Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Foto: Rickard Kihlström
De olika vegetariska bitarna tillagades (stektes) i solrosolja innan smaktestet. Foto: Testfakta
Anamma Vegobitar. Foto: Testfakta
Hälsans Kök Filet Pieces. Foto: Testfakta
Quorn Bitar. Foto: Testfakta
Oumph Ch*cken Style Chunks. Foto: Testfakta
Laboratorietest

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest
Testfakta Research Publicerad: 12 Mar, 2024
Läs senare

Att man väljer växtbaserade proteinkällor framför kött, fisk och mejerier kan ha många orsaker. Någon gör det för klimatets skull, andra för att det känns mer hälsosamt. Oavsett skäl har utbudet av växtbaserade alternativ till traditionella kött- fisk- och mjölkprodukter vuxit rejält i butikerna de senaste åren.

En vanlig form av vegetariska köttsubstitut är frysta bitar med neutral smak som är tänkta att smaksättas med valfri kryddning och användas stekta som de är eller till exempel i grytor, sallader och kebab.

Testfakta har på uppdrag av Livekindly Collective AB (Oumph) låtit testa fyra olika sorters vegobitar för att se hur de står sig mot varandra, dels i ett smaktest och dels i en kemisk analys av innehållet.

[PDF]

Tio erfarna kockar bedömde de olika produkternas kvalitet i ett sensoriskt blindtest där man betygssatte smak, konsistens, doft och utseende. Resultatet visar på stora skillnader, framför allt när det gäller konsistensen. Omdömet för Anamma var t ex. ”svampig och seg”, Hälsans kök bedömdes ”torr och hård”, medan Oumph fick omdömen som ”trådig”, ”bra saftighet” och ”perfekt substitut till kebab”.

– Att äta mat är en sensorisk upplevelse där utseende, doft, smak, aromer och textur alltid samverkar. Ibland framträder vissa egenskaper som viktigare än andra, säger Johan Swahn, sensorisk forskare och grundare av The Taste Lab som genomfört det sensoriska testet.

Han menar att konsistens är starkt kopplat till kvalitetsupplevelsen.

– I testet blev det snabbt tydligt vilken avgörande roll texturen spelar för hur mycket en produkt uppskattas. Konsistensen blir därmed extra viktig för produkter som är tänkta att användas i rätter där de ska stå för mycket av texturen, som i grytor, sallader och wraps.

Testfakta har även låtit genomföra en kemisk analys av vegobitarna för att spåra några av de näringsämnena som man får i sig när man äter animaliskt kött. Även om produkterna innehåller järn och zink så är det bara en bråkdel som tas upp av kroppen. Boven i dramat heter fytinsyra, ett sorts salt som finns naturligt i bönor och baljväxter och som hämmar upptaget av mineraler i kroppen.

Den kemiska analysen visar också att ingen av produkterna innehåller vare sig B9 eller B12, vitaminer som finns naturligt i gröna bladgrönsaker och bönor respektive kött, fisk och mjölk.

Högst betyg i smaktestet får Oumph med 7,5 av 10, följt av Quorn med 6,8. Oumph och Quorn får båda genomgående bra betyg men Oumph sticker ut med bättre konsistens och utseende (stekyta och storlek). Klart sämst betyg får Anamma med 3,8. Anammas betyg dras framför allt ned av att konsistensen upplevs som svampig och seg, men även produktens smak och doft får tummen ner av kockpanelen.

Fakta om testet

Testfakta testade samtliga produkter i kategorin frysta, vegetariska köttsubstitutbitar med neutral smak som finns på den svenska marknaden:

  1. Anamma Vegobitar

  2. Quorn Bitar

  3. Oumph Chicken style chunks

  4. Hälsans kök Filet pieces

Huvudproteinkällan i Anamma, Oumph och Hälsans kök är soja. I Quorn är det svamp (Fusarium venenatum) och äggvita.

Smak, doft, konsistens och utseende

De sensoriska testerna utfördes i regi av den oberoende sensoriska byrån The Taste Lab i Stockholm. För testet rekryterades tio erfarna kockar som fick provsmaka och bedöma samtliga produkter i ett blindtest.
De olika proverna serverades i demoskålar som var kodade med randomiserade tresiffriga koder. Produkterna värmdes upp i stekpanna med solrosolja innan provsmakningen.
Panelen uppmanades att skölja munnen med vatten och osaltat smörgåsrån mellan varje prov.

Panelen betygsatte följande huvudaspekter i termer av ”gillande”:

  • Smak

  • Konsistens

  • Doft

  • Utseende

Panelen bedömde även följande specifika sensoriska egenskaper:

  • Stekyta

  • Färg

  • Storlek på bitarna

  • Doftintensitet

  • Smakintensitet

  • Sötma

  • Syrlighet

  • Beska

  • Sälta

  • Umami*

  • Saftighet

  • Textur

*Den femte grundsmaken umami är en mix av flera smaker och fungerar lite som en smakförstärkare. Parmesan och annan lagrad ost, sardeller och smaksättare som buljong, asiatisk fisksås, ketchup och sojasås smakar umami.

Kemisk analys

Syftet med den kemiska analysen är att mäta innehållet av några viktigare näringsämnen som konsumenten tillgodogör sig genom att äta animalisk föda. De kemiska analyserna genomfördes av Eurofins Food & Feed Testing och omfattade följande näringsämnen:

  • Folsyra (vitamin B9)

  • Kobalamin (vitamin B12)

  • Järn

  • Zink

  • Fytinsyra

Fytinsyra har en hämmande effekt på kroppens förmåga att tillgodogöra sig bland annat järn och zink (läs mer om fytinsyra).
Resultatet visar att den uppmätta halten av fytinsyra är så hög att den har en starkt hämmande effekt på biotillgängligheten av både järn och zink i de flesta av produkterna.

Tolkning och betygsättning

Resultatet från den kemiska analysen visar att produkterna är i stort likvärdiga med mindre individuella skillnader. 
Betygsättningen är gjord på en skala från 1 till 10 där 10 är bäst, och baseras enbart på resultatet från den sensoriska delen av testet. För att uppväga för konsistensens stora betydelse för smakupplevelsen har Testfakta viktat konsistensen högst och de olika delmomenten har fått följande vikt:

  • Smak 40%

  • Konsistens 30%

  • Utseende 20%

  • Doft 10%

Även veganska halvfabrikat är bättre för miljön

Att råvaror som grönsaker, bönor och linser har en mindre negativ effekt på klimatet än kött har visats i många studier de senaste årtiondena. Samtidigt visar en nyligen genomförd studie från Stockholm Resilience centre vid Stockholms Universitet* att även veganska halvfabrikat är mer hållbara än kött. Vegetariska och veganska alternativ till köttiga produkter som korv, burgare och kebab är också mer hälsosamma och i genomsnitt lika dyra eller billigare än kött.

– Det bästa du kan göra för planeten, din egen hälsa och din plånbok är att växla till en mer växtbaserad kost. Om du tycker att det är enklare att byta till växtbaserade alternativ som ser ut och känns som kött eller fisk så är det okej, säger Anne Charlotte Bunge, forskare och huvudförfattare till studien.

* https://www.stockholmresilience.org/research/research-news/2024-02-08-eating-new-plant-based-foods-can-be-good-for-the-environment-your-health-and-your-economy.html

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.