Viktigt med rätt säng för god sömn

Viktigt med rätt säng för god sömn

Illustration: Pål Roos
Doktor Florian Heidinger, ergonom och testchef på Ergonomie Institut München. Foto: Tobias Meyer

Fast eller mjuk, skum eller spiralfjädrar, zonindelad eller inte? Många begrepp och ett gigantiskt utbud gör det svårt att hitta rätt i sängdjungeln. Testfakta och ergonomiexpert Dr Florian Heidinger reder ut begreppen.

Lisa Wallström Publicerad: 23 Nov, 2020
Läs senare

Sömnen är en av de allra viktigaste byggstenarna för en god hälsa. Kroppen behöver den viktiga vilan för att reparera och återhämta sig. Utan en sammanhängande eller tillräcklig lång nattsömn har vi svårt att orka med vardagen, blir mer sårbara för stress och får till och med försämrat immunförsvar.
Med det i åtanke blir valet av säng än viktigare. Hur din kropp är byggd och vilken sovstil du har påverkar valet. Och det är en hel del att ha koll på för att hitta rätt i det digra utbudet.

En som kan allt om ergonomi och sängar är doktor Florian Heidinger som är testchef på Ergonomie Institut München. De är specialiserade på att testa och utvärdera ergonomin i allt från flygplansstolar till sängar. Florian Heidinger och hans kollegor har under flera årtionden utfört mängder av laboratorietester av sängar och anses som en av Europas främsta experter på området.
– Kroppen ska vara avslappnad med ryggen och nacken i en bra position natten igenom – oavsett sovställning, säger Florian Heidinger.

Det man strävar efter är att ryggraden och nacken ska förbli så raka som möjligt. Om vi inte hade haft axlar skulle allt vara mycket enklare. Det är nämligen de som ställer till det. När vi ligger på sidan skjuter axeln upp kroppen, med sned rygg och nacke som följd.

En bra madrass bör alltså kompensera för detta. Den ska vara utformad så att den ger efter för axeln vid sidoläge. Samma sak med skulderbladen och rumpan vid ryggläge.

 

Illustration 1 (axlar, vikt, längd)
Axelbredd, längd och vikt är tre viktiga parametrar att ta hänsyn när du väljer säng. 


– Ju bredare axlar du har, desto viktigare är det att madrassen är flexibel. De flesta madrasser tar hänsyn till detta och är indelade i olika zoner.
I zonerna är fjädringen i madrassen uppbyggd på olika sätt, vilket gör att mjukheten varierar i sängens längdriktning.
Förutom axelbredden bör man även ta hänsyn till vikt och längd.  Madrassen ska fördela tyngden på ett sådant sätt att det känns behagligt i hela kroppen, även efter lång tid i samma ställning.


Madrassen ska varken vara för mjuk eller hård. Generellt kan man säga att den som är lång och tung bör ha en hårdare säng. Och den som är kort och lätt kan satsa på en mjukare. Men även en mjuk säng kan passa för en tyngre person, bara den fördelar trycket från kroppen på ett proportionerligt sätt. Annars riskerar man att ligga som i en hängmatta.

Ytskiktet, det som är närmast kroppen, är ofta bäddmadrassen. Om bäddmadrassen inte är mjuk och följsam kan det ge upphov till mer intensiva tryckpunkter på utstickande kroppsdelar, som till exempel hälarna när man ligger på rygg. En dålig bäddmadrass kan också försämra sängens ergonomiska egenskaper, genom att den begränsar bäddens förmåga att flexa och ge stöd.
– Kvinnor är ofta känsligare för tryck. De bör välja en madrass där ytskiktet har bra tryckfördelning, säger Florian Heidinger.

Det kan också vara bra att veta vilken position man mest brukar ligga i. Det kan förstås vara svårt att veta, men den ställning som du vanligtvis somnar och vaknar i är förmodligen den som dominerar dina nätter.
– Personer som mest ligger på ryggen och har smala axlar behöver till exempel inte ha en madrass med väldigt mjuk axelzon.

 

Illustration 2 (temperatur, ventilation)
Tänk på din kroppstemperatur. Vilken bäddmadrass du har kan påverka om du ofta blir varm och svettas på natten.

 

Nästa egenskap att rannsaka är din kroppstemperatur och om du ofta blir för varm och svettas. Detta styrs mycket av bäddmadrassen eftersom den ligger närmast kroppen. Generellt kan man säga att en tjockare bäddmadrass blir varmare och andas sämre, eftersom du sjunker ner mer och blir mer omsluten.

