Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Rätt arbetskläder är A och O för att underlätta jobbet och skydda kroppen vid fysiskt arbete. Foto Rickard Kilström
Byxorna mäts före och efter tvätt för att avgöra eventuella förändringar i bredd och längd. Foto Weber & Leucht
Test av färgbeständighet. Foto Weber & Leucht
Materialets styrka och stretch mäts med lufttryck. Foto Weber & Leucht
Lufttrycket mäts i kPa. Foto Weber & Leucht
Tygets tålighet testas genom nötning. Foto Weber & Leucht
Test av avfärgning mot andra material vid tvätt. Foto Weber & Leucht
Laboratorietest

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Publicerad: 18 Mar, 2024
Läs senare

Tiden med bångstyriga hantverksbyxor som närapå kunde stå av sig själva är för längesedan förbi. Numera är det mera regel än undantag att byxorna är mjuka och sköna inuti och tillverkade av stretchmaterial som gör det enklare att röra sig utan att byxorna stramar åt. 

För oavsett vilken hantverkssyssla man ägnar sig åt är passform och rörelsefrihet viktigt och därför är ett par bekväma och slitstarka arbetsbyxor hantverkarens viktigaste plagg. De behöver också vara rätt utrustade för olika typer av jobb, till exempel ha flera rejäla hållare och fickor med hållbara dragkedjor som går att stänga på ett säkert sätt. Arbetar man utomhus är det också en fördel att byxorna är utrustade med reflexer. 

Att trivas och känna sig snygg i det man har på sig är också viktigt. För en aktiv hemmafixare är det inte ovanligt att ett par bekväma hantverksbyxor blir ett favoritplagg som man gärna har på sig även när man åker till bygghandeln - eller till och med till mataffären. Så det är alltså tuffa krav som arbetsbyxorna ska leva upp till.

I Sverige är det av tradition ofta arbetsgivaren som betalar arbetskläderna, även om det inte alltid är lag på det. Då räknas det som en förmån och är skattefritt för den anställde. Är man hemmafixare så får man dock bekosta byxan själv. 

Hållbarheten på hantverksbyxor påverkas av flera faktorer, inklusive materialval, konstruktion och förstärkningar. Hur väl hantverksbyxorna sköts och underhålls kan också påverka deras slitstyrka. Att tvätta dem enligt tillverkarens instruktioner och undvika för starka kemikalier och torktumling kan förlänga livslängden på byxorna. 

[PDF]

Testfakta har låtit det tyska textillaboratoriet Weber & Leucht testa sju modeller av hantverksbyxor. Laboratoriet testade bland annat materialets tålighet mot slitage genom att låta byxorna gnuggas mot ett annat tyg i upp till 100 000 cykler eller tills byxans material inte längre höll ihop. Testresultatet visar att det finns ett tydligt samband mellan dyrare byxor och en hög slittålighet. De tre varumärkena som får högst betyg, Blåkläder, Helly Hansen och Fristads ligger alla tre i den högre prisklassen på över 2000 kronor och klarade samtliga över 100 000 varv utan att gå sönder. 

Blåkläders byxa X1900 får allra bäst betyg och är ett tåligt plagg med mycket stretch, en bra passform för en bekväm känsla och rejält med fickor. Däremot upplevs byxan som sträv mot huden. Mjukast av alla är i stället Fristads hantverksbyxa som kniper tredjeplaceringen, även om panelen upplever att passformen är lite sämre där. Andraplaceringen går till Helly Hansens byxa som också den har full pott på slit- och rivtålighet och är mycket stretchig. 

Även uppstickaren MTX från finska Motonet får bra omdömen på både slit- och rivtålighet och komfort, och blir därmed bästa budgetköp med sitt snittpris på 719 kr.
I botten hittar vi Snickers och Bluewears modeller som enbart klarar 25 000 respektive 30 000 varv innan de går sönder.

– Vi blev förvånade över de stora skillnaderna i nötningsbeständighet mellan de olika modellerna, säger Stephanie Leucht som är testledare på Weber & Leucht. 

– Arbetsbyxor bör ha en nötningsbeständighet på minst 30 000 cykler, gärna mer. Det går att jämföra med ett par vardagsbyxor av chinosmodell som bör ha en slitningsbeständighet på drygt 20 000 varv.

