En välklippt gräsmatta är många trädgårdsägares stolthet, oavsett om den är golfbanestor eller bara en liten grön plätt att grilla på efter jobbet. Men det ligger en hel del arbete bakom att hålla gräset kortklippt och välskött och det gäller att välja rätt maskin för jobbet.
Elgräsklippare är bullerfria, väger mindre än en bensindriven dito och är enkla att manövrera. De är också miljövänliga och man slipper gå och svettas i bensinklipparnas bränsleångor. De elektriska gräsklipparna avger också mindre vibrationer och är därmed skonsammare för armarna. Slutligen - men en aspekt som kan vara nog så betydande - slipper man nesan att stå på uppfarten och dra i en startlina på en maskin som bara hostar och ryker efter ett övervintrat halvår i garaget. Med en batteridriven elgräsklippare är det istället bara att sätta i det uppladdade batteriet och köra.
För att utvärdera batteridrivna elgräsklippare anlitade Testfakta det oberoende testlaboratoriet SLG i Tyskland. Laboratoriet utvärderade gräsklipparna utifrån en rad olika faktorer som kvaliteten på klippningen, hur snabbt de går, batteriets prestanda och allmän användarvänlighet.
[PDF]
Husqvarna klipper snabbast, Gardena jämnast.
En av de viktigaste aspekterna när man väljer gräsklippare är givetvis hur fin ens gräsmatta är efter avslutad klippning. Testet visade dock att flera av maskinerna lämnar en ganska ojämn yta efter sig, där Ryobi och Jula ger det sämsta resultatet. Båda klipper ojämnt, och Ryobi missar också flera fläckar på gräsmattan. Finast klippresultat får man istället med gräsklipparen från Gardena. Den är dock ganska långsam i framdriften, något som kan upplevas som störande om man vill vara effektiv. Snabbast är Husqvarna som kan avverka hela 742 kvm på en timme. Husqvarna växlar dock mellan olika effektlägen och lämnar därför ett något ojämnt klippmönster efter sig. Stihl är tillsammans med Jula långsammast och klarar bara att klippa 615 respektive 590 kvm på en timme, och Stihl stänger också av sig snabbt vid högt gräs.
Stor skillnad i drifttid och laddningstid.
Ytterligare en springande punkt är det medföljande batteriets prestanda. Trots att de testade maskinernas batterier har ungefär samma kapacitet (mellan 4–6 Ah) så skiljer sig resultatet i drifttid rejält. Testet visar att de sämsta maskinerna endast kan klippa i 12–13 minuter innan det är dags att ladda batteriet, något som i yta innebär lite över 130 kvm. Husqvarna presterar bäst kapacitetsmässigt och ger upp till 250 kvm klippt gräsmatta, motsvarande drygt 20 minuter på ett batteri.
– Skillnaden i drifttid beror framför allt på klippbladets formgivning, konstruktionen på klippkåpan och förstås själva motorns effektivitet, säger Martin Kirschen, testingenjör på SLG.
Om man har en lite större gräsmatta räcker därmed ett batteri inte så långt.
– Jag skulle säga att man behöver ett, och i vissa fall två extra batterier för att kunna klippa hela gräsmattan effektivt med de flesta av maskinerna, fortsätter han.
Flera batterier krävs för att slippa långa väntetider.
Han menar också att det är en anmärkningsvärt stor skillnad mellan batteriernas uppmätta laddningstid, från effektiva Makitas knappa timme upp till Gardenas nästan fyra timmar. Med Gardena tar det därmed en hel dag att klippa en liten gräsmatta på 300–400 kvadratmeter med bara ett batteri. Orsaken till batteriernas olika laddningstid beror på hur effektiv laddaren är snarare än på själva batteriet. Samtidigt slipper man problemet med lång uppladdningstid om man köper flera batterier.
Ingen modell får full pott på samtliga moment i testet, utan i de flesta fall måste man välja mellan snabbhet, batteritid och kvalitet på klippresultat. Sammantaget får Husqvarna det högsta betyget tack vare god klippeffektivitet och batterikapacitet, rimliga laddningstider, hög användarvänlighet och enkel montering. Tätt efter kommer den i testet dyraste gräsklipparen från Makita som trots att den lämnar visst spill på gräsmattan ändå får ett högt totalbetyg tack vare effektiv klippning, relativt hög klippkapacitet och snabb batteriladdning. I botten hamnar lågprismodellen från Jula som både klipper långsamt och ger ett ojämnt resultat.