfattas som något väl syrligt. Bäst i test blir Zoegas Mezzo (7,7) som beskrivs som ett trevligt och aromatiskt kaffe med bra eftersmak. Det är också det dyraste kaffet i testet. Även Arvid Nordqvists mellanrostade bryggkaffe (7,1) får goda vitsord av den professionella testpanelen och kommer in som god tvåa, strax före Löfbergs som landar på en tredjeplats med betyget 6,4.  
 

Akrylamid i kaffe

I början på 2000-talet var akrylamid på allas läppar – åtminstone ordet. Europiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) gick då ut med att det fanns akrylamid i många vanliga livsmedel som ökade risken för cancer. Hur ser det ut idag? 


– Akrylamid bildas naturligt när viss mat upphettas till hög temperatur, som till exempel när man rostar kaffebönor, säger Jenny Aasa, toxikolog på Livsmedelsverket. 

–Så kallade åtgärdsnivåer har fastställts i en EU-förordning som producerande företag måste förhålla sig till. Åtgärdsgränsen för akrylamid i rostat, malet bryggkaffe är 400 μg/kg. 

– Generellt kan man säga att akrylamidhalten ökar med ökad rostningsgrad av stärkelserika livsmedel som exempelvis potatis och bröd. Men för kaffe har man sett att de mörkast rostade kaffebönorna ibland innehåller lägre halter än exempelvis mellanrostat kaffe. Så för att minska intaget av akrylamid via kaffe kan man välja mörkrostat kaffe i stället för lätt- och mellanrostat kaffe, förklarar Jenny Aasa.


För att avgöra om det finns några större hälsorisker kopplade till akrylamid vid kaffepausen bad Testfakta det oberoende laboratoriet Eurofins analysera akrylamidhalt i de tolv olika kaffesorterna. Resultatet visade att ingen av sorterna kommer upp i de EU-begränsade åtgärdsnivåerna på 400 μg/kg, även om Lidls Bellarom ligger ganska högt med en akrylamidhalt på 360 μg/kg. Samtidigt visade testerna att akrylamidhalten i den färdiga kaffedrycken ligger ännu lägre – bara en tiondel av akrylamidinnehållet tar sig igenom kaffefiltret. Så slutsatsen är att det går fint att fortsätta dricka bryggkaffe i svenska mängder. 

Fakta om testet

Laboratoriet Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB har på Testfaktas uppdrag analyserat akrylamidinnehållet i tolv olika fabrikat av mellanrostat bryggkaffe. Man testade även akrylamid i den färdiga kaffedrycken på de fyra topp-presterande kaffesorterna för en jämförelse. 

De testade sorterna är: 

  • Zoegas Mezzo (malet och tillagat)
  • Arvid Nordqvist Mellan Bryggkaffe (malet och tillagat)
  • Löfbergs Mellanrost Originalet (malet och tillagat)
  • Bellarom (Lidl) Guld (malet och tillagat)
  • Ica Mellanrost (endast malet)
  • Bellarom M (Lidl) Mellanrost (endast malet)
  • Gevalia Mellanrost (endast malet)
  • Garant Bryggkaffe mellanrost (endast malet)
  • Coop Bryggkaffe Mellanrost (endast malet)
  • Lindvalls kaffe Mellan (endast malet)
  • Xtra (Coop) Mellanrost bryggmalet (endast malet)
  • ICA Basic Robusta (endast malet)

 

Smaktestet

Testfakta lät också genomföra ett sensoriskt test hos Philippe Barreca AB, där två smakexperter fick provsmaka och bedöma samtliga produkter i ett blindtest. Experterna betygsatte följande huvudaspekter:

  • Arom

  • Kropp

  • Syra

  • Sötma

  • Balans

  • Eftersmak

  • Helhetsintryck

Vad är akrylamid och hur uppstår det i livsmedel

Akrylamid är en oönskad förening som enligt internationella riskbedömningar klassificeras som “trolig human carcinogen”, dvs sannolikt cancerframkallande vid exponering via kosten.

Det bildas spontant vid hög temperatur (> ~120 °C) i livsmedel som innehåller kolhydrater och fria aminosyror (främst asparagin), till exempel vid stekning, ugnsbakning, rostning och fritering. 

Inom EU regleras tillsynen av akrylamid i livsmedel genom Kommissionens förordning 2017/2158 som syftar till att hålla halterna “så låga som rimligen möjligt”, och för kaffe gäller max upp till 400 μg/kg.

Kaffebönor utsätts för hög temperatur vid rostning, och därmed kan akrylamid bildas i bönorna innan de malts och bryggs.  I Sverige uppskattas den dagliga akrylamidexponeringen från kosten till cirka 30-40 mikrogram per person och dag, där kaffe kan stå för omkring 10–20 % av detta. Studier visar också att då rostningen fortskrider bortom en viss punkt, kan akrylamiden brytas ner igen, vilket innebär att mörkrostat kaffe ibland kan innehålla lägre halter än mellanrostat kaffe, även om det initialt bildas under upphettning. I en svensk kontrollstudie från 2022 framgår att ljusrostat kaffe ofta har högre risk för akrylamid än mörkrostat, och att mellanrostat kaffe vanligtvis har de högre halterna. 

