Mest kronljus för kronan

Mest kronljus för kronan

Olika brinntid på ljusen skapar en osymmetrisk adventsljusstake. Foto: Bengt Vernberg
10 olika varumärken testades Foto: Rickard Kilström
Ljusen ställs upp för test i ett kontrollerat dragskåp. Foto: RISE
Ljusen observeras och fotograferas varje hel timma. Foto: RISE
Tre ljus från varje tillverkare testas. Foto: RISE
Laboratorietest

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest
Peter Willebrand Publicerad: 20 Nov, 2023
Läs senare

Hur mycket ljus får man egentligen för pengarna? Frågan är befogad när vintermörkret sänker sig över oss och vi ska fylla på årets förråd med nya kronljus. För att få ett svar har Testfakta låtit genomföra ett jämförande laboratorietest av kronljus från tio olika tillverkare. Det är forskningsinstitutet RISE som bland annat har mätt brinntid, droppbildning, ljuslågans utseende och sotbildning.

[PDF]

Samtliga ljus är tillverkade av stearin och åtta av tio är Svanenmärkta. Tre ljus har slumpmässigt valts ut från varje förpackning och placerats i varsin hållare i ett dragfritt utrymme som efterliknar en vanlig miljö i hemmet. Ljusen har därefter fått brinna ned till den räfflade foten och medelvärdet av de tre ljusens brinntid har räknats fram.  

En extern effekt som drag och luftströmmar i rummet har stor påverkan på brinntiden, därför har laboratoriet minimerat sådana källor för att förutsättningarna ska bli så likvärdiga som möjligt. 

En kortfattad sammanfattning av testet är att alla ljusen har en stabil låga, håller en utlovad brinntid och varken droppar eller sotar. Däremot är det relativt stora skillnader i brinntid inom de olika ljussorterna, där vissa varierar mer än andra.

Så vad säger då testet till den vanlige konsumenten? Ja, har man inga särskilda preferenser eller förväntningar vad gäller kronljus kan man i praktiken välja fritt bland marknadens utbud. Du får ett ljus som sannolikt kommer att brinna runt utlovade sex till sju timmar med lite olika stora variationer, utan att droppa eller sota ner. I nästan samtliga fall har också ljuset en längre brinntid än den deklarerade, vilket förstås är positivt. Vissa varumärken har valt att korta ner längden på sina ljus från de traditionella 20 centimetrarna till 19 centimeter. Var därför uppmärksam ifall du alltid köper ljus av samma märke och behöver komplettera.
Är man däremot mer angelägen att få ut så mycket ljus per investerad krona finns anledning att ställa de olika varumärkena mot varandra. Priset för ett kronljus varierar för merparten i spannet 4 till 5 kronor medan Delsbo Candle sticker ut med ett pris på 7,45 kronor per ljus. Det högre priset gör också att just det ljuset hamnar i botten på tabellen över mest ljus per krona. Man får knappt en timmes brinntid för kronan, att jämföra med den klara testvinnaren Jysk som gav mer än dubbelt så lång brinntid för samma peng.

Men åter till variationen inom samma varumärke: för till exempel Fixa är skillnaden i brinntiden mellan högsta och lägsta tid hela 72 minuter, vilket kan tyckas anmärkningsvärt med tanke på att ljustillverkning till stora delar bygger på processtyrning som borgar för jämnhet i kvalitet. Kronljus är dessutom en typisk produkt där en stor producent ofta är underleverantör till flera olika kedjor. 

Delsbo Candles är Sveriges största ljustillverkare och levererar kronljusen till de flesta stora återförsäljarna och kedjorna i testet. Olle Skog är vd för Delsbo Candle:

–      Det är samma råvara och samma veke i våra leveranser, så det ska inte vara någon större skillnad. Ett kronljus håller också alltid högsta kvalitet, med 100 procent stearin. Den enda förklaringen till variationen i testet är att luftflödena runt ljuset och luftströmmarna i rummet kan skifta, trots att ljusen placerats i dragskåp.

Enligt laboratoriet har man gjort allt för att det inte ska vara något drag eller annan påverkan under testet. 

–      Vindflödet mättes i alla positioner där ljusen var placerade, både före, under och efter provningen. Mätningarna visade ett vindflöde nära noll och varierade inte, säger Anna Sandinge, testledare på RISE.

En förklaring till skillnaderna kan enligt Britta Palmqvist Hugosson, produktchef på Liljeholmens, vara vekens placering:
Det är viktigt ur flera synvinklar att den verkligen är placerad mitt i ljuset – sitter den inte helt centrerad kan brinntiden påverkas, men den största risken med det är naturligtvis att ljuset kan ”haverera” – dvs att lågan börjar fladdra och att ljuset börjar rinna kraftigt

Fakta om testet

Testfaktas nyhetsbyrå har på uppdrag av nordisk media låtit laboratorietesta ett urval av tio kronljus på den svenska marknaden. Testerna har utförts av RISE – Brand och säkerhet. Testet omfattar brinntid, kvalitet och jämnhet, droppar eller rinner, ljuslågans utseende samt eventuell sotbildning.

