Äkta honung var sockerdopad

Äkta honung var sockerdopad

Hela urvalet av honung. Foto: Rickard Kilström
Hela urvalet av honung. Foto: Rickard Kilström
Alla analyser har utförts av Eurofins. Foto: Eurofins
Alla analyser har utförts av Eurofins. Foto: Eurofins
Illustrationsbild. Foto: Shutterstock
Illustrationsbild. Foto: Shutterstock
Illustrationsbild. Foto: Shutterstock
Illustrationsbild. Foto: Shutterstock
Laboratorietest

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest
Peter Willebrand Publicerad: 28 Dec, 2023
Läs senare

En tesked honung i teet på morgonen är en vardaglig rutin för många. Honung blir också en allt vanligare ingrediens i matlagningen i takt med att vi hämtar inspiration från andra länder där honung används i stället för socker.

Utbudet av honung är stort i svenska livsmedelsbutiker och det kan vara svårt att förstå skillnaderna mellan beteckning på de olika förpackningarna. Priset varierar också kraftigt mellan olika sorter. Vad är det då som avgör skillnaderna i kvalitet och pris? Till att börja med måste all honung som säljs i Europa uppfylla vissa krav för att klassas som honung i handeln. Viktigaste kravet är att det inte är några tillsatser i honungen, som till exempel främmande sockerarter.

Även andra gränsvärden är viktiga, som till exempel enzymaktiviteten (HMF-värdet) som skvallrar om hur hårt processad honungen är. Om honungen utsätts för högre värme under tillverkningsprocessen eller i lagerhållningen riskerar halten av enzymer att minska. Ett lågt enzyminnehåll brukar likställas med en honung av lägre kvalitet och pris.

[PDF]

Testfakta har låtit testa tio fabrikat av fast honung från de större livsmedelskedjorna. Analysen har genomförts vid det oberoende livsmedelslaboratoriet Eurofins Food & Feed testing i Sverige. Samtliga produkter inhandlades under september 2023.
Testet följer standardprotokollet för honung men Testfakta har även låtit mäta nivån av enzymet invertas i honungen. Invertas används som kvalitetsindikator för honung som säljs på den tyska marknaden.

En kortfattad sammanfattning av båda testerna är att åtta av de tio honungssorterna uppfyller EU-kraven, men endast fyra klassas som av bättre kvalitet.

De två som inte klarar kraven är Svensk Honungsförädling, som visserligen får kallas äkta honung men den höga HMF-nivån indikerar att honungen utsatts för hög värme under själva tillverkningsprocessen. Den andra honungen – Mjuk & Krämig från Coop - lever inte upp till definitionen av honung. Anledningen är förekomsten av främmande sockerarter över gränsvärdet på 7 procent. Enligt EU:s nivåkrav är det med andra ord felaktigt att marknadsföra den som äkta honung i handeln.

Vanligtvis brukar priset var en vägledande kvalitetsfaktor inom livsmedel. Testvinnaren Bimäster har förvisso det högsta kilopriset i testet, men det visar sig också att uttalade lågprismärken som Eldorado och Coop Xtra får relativt höga betyg. Och det kan i det sammanhanget tyckas anmärkningsvärt att den billigare varianten av Coops honung, Coop Xtra, visar avsevärt bättre kvalitet än den dyrare varianten, som enligt testresultatet inte ens får klassas som äkta honung.

Coops pressansvarige uppger för Testfakta att man ser allvarligt på uppgiften och att man kommer att utreda den aktuella batchen vidare.

Ett av de mest förfalskade livsmedlen 

– Honung ligger på topp fem-listan över livsmedel som det fuskas mest i världen med, säger Pelle Lundblad, ordförande i Biodlarnas kvalitetsgrupp. (Svenska Biodlares Riksförbund)

Han hänvisar till en färsk rapport från EU:s antibedrägeribyrå som visar att 46 procent av den honung som importeras till EU bedöms vara falsk.

 Många av dem som säljer den falska honungen vet också vilka nivåer de ska skruva på för att undvika att fastna i kontrollerna, till exempel genom att tillsätta lagom mängder sirap.

  Bara för att ett test klassar en honung som äkta är det inte säkert att det inte fuskats i något led, inte minst vid olika typer av blandningar av EU-honung och honung som importerats utanför EU.

Hans råd till den som verkligen vill försäkra sig om att köpa en bra och äkta flytande honung är att vända sig direkt till biodlaren och köpa den så färsk som möjligt.

  Då håller den sig också flytande längre. Vi har generellt mycket druvsocker i vår nektar i Sverige, inte minst från raps, vilket gör att honungen kristalliseras relativt snabbt. Försöker man hålla den flytande längre genom att värma den kan resultatet bli ett högt HMF-värde, vilket inte är bra.