Källa: Livsmedelsverket

Så brygger du den godaste koppen enligt Philippe Barreca

Välj bra kaffe

Använd färskt kaffe eller åtminstone inte gammalt kaffe som stått i öppen förpackning. 


Mät rätt mängd kaffe

Använd 6–7 gram kaffe per deciliter vatten (ca 1 måttsked per kopp).


Använd rätt vatten

Vatten utgör 98 % av kaffekoppen så det gör skillnad. Använd friskt, kallt vatten – inte varmvatten från kranen.Optimal temperatur vid bryggning: 92–96 °C.


Använd vita, oblekta filter

Oblekta, bruna filter kan ge bismak av papper eller trä om de inte sköljs ordentligt.

Skölj gärna filtret med hett vatten innan du lägger i kaffet – då slipper du filtersmak och värmer samtidigt tratten.


Gör fler koppar samtidigt

Brygg helst en halv eller hel kanna, inte bara en kopp. När du gör fler koppar får kaffet bättre extraktion (aromerna hinner utvecklas).


Använd halv/full-kanna-knappen på bryggaren:

Den reglerar vattnets hastighet. Vid halv kanna rinner vattnet långsammare, så kaffet får mer tid att släppa ifrån sig smak och aromer.


Rör om efter bryggning

När bryggningen är klar, rör runt kannan innan du häller upp. Smaken kan annars bli ojämn – de första dropparna ur bryggaren är starkare än de sista.


Servera direkt

Häll upp kaffet så snart bryggningen är klar. Låt det inte stå på värmeplatta – det bränner aromerna. Vill du hålla det varmt längre så häll över i en termos.


Diska rätt

Rengör bryggare, kanna och filterhållare ofta. Gamla oljor och rester ger en unken, bitter bismak. Använd varmt vatten och lite diskmedel – inte bara sköljning.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Håller kalsongerna måttet? Testfaktas stora kalsongtest ger svar.

Kalsonger som tappar formen och blir noppiga efter några tvättar gör ingen glad. Testfaktas stora laboratorietest av boxerbriefs i bomull visar att skillnaderna i kvalitet är stora. Jack & Jones, Calvin Klein och Calida klarade tvätt, torktumling och töjning bäst – medan Björn Borg och Uniqlo tappade formen.

Laboratorietest

Mögelgift i tomatpuré

Tomater som möglat under odling eller lagring kan bilda mögelgifter med potentiellt allvarliga hälsorisker. Testfaktas analys av 14 fabrikat av tomatpuré visar på anmärkningsvärt höga nivåer i vissa produkter.

Laboratorietest

Som man bäddar får man sova

En bra bäddmadrass kan göra din säng både bättre och skönare. Men det är stora skillnader mellan olika märken, visar Testfaktas stora test av bäddmadrasser under 3000 kronor.

Laboratorietest

Premiumglas är bäst – men alla klarar kraven

Priset på glasögonglas skiljer sig rejält mellan olika tillverkare och optikerkedjor. Testfaktas stora test av glasögonglas visar att premiumglasen från tillverkarna är något bättre, framför allt när det gäller reptålighet, men inga glasögonglas är dåliga.

Laboratorietest

Bästa ljusslingan till vintermörkret

Slingor av smålampor som lyser upp trädgården eller balkongen är en upplyftande syn under vinterhalvåret och gör den mörka årstiden lite ljusare. Men vad kostar det att ha dem tända dag och natt hela vintern, och hur vet man vilka som håller år efter år och vilka som bara klarar en säsong innan de ger upp? 

Laboratorietest

Mixat resultat i blendertest

En bra blender kan vara en god hjälp i köksarbetet. De flesta av dagens blenders har tillräcklig kraft för att krossa, hacka och mixa det mesta. Men det är vissa skillnader på både prislapp och användarvänlighet, visar vårt test av blenders under 4000 kr.

Laboratorietest

Enkla sommarmaten sätts på prov

Det ska vara enkelt och gå fort att laga mat på sommaren. Testfakta har laboratorietestat tio sorters grillkorv som visar på stora skillnader i köttinnehåll. Flera av butikernas grillkorvar får också underkänt i smaktestet.

Laboratorietest

Rusta Chamonix - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta genomfört ett laboratorietest av Rustas julgran Chamonix. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Rustas julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified.

Laboratorietest

Blåst av din alkomätare? Flera modeller visar helt felaktiga resultat.

Hur vet man säkert om bilen kan gå eller bör stå dagen efter? Mer än hälften av de testade alkoholmätarna är opålitliga och ger en felaktig promillehalt, något som kan vara mycket allvarligt om man litar på resultatet. Men det finns också de som visar helt korrekta värden.

Laboratorietest

Bästa valet för semestern - tufft test av resväskor

Handtag som går av och hjul som går sönder – en trasig resväska kan verkligen förstöra semesterstämningen. Testfakta har testat 9 olika modeller av mellanstora resväskor och resultatet överraskar. Bäst i test blir Rusta, som också är en av testets billigaste resväskor.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.