Hur madrassen är uppbyggd spelar roll för hur hård eller mjuk den blir. Olika tillverkare använder olika tekniker där till exempel spiralfjädrarna har olika tjocklek eller placeras olika tätt. Vissa använder fjäder i fjädersystem för att reglera tryckfördelningen utifrån tyngden på olika kroppsdelar.

På den svenska marknaden finns det i huvudsak tre sängvarianter. Ramsängar – där madrassen är uppbyggd av fjädrar och skum som vilar i en träram – kontinentalsängar – där två olika madrasser, uppbyggda på olika sätt, staplas på varandra – och fristående madrasser som oftast består av någon form av skum- eller latexmaterial. 
Det finns inte något entydigt svar på vilken som är att föredra. Allt handlar återigen om hur just din kropp ser ut och vilka behov du har.
– Ur ergonomisk synpunkt är alla dessa varianter likvärdiga när det kommer till avlastning, tryckfördelning och mikroklimat – alltså förmågan av avlägsna värme och fukt, säger Florian Heidinger. Läs mer om de olika sängtyperna här. 

Det gäller helt enkelt att provligga dem. Avsätt gott om tid för att hinna känna efter ordentligt.
– Det allra bästa är att besöka en butik vid en tidpunkt när det är lugnt och inte så många andra kunder där, säger Florian.
Kan du dessutom ha med dig någon är det ännu bättre. Den personen kan kika på hur din rygg ser ut i olika ställningar. Förhoppningsvis kan också försäljaren hjälpa till och förklara hur respektive madrass är uppbyggd och hur den matchar din kroppstyp. Ta helst av dig dina ytterkläder och skor så att känslan och kroppspositionen blir så autentisk som möjligt.

 

Illustration 2 (täcke,kudde)
Valet av kudde och täcke är också viktigt för en god nattsömn.

 

När du väl har ringat in vilken madrass som passar bäst är det dags att fokusera på två andra viktiga komponenter för den ultimata nattsömnen: täcket och kudden. Är kudden för platt eller för tjock blir vinkeln i nacken fel.
– Tänk också på att den ska fungera både i sido- och ryggläge, säger Florian Heidinger.
Är täcket för varmt blir sömnen orolig eftersom det tenderar att åka av och på natten igenom. Dessutom kan du drabbas av muskelspänningar om du först svettas, tar av dig och därefter blir kall.
– Är sängen luftig och sval kan täcket vara rejälare, än om förutsättningarna är omvända.

Men är det någon skillnad mellan en dyrare och en billigare säng, eller handlar det bara om varumärken? En dyrare säng är ingen garanti för att den håller längre, även billigare sängar har ofta bra uthållighet idag. Skillnaderna ligger mer i sängens ergonomiska egenskaper. Att tillverka en säng med mer avancerad fjädring som ger flex och stöd på rätt ställe kostar mer.
Vad man ska tänka på är att bäddmadrassen är den komponent som påverkas mest över tid, och som ofta har en stor påverkan på komforten. Under tre års användning utsätts den för 7 000 timmar av tryck och fukt. Det gör att den trycks ihop och förlorar sin mjukhet över tiden. Man bör därför byta bäddmadrass kanske vart tredje år.

Det går att hitta en säng som passar både dig och din plånbok, men det kan sin tid. Börja bocka av listan och innan du bestämmer dig – sov på saken. Och när du väl ligger i din nya säng - tänk på att det kan ta en vecka eller två innan kroppen vänjer sig vid det nya. 

Läs mer om hur Testfakta testar sängar här.

Tre vanliga sängtyper

RamsängRamsäng
Består av en madrass som vilar i en träram. Undertill finns träribbor. Själva mjukdelarna utgörs oftast av spiralfjädrar (resårer), ett tunnare mellanlager i skum och ett överdragstyg. Överst och närmast kroppen ligger en bäddmadrass.
Spiralfjädrarna kan se olika ut. Vanligast är så kallad pocket där varje fjäder är inkapslad i en tygpåse. Fjädrarna påverkas inte av varandra vilket gör att madrassen blir följsam. 


Ramsängar är oftast mellan 80 och 160 centimeter breda.

 

KontinentalsängKontinentalsäng
Består av tre olika madrasser. Den understa har spiralfjädrar i en träram, likt ramsängen. Mellansektionen har en fristående madrass med spiralfjädrar utan ram. Överst och närmast kroppen ligger en bäddmadrass. Spiralfjädrarna kommer även här i olika utförande. I underdelen är det ofta bonell – alltså att fjädrarna är förankrade i varandra – vilket fördelar kroppstrycket över en större yta. I mellansektionen är pocket vanligast.

