Svårt att borra med billiga skruvdragare

Svårt att borra med billiga skruvdragare

Test av skruvragare på SMP i Alnarp. Foto: Frans Hällqvist
Bengt-Göran Pripp på SMP testar skruvdragare. Foto Frans Hällqvist
Laboratorietest

Det är först när man borrar i tuffare material som skillnaderna mellan en billig och dyr skruvdragare blir tydliga, visar Testfaktas laboratorietest. Julas maskin Meec klarar inte att borra i trä och gick sönder i testet.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 30 Mar, 2012
Läs senare

Den vanlige hemmafixaren som bara ska skruva upp några tavlor eller anlägga ett altandäck behöver inte lägga flera tusen kronor på sin skruvdragare. Men för större projekt som till exempel ett nytt tillbygge till huset krävs en kraftigare maskin. Det visar Testfaktas test av åtta batteridrivna skruvdragare från 600 kronor upp till 3000 kronor.
– Alla fungerar bra som skruvdragare och här har de billigare maskinerna minst lika stor kapacitet som de dyra kraftigare maskinerna, säger Bengt Göran Pripp, Svensk Maskinprovning, SMP, i Alnarp som utfört testet.

Clas Ohlsons Cotech för endast 700 kronor drar till exempel i näst mest skruvar av alla per batteriladdning, och nästan dubbelt så många skruvar som AEG-maskinen för 2500 kronor.

I stället är det när man ska använda maskinerna till att borra med som agnarna skiljs från vetet. Att göra borrhål i trä och metall ställer helt andra krav på motorstyrka än att dra i några trallskruvar på ett altandäck. Värst gick det för Meec-maskinen från Jula som gick sönder i testet.
– När vi borrade i träregel med träborr släppte något i växellådan. Därmed gick maskinen inte att använda längre, säger Bengt Göran Pripp.

En annan stor fördel med de dyrare maskinerna är att de har kortare laddningstid, oftast kommer med två batterier och har underhållsladdare.
– Det gör att man alltid kan ha ett batteri på laddning och inte behöver tänka på att ta ut batteriet när det laddat klart. På de enkla maskinerna som saknar underhållsladdare måste man plocka ut det fulladdade batteriet, annars riskerar det att förstöras, säger Bengt Göran Pripp.

[PDF]

Överlägset bäst i test blev Dewalt med toppbetyg rakt igenom. Maskinen är svagare än AEG men blir ändå mest effektiv på grund av dess höga varvtal. Den borrar flest borrhål per laddning och varje borrhål tar i genomsnitt 2,3 sekunder vilket kan jämföras med testets dyraste maskin från Makita som har en genomsnittlig borrtid på 3,9 sekunder. Dessutom är Dewalt lätt att ställa in och allt fungerar mycket bra med chuckar och lås, enligt laboratoriet. 
– Det här var ingen favorit när vi startade testet, men tittar man på det samlade intrycket så är det här en riktigt bra maskin, säger Bengt Göran Pripp.

En lite billigare skruvdragare som ändå klarade sig mycket bra i testet är Black & Decker. Maskinen är stark och effektiv med bra batterikapacitet. Däremot får den anmärkning på ergonomin.
– Den vibrerar mest av alla maskiner. Och när vi borrade med tio millimeters borr blev den något framtung. Men annars är det här mycket prisvärd produkt, säger Bengt Göran Pripp. 

Med riktigt kraftfulla maskiner som Black & Decker, Makita, AEG och Dewalt finns det även risk för vridning av handleden om maskinen kör fast. Ingen av maskinerna i testet är utformade med extra handtag vilket hade kunnat minska denna risk.
– Det är när maskinen är inställd på borrläge och man kör på lägre växel som man kan få sig en ordentlig kyss på handleden om man kör fast. Inställd på dragläge är det här inget problem.

För den som ska välja ny skruvdragare kan det även vara värt att notera olika extrafunktioner. Fem av åtta maskiner i testet har en lampa vilket kan vara bra om man jobbar i mörka rum. På Cotech från Clas Ohlson finns dessutom ett inbyggt vattenpass.

Fakta om testet

Svensk Maskinprovning, SMP, i Alnarp har på Testfaktas uppdrag testat teknisk prestanda och praktisk användning på åtta batteridrivna skruvdragare från 600 kronor upp till 3000 kronor.