Både Snickers och Bluewear får dock höga betyg när det gäller passform, något som drar upp totalbetyget. Modellerna från Blåkläder, Helly Hansen, Fristads och Snickers finns i flera färger att välja bland, medan MTX, Biltema och Bluewear endast kommer i en färg (blå eller svart). 

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har under februari månad 2024 genomfört ett jämförande laboratorietest av hantverksbyxor. Testet har utförts av det oberoende textillaboratoriet Weber & Leucht GmbH i tyska Fulda. 

Följande produkter har testats:

  1. Blåkläder, Hantverksbyxa 4-vägsstretch X1900
  2. Helly Hansen, Kensington hantverksbyxa
  3. Fristads, Green hantverksbyxa stretch 2530 GCYD
  4. MTX Workgear, Hantverksbyxor stretch
  5. Biltema, Craftsmen stretch trousers
  6. Snickers workwear, Allroundwork stretchbyxa 6275
  7. Bluewear Pro Workwear, Arbetsbyxa herr Steve

Urvalet utgörs av klassiska hantverksbyxor med stretch där de olika varumärkena fått bestämma vilken modell som ska medverka i testet.

Laboratorietestet
Laboratorietestet är baserat på den officiella standarden för test av arbetskläder ISO 15797:2018 och omfattar följande testmoment:Efter tio tvätt och torkcykler (40°C och hängtorkning) utvärderades:

* Dimensionsstabilitet (krympning) på längden och bredden
* Sömmarnas mjukhet
* Dragkedjans funktion
* Materialets tålighet mot slitage (nötning) testades med upp till 100 000 cyklers nötning. Testet avbröts när byxans material inte längre höll ihop
* Färgbeständigheten bedömdes i tre delmoment:
     - Materialets färgförändring efter tvätt.
     - Materialets avfärgning mot underlaget vid gnuggning.
     - Materialets avfärgning mot andra material (bomull, polyester, polyakryl, nylon, viskos och triacetat) vid tvätt i maskin.
* Materialets styrka och stretch (penetrations- och tänjstyrka) testades genom att mäta den kraft (lufttryck i kPa) som materialet klarade och den tänjning (i mm) som kraften gav upphov till.
* En panel på fem personer från laboratoriets personal bedömde och betygsatte samtliga byxor med avseende på passform, känsla mot huden och hur de var att ta på sig. Byxornas funktionalitet med avseende på fickor och hållare (antal, utformning, avtagbarhet vid tvätt och dragkedjor) utvärderades.

Tolkning och betygsättning
Resultaten från laboratorietestet har tolkats och betygsatts i samråd med laboratoriet. Betygsättningen följer en tiogradig skala där tio är bäst. Betyg under sex har endast givits för resultat som kan anses som dåliga eller avsevärt sämre än övriga testade produkter i urvalet.

I totalbetyget har de olika delmomenten viktats enligt följande:

Slitagetålighet 35%
Rivtålighet 15%
Krympning 5%
Färgbeständighet 10%
Passform & komfort 20%
Fickor & funktionalitet 15%
Så får du rätt passform på hantverksbyxan

Att hitta rätt storlek på byxorna kan vara knepigt - särskilt om det ska beställas centralt från arbetsgivaren och man inte alltid kan prova innan. Thomas Nordin är herrskräddare på Operan i Stockholm och förklarar hur byxstorlekarna är uppbyggda.  

– Storleken på arbetsbyxor brukar anges i ett tvåsiffrigt nummer, vanligtvis från 46 upp till 64 och ibland ännu större. Det måttet utgår från den genomsnittliga bröstvidden på män och är sedan delad i två. Det vill säga, mäter man 104 cm runt bröstet så är man en storlek 52. 

För kvinnor är det inte riktigt lika enkelt att mäta då måttet utgår från en manskropp, men man kan mäta strax under bysten för att få ett hyfsat korrekt mått.

På just byxor finns även några ytterligare parametrar som hjälper till att hitta fram till den rätta passformen, förklarar Thomas. 

– Står det 1 framför storlekssiffrorna så betyder det att benlängden på byxorna är längre i förhållande till överdelen. Ibland står det också ett C eller D framför. C är för så kallat normalbyggda och D är för de som är kortare och kraftigare, med stor midja. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.