Kontinentalsängar är oftast mellan 80 och 210 centimeter.

 

Fristående madrassFristående eller ramlösa madrasser
Består vanligen av en kärna av någon form av skum- eller latexmaterial (gummi). Kärnan brukar vara 15 - 25 cm tjock. Ytterst sitter ett elastiskt överdragstyg. Ramlösa madrasser kan placeras direkt på golvet eller i en ram.

De kommer i de flesta storlekar.

 

Ställbar sängSärskilt omnämnande: Den ställbara sängen
En sängvariant där man via en elektrisk motor kan höja och sänka olika dela av madrassen för att ge stöd och avlastning, till exempel stöd för överkroppen i sittande position.Passar den som vill eller måste tillbringa mycket tid i sängen och kanske både äta, läsa och se på tv där. Madrassen i sig kan vara utformad på olika sätt - som en ram, kontinental eller enklare ramlös variant.

 

Madrassens fjädring, zoner och uppbyggnad

Madrassens fjädring
Bonellfjäder – Fjädrarna är formade som timglas och är fästa i varandra i metallkrokar. Detta system fördelar tyngden bra, men kan kännas lite gungigt.
Pocketfjäder – Varje fjäder är insydd i en påse och fjädrar individuellt, helt frånkopplad sina grannar. Det gör att varje fjäder anpassar sig efter kroppens tyngd vilket ger färre tryckpunkter. Att de sitter i en påse är för att förhindra att fjädrarna skaver mot varandra och gnisslar.

Så fungerar zonindelning
En madrass delas in i olika zoner där fastheten skiljer sig åt. En mjukare zon finns i regel vid höft och skulderpartiet. Det gör att axel och höft får sjunka ned i madrassen samtidigt som övriga kroppen får ett bra stöd. Målet är att ryggrad och nacke ska förbli raka i viloläge och att det inte ska uppstå något tryck som hindrar blodtillförseln till musklerna. 

Bäddmadrassens uppbyggnad
Består ofta av en skumkärna av kallskum, latex eller så kallat memoryskum. Kärnan omges av ett stretchtyg och ibland även ett mellanskikt av vadd. Kallskum är en billigare form av skum som ger en fastare känsla. Latex, baserat på naturmaterial av gummi, ger ofta en mjukare och mer följsam känsla. Memoryskum anpassar sig efter kroppens tryck och värme. Det kännas lite hårdare när det är kallt men mjuknar och formar sig efter kroppens tryck.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

En bra säng ska ge kroppen stöd och samtidigt låta axlar och höft sjunka ner i bädden. Men en felbalanserad fjädring kan ge känslan av hängmatta med ryggproblem som resultat. Hur bra är då en lite dyrare kontinentalsäng? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i premiumklassen.

Laboratorietest

Stort test av duntäcken - Dunets kvalité värmer bäst

Ett duntäcke som både håller värmen och andas när vinterkylan slår till? Testfaktas test visar att dunets kvalitet har stor betydelse för resultatet. I ett par fall finns också en hel del luft i priset för fjädrarna.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Connect Ultra Premium

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.

 

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

Laboratorietest

Cape Farewell ställbar säng

Mios ställbara säng Cape Farewell har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Sängen uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för samtliga tre kroppstyper.

Laboratorietest

Varierande kvalitet i fristående resårmadrasser

En fristående resårmadrass kan läggas direkt på golvet eller i en sängram. En flexibel lösning som ger ergonomi i nivå med en klassisk resårsäng. Men långt ifrån alla fabrikat håller måttet, och priset är ingen garanti för kvalitet visar Testfaktas laboratorietest av sju vanliga modeller.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den lägre prisklassen

Med testerna redo i mobilen har sängkunderna oftast en klar åsikt om sitt sängköp.
— De yngre kunderna är speciellt medvetna om att sängköpet kan vara hemmets viktigaste, säger Agneta Winther som sålt sängar i över tio år.

 

Laboratorietest

Roma kontinentalsäng

Kontinentalsängen Roma från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Roma uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyperna S (small), M (medium) och L (large).

Laboratorietest

New York kontinentalsäng

Kontinentalsängen New York från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för större och tyngre personer, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen New York uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyp L (large).

Laboratorietest

Bästa ramsängen under 7000 kronor

Vilken är den bästa ramsängen? Och vad är det som skiljer storsäljarna åt? Testfakta Research har testat tio av de största sängtillverkarnas ramsängar – och det är stora skillnader mellan sängarna.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.