Följande produkter har testats:

  • AEG BS14C Li-152C
  • Black & Decker HP 146 F4L
  • Bosch PSR 14,4 Li-2
  • Cotech 40-7974
  • DeWalt DCD 730 C2
  • Makita BDF 343
  • Meec 060-273
  • Ryobi LLCD 1402

Batterikapacitet
Laboratoriet testade batteriernas kapacitet under såväl lägre som högre belastning. Först gjorde man en simulerad skruvdragning av gipsplattor mot träregel med belastningen 2,2 newtonmeter under 5 sekunder per skruv. Antalet iskruvade skruvar per batteriladdning mättes.

Därefter borrade man med ett 10 millimeters borr i träregel och räknade antal borrhål per laddning.

Laddningstid och laddare
Laboratoriet mätte hur lång tid det tar att ladda batteriet. Dessutom noterade man hur många batterier som följde med samt om laddaren är en så kallad underhållsladdare. På maskiner som inte har underhållsladdare måste man plocka ur det fulladdade batteriet för att det inte ska förstöras.

Motorstyrka och effektivitet
Laboratoriet mätte skruvdragarnas motorstyrka i newtonmeter vid lägsta och högsta växel. 

Effektivitet mättes som antal borrade hål under en viss tid och resultatet presenteras som arbetstid per hål och är ett genomsnitt av hela cykeln. Effektiviteten är en kombination av motorstyrka och maximalt varvtal.

Inställning och byte av bits/borr
Laboratoriet undersökte hur lätt det är att ändra olika inställningar som moment, hastighet och rotationsriktning på maskinerna. Bedömningen gjordes på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst.
Vid bedömningen av chucken (byte av bits och borr) la man störst vikt vid om maskinen har chucklås eller inte. På en maskin som har chucklås kan man lossa chucken med en hand medan man håller maskinen med den andra. Saknar den chucklås måste man hålla emot med ena handen och lossa chucken med den andra.

Ergonomi, vikt och balans
Här bedömde laboratoriet maskinernas utformning, manövrering och vibrationer samt om det finns någon risk för vridning av handleden. Skaderisken för handleden rör främst de riktigt starka maskinerna.

Dessutom bedömde laboratoriet maskinernas vikt, balans, grepp, batteri och manöverknappar.

Bedömningen gjordes på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst.

Borrning och skruvdragning
Laboratoriet testade hur maskinerna klarar av att borra i trä och metall samt dra i skruvar i trä och gips. Bedömningen gjordes på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst.

Betygsättning
De olika delmomenten har betygsatts på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. Ett totalbetyg har viktats fram enligt följande:

Teknisk prestanda 60 %
- Batterikapacitet 40%
- Laddare och laddningstid 20 %
- Motorstyrka och effektivitet 40%

Praktisk användning 40 %
- Borrning och skruvdragning 60 %
- Ergonomi, vikt och balans 30 %
- Inställningar & byte av bits och borr 20 %

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Bästa skidhandsken är varm, tålig och vattentät. Men är du bara ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst. 

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

En bra säng ska ge kroppen stöd och samtidigt låta axlar och höft sjunka ner i bädden. Men en felbalanserad fjädring kan ge känslan av hängmatta med ryggproblem som resultat. Hur bra är då en lite dyrare kontinentalsäng? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i premiumklassen.

Laboratorietest

Rusta badhandduk Emma

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas badhandduk Emma. Badhandduken Emma presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance med god marginal.

Laboratorietest

Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Vegetabiliska bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror – och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Väljer du ett margarin med mättade fetter får du betala nästan dubbla priset.

Laboratorietest

Stort test av duntäcken - Dunets kvalité värmer bäst

Ett duntäcke som både håller värmen och andas när vinterkylan slår till? Testfaktas test visar att dunets kvalitet har stor betydelse för resultatet. I ett par fall finns också en hel del luft i priset för fjädrarna.

Alla testvinnare från 2022

Från totalt 4671 produkter ner till nitton av särskilt hög kvalitet. Dessa är produkterna vi testat under året som stått ut särskilt: alla testvinnare från året som gått.

Laboratorietest

Pannlampor - bedrägliga ljuskällor i höstmörker

Höstmörkret är en utmaning för alla som vill röra sig fritt utomhus. Testfaktas stora laboratorietest av pannlampor avslöjar extrema effektfall som ökar risken för det att bli svart under löparrundan eller hundpromenaden. Dessutom stämmer sällan tillverkarnas angivna räckvidd i meter.

Körrapport elcykel: Buddy Bike sX1

I samband med vårt långtidstest av elcyklar fick vi möjlighet att testa en prototyp av nya norska Buddy Bike sX1. Cykeln ingick inte i vårens laboratorietest då den ligger i premium klassen med en prislapp betydligt högre än testdeltagarna.

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.