Pelle Lundblad tycker att man ska ha ”minst fyra olika typer” av honung hemma för olika syften.

 Det spelar ingen större roll vilken typ av honung som du använder i teet eller matlagningen. Men ska du hälla lite honung över en sallad eller laxen är det viktigt att använda en som verkligen har rätt smak och kvalitet.

Priset är ofta en bra indikator, understryker han.

 Att jämföra en billig och blandad honung med en bättre honung direkt från biodlaren är ungefär som att som att jämföra ett spanskt lantvin från 80-talet med ett Châteauneuf-du-Pape.

/Peter Willebrand - Testfakta

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har analyserat innehållet i ett urval av honung på den svenska marknaden. Laboratorieanalysen har utförts av Eurofins Food & Feed testing Sweden.

Analysen omfattar en granskning av honungens sammansättning med hänsyn till gällande lagkrav samt en utökad äkthetsanalys där honungens sockerarter har detaljanalyserats för att utröna om annat socker har tillsatts. Ett kompletterande test har utförts för att bedöma produkternas kvalitet utifrån officiella, tyska kvalitetskrav.        

10 fabrikat av honung från de större livsmedelskedjorna inhandlades i september 2023.

Följande fabrikat ingår I urvalet:

  • Bimäster
  • Svensk honungsförädling
  • Garant
  • Svensk Landskapshonung
  • Coop
  • ICA
  • ICA Basic
  • Eldorado
  • Gårdshonung
  • Coop Extra

Kvalitetsbestämning enligt lagkrav

För att få kallas honung måste den uppfylla olika krav på sammansättning och kvalitet, där det viktigaste kravet är inga tillsatser – endast naturlig honung. Honungen ska också uppfylla kriterier och gränsvärden avseende ingående sockerarter, vattenhalt, halten av vattenlösligt material, elektrisk ledningsförmåga, frisyra, diastasaktivitet samt hydroxymethylfurfurhal (HMF). Alla dessa kriterier har testats för att säkerställa att produkterna lever upp till de gränsvärden som ställs.

HMF-värdet visar på honungens färskhet, hur hårt den är processad och om den utsatts för högre värme. Kravet är ett HMF-värde på maximalt 40,0 mg/kg, såvida inte honungen har sitt ursprung i tropiska länder där ett högre värde accepteras. Lagring under en längre tid och högre temperaturer påverkar bland annat enzym-aktiviteten (diastas-och invertas-aktiviteten) i honungen.

Utökad äkthetsanalys

För att identifiera och kvantifiera förekomsten av främmande sockerarter har laboratoriet mätt fördelningen av kol-isotoper i honungen. Metoden används för att detektera sockerarter från majs, sockerrör eller andra för äkta honung främmande sorters sockerarter.

Tyska kvalitetskrav för honung

German Food Code Commission kvalitetsbedömer honung utifrån invertas-aktiviteten. Invertas är binas naturliga enzym som spjälkar nektar från blommor. Ju högre invertas-värde desto högre kvalitet på honungen. Invertas-enzymet är mycket känslig för värme och ett lägre värde skvallrar också om sämre hantering och hårdare processad honung.

Coops kommentar

Uppdatering 12 januari 2024. Coop har återkommit med kommentar med anledning av Testfaktas testresultat:

– Vi har varit i kontakt med vår leverantör av Coop Krämig Honung, Jakobsen. De skickade samma batch på analys och deras analysrapport visade ett C4 värde på 5,1; alltså under gränsvärdet på 7. Jakobsen har utöver detta även analyserat råmaterialet till honungen utan anmärkning.

Att tolka ett analysresultat av honung är inte lätt, inte svart/vitt. Förklaringen till att värdet av C4 är förhöjt är att bina har matats med främmande socker under vintertid när det är för kallt för de att hitta mat på annat sätt. Detta är tillåtet att göra. 

Eftersom LC-HRMS-analysen inte styrker påståendet om främmande sockerarter, samt att Jakobsens analyser är inom gränsvärdena, anser vi inte vår honung vara utspädd med sockerarter. Det säger Marcus Björling, Pressekreterare på Coop.

Pelle Lundblad, Vice Ordförande i Sveriges Biodlares Riksförbund, är av en annan uppfattning:

– Här har Coop fel. Det är inte ok att skörda ramar med vinterfoder. Det strider direkt mot EUs honungsdirektiv och därmed mot svensk lag. 

Tidigare artiklar i ämnet:
Ny testmetod avslöjar honungsfusket (2014).
Coops honungsleverantör kritisk mot testmetoden (2014).

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.