Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Klippeffektiviteten testas på homogena gräsytor. Foto: SLG
Uppsamlarens funktion utvärderas som en del i testet. Stihls fick tömmas efter 28 kvm klippning. Foto: SLG
Makitas uppsamlare lämnade en del spill på gräsmattan och fick tömmas efter 22 kvm klippning. Foto: SLG
Husqvarnas uppsamlare fick tömmas efter 38 kvm klippning. Foto: SLG
I klippresultatet bedömdes bland annat jämnheten på klippytan. Foto: SLG
Gräsklipparnas kvalitet och uthållighet testas under 100 timmar. Foto: SLG
Laboratorietest

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Publicerad: 22 Apr, 2024
Läs senare

En välklippt gräsmatta är många trädgårdsägares stolthet, oavsett om den är golfbanestor eller bara en liten grön plätt att grilla på efter jobbet. Men det ligger en hel del arbete bakom att hålla gräset kortklippt och välskött och det gäller att välja rätt maskin för jobbet.
Elgräsklippare är bullerfria, väger mindre än en bensindriven dito och är enkla att manövrera. De är också miljövänliga och man slipper gå och svettas i bensinklipparnas bränsleångor. De elektriska gräsklipparna avger också mindre vibrationer och är därmed skonsammare för armarna. Slutligen - men en aspekt som kan vara nog så betydande - slipper man nesan att stå på uppfarten och dra i en startlina på en maskin som bara hostar och ryker efter ett övervintrat halvår i garaget. Med en batteridriven elgräsklippare är det istället bara att sätta i det uppladdade batteriet och köra.

För att utvärdera batteridrivna elgräsklippare anlitade Testfakta det oberoende testlaboratoriet SLG i Tyskland. Laboratoriet utvärderade gräsklipparna utifrån en rad olika faktorer som kvaliteten på klippningen, hur snabbt de går, batteriets prestanda och allmän användarvänlighet.

[PDF]

Husqvarna klipper snabbast, Gardena jämnast.
En av de viktigaste aspekterna när man väljer gräsklippare är givetvis hur fin ens gräsmatta är efter avslutad klippning. Testet visade dock att flera av maskinerna lämnar en ganska ojämn yta efter sig, där Ryobi och Jula ger det sämsta resultatet. Båda klipper ojämnt, och Ryobi missar också flera fläckar på gräsmattan. Finast klippresultat får man istället med gräsklipparen från Gardena. Den är dock ganska långsam i framdriften, något som kan upplevas som störande om man vill vara effektiv. Snabbast är Husqvarna som kan avverka hela 742 kvm på en timme. Husqvarna växlar dock mellan olika effektlägen och lämnar därför ett något ojämnt klippmönster efter sig. Stihl är tillsammans med Jula långsammast och klarar bara att klippa 615 respektive 590 kvm på en timme, och Stihl stänger också av sig snabbt vid högt gräs.

Stor skillnad i drifttid och laddningstid.
Ytterligare en springande punkt är det medföljande batteriets prestanda. Trots att de testade maskinernas batterier har ungefär samma kapacitet (mellan 4–6 Ah) så skiljer sig resultatet i drifttid rejält. Testet visar att de sämsta maskinerna endast kan klippa i 12–13 minuter innan det är dags att ladda batteriet, något som i yta innebär lite över 130 kvm. Husqvarna presterar bäst kapacitetsmässigt och ger upp till 250 kvm klippt gräsmatta, motsvarande drygt 20 minuter på ett batteri.

– Skillnaden i drifttid beror framför allt på klippbladets formgivning, konstruktionen på klippkåpan och förstås själva motorns effektivitet, säger Martin Kirschen, testingenjör på SLG.

Om man har en lite större gräsmatta räcker därmed ett batteri inte så långt.

– Jag skulle säga att man behöver ett, och i vissa fall två extra batterier för att kunna klippa hela gräsmattan effektivt med de flesta av maskinerna, fortsätter han.

Flera batterier krävs för att slippa långa väntetider.
Han menar också att det är en anmärkningsvärt stor skillnad mellan batteriernas uppmätta laddningstid, från effektiva Makitas knappa timme upp till Gardenas nästan fyra timmar. Med Gardena tar det därmed en hel dag att klippa en liten gräsmatta på 300–400 kvadratmeter med bara ett batteri. Orsaken till batteriernas olika laddningstid beror på hur effektiv laddaren är snarare än på själva batteriet. Samtidigt slipper man problemet med lång uppladdningstid om man köper flera batterier.