Följande kronljus har testats:

 1. Delsbo Candles – Crowntop Candels
 2. Ikea - Jubla
 3. Fixa – Kronljus
 4. Liljeholmens - Kronljus
 5. Clas Ohlson - Kronljus
 6. Rusta – Kronljus Dinner Candles
 7. Jysk – Kronljus Karlpeter
 8. Änglamark – Kronljus
 9. ICA – Kronljus
 10. ÖoB - Kronljus

Testparametrar

Brinntiden (hur lång tid ljuset brinner).
Slumpmässigt väljs tre ljus från tre förpackningar av varje fabrikat. Ljusen placeras ett och ett i separata ljushållare. Ljusen placerades likvärdigt för samtliga leverantörer, för att säkerställa ett rättvist och riktigt resultat. 

Hållarna placeras i ett dragfritt skåp för att skapa en atmosfär och miljö som efterliknar den där ljus vanligtvis är tända. För att säkerställa ett repeterbart provningsförfarande skärmas ytan runt dragskåpet i laboratoriet av för att minimera drag. Vindflödet (dvs drag) mäts upp med en vindaneometer i alla punkter där ljusen placeras. Detta gjordes före, under och efter prov. Temperaturen mäts i samma punkter som vindflödet, före under och efter prov, för att säkerställa att ingen temperaturökning påverkar brinntiden.  

För att mäta brinntiden startas en klocka när ljusen tänds och stoppas när ljusen brunnit hela vägen ner till den räfflade delen i ljusets nederkant. Brinntiden för samtliga tre ljus mäts och ett medelvärde beräknas.

Droppbildning eller rinnande av stearin 
Ljusen fotograferas efter 15 sekunder och sedan varje hel timma, tills ljuset brunnit ned till den räfflade delen i ljusets nederkant. Eventuell droppbildning eller spår av rinnande stearing noteras.

Ljuslåga och sotning  
Ljuslågans egenskaper granskas utifrån fotografier och direkt visuell bedömning. Eventuell sotning från ljusets låga noteras. 

Tolkning och betygsättning
Resultaten från testet har tolkats och betygsatts i samråd med det uförande laboratoriet. I sammanräkningen av totalbetyget har resultaten från de olika delmomenten viktats samman enligt följande:

Ljus för pengarna                                                             33%
Jämnhet och brinntid                                                       33%
Brinnegenskaper                                                              33%

Ljus för pengarna har beräknats utifrån ljusens genomsnittliga brinntid i förhållande till priset per ljus. Jämnhet avser skillnaden i brinntid per ljus och den genomsnittliga brinntiden per ljus, oavsett skillnader i ljusens längd. Brinnegenskaper omfattar ljusets låga, dropp eller rinnande stearin samt sotbildning.

Fakta och tips om ljus
 • Stearin framställs av förnybara råvaror som animaliskt eller vegetabiliskt fett. Paraffin framställs av fossila råvaror som restprodukter från olja.
 • Stearin har en högre smältpunkt än paraffin och är därigenom mindre känsligt för sol och värme (det böjer sig inte lika lätt).
 • Veken tillverkas av bomull som behandlats för att inte ryka och brinna alltför snabbt. Det är olika tjocklek på veken beroende på ljusets diameter.
 • Bryt inte av veken när du tänder ljuset för andra gången. Veken ska vara böjd annars kan det uppstå en sotmussla.
 • Men ibland när tjockare ljus brunnit ett tag, så kan lågan bli lite för hög. Klipp då av en bit av veken, men se till att veken böjer sig som den ska.
 • Tänk på att ljusen alltid ska placeras på ett eldfast underlag.
 • Utsätt inte ljusen för drag eller varmluft som element och öppna spisar. Ljusen kan välta eller rinna och brinna oroligt.
 • Släck ljuset genom att blåsa ut det med handen bakom. Stearinljus varken glöder eller ryker efter släckning. Ljussläckare kan göra mer skada än nytta på stearinljus, med knäckta vekar som följd.
 • När ljusen brunnit ned och kanske är svåra att få ur ljusstaken kan det hjälpa att lägga ljusstaken i frysen en stund, då går det lättare att få ur ljusstumpen.
 • Placera aldrig många värmeljus tätt tillsammans på en bricka eller ett fat.
 • Och som en sista påminnelse; lämna aldrig levande ljus utan uppsikt och kom ihåg att släcka ljusen innan du lämnar rummet!

Källa: Skånska stearinljusfabriken och Brandskyddsföreningen 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.