Ingen modell får full pott på samtliga moment i testet, utan i de flesta fall måste man välja mellan snabbhet, batteritid och kvalitet på klippresultat. Sammantaget får Husqvarna det högsta betyget tack vare god klippeffektivitet och batterikapacitet, rimliga laddningstider, hög användarvänlighet och enkel montering. Tätt efter kommer den i testet dyraste gräsklipparen från Makita som trots att den lämnar visst spill på gräsmattan ändå får ett högt totalbetyg tack vare effektiv klippning, relativt hög klippkapacitet och snabb batteriladdning. I botten hamnar lågprismodellen från Jula som både klipper långsamt och ger ett ojämnt resultat.

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har på uppdrag av nordisk media genomfört ett jämförande laboratorietest av batteridrivna elgräsklippare. Laboratorietestet har utförts av det oberoende laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i tyska Hartmannsdorf.

Kriteriet för urvalet är batteridrivna elgräsklippare för gräsmattor med en yta på 200 – 500 kvadratmeter.
Följande produkter har testats:

  • Husqvarna Aspire LC34
  • Gardena PowerMax 32/18V P4A
  • Makita LXT DLM330
  • Stihl RMA 235.1   
  • Ryobi RY18LMX33A-150
  • Bosch EasyMower 18V-32-200
  • Jula-Meec Tools GY215004

Två gräsklippare av varje modell har införskaffats under januari månad 2024.

Laboratorietestet
Innan testet kontrollerar laboratoriet att alla enheter är oskadda och fungerar som tänkt och tekniska fakta dokumenteras och stäms av mot deklarerade uppgifter.

Testet omfattar följande delmoment:

Klippeffektivitet och resultat
Max och min klipphöjd samt klippbredd.
Hanterbarhet vid klippning i backe med 20% lutning.
Klippeffektivitet torrt gräs från 80 till 40 mm (kvm per timme).
Klippresultat (jämnhet, missade områden, spill från uppsamlaren).

Batterikapacitet och laddning
Uppmätt batterikapacitet (Ah)
Klippkapacitet per laddning (kvm per laddning).
Batteriets laddningstid.
Hanterbarhet av batteri och laddare.

Ergonomi och hanterbarhet
Ergonomi och utformning av handtag och styrstång.
Styrning på platt och ojämnt underlag.
Styrning i smala passager och nära kanter.
Tömning av uppsamlaren.

Vibrationer och ljudnivå
Bedömning av vibrationer i handtaget och ljudnivå.

Kvalitet och uthållighet
Skador och slitage efter 100 timmars gräsklippning.

Montering, förvaring och rengöring
Monteringstid.
Transport och förvaring.
Rengöring av klippkåpan och utsidan.

Tolkning och betygsättning av testresultatet
Resultaten från laboratorietestet tolkas och betygsätts i samråd med det utförande laboratoriet. Betygsättningen görs på en skala från 1 till 10 där 10 är bäst. Betyg under 6 ges endast om resultaten kan anses dåliga eller avsevärt sämre än övriga produkter i testet.

I det sammanlagda betyget har testets delmoment givits följande vikt:

Klippeffektivitet och resultat 40%
Batterikapacitet och laddning 30%
Ergonomi och hanterbarhet 20%
Montering, förvaring och rengöring 10%

Fakta batterisystem

Alla de testade gräsklipparna ingår i respektive tillverkares batterisystem, där olika sorters trädgårdsmaskiner och verktyg av samma märke har samma batterifäste och därmed kan dela på batterier. Det ger ägaren möjlighet att använda gräsklipparens avtagbara batterier även i häcksaxen, borrmaskinen och vinkelslipen till exempel, och därigenom kan man få ner kostnaderna för den egna maskinparken.

Gräsklipparna från Bosch, Gardena och Husqvarna ingår numera i samma externa batterisystem för 18-voltsbatterier, det märkesöverskridande Power For All Alliance.  Där ingår ett tiotal stora varumärken inom trädgård och verktyg. Det innebär att man inte är hänvisad till ett av märkena om man en gång köpt in sig på ett batteridrivet verktyg och vill kunna använda batteriet i andra produkter, utan kan välja fritt mellan de olika varumärkenas verktyg och redskap. Däremot är inte laddaren gemensam, och därför kan laddhastigheten variera mellan de olika märkena.

Läs gärna vårt batteritest från 2022. Där vi testat åtta olika 18V batterier för hemmabruk.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.