Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Uppdragstest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan. Foto: Rickard Kilström
Clas Ohlsons stekpanna testades tillsammans med pannor från Fiskars och Tefal Jamie Oliver. Foto: Rickard Kilström
Inför test av reptålighet delas pannan in i fyra lika delar, där tre är individuellt maskerade. Foto: Tobias Meyer
Beläggningens reptålighet testas genom att stålkulor blandat med mineralkross och vatten skakas i pannan. Foto: Tobias Meyer
Efter reptålighetstestet gräddas en pannkaka i pannan. Foto: Tobias Meyer
Beläggning på pannorna efter pannkakstestet (från v. Clas Ohlson, Fiskars och Tefal). Foto: Intertek
Beläggning på pannorna efter bränd mjölk-testet (från v. Clas Ohlson, Fiskars och Tefal). Foto: Intertek
Värmefördelningen mäts med en värmekamera. Foto: Tobias Meyer
Test av värmefördelningen genom att mäta temperaturen i första smältpunkten när allt socker i pannan smält. Foto: Tobias Meyer
Värmekapaciteten testas genom att mäta tiden det tar för en liter solrosolja att svalna till 120°C. Foto: Tobias Meyer
Bottens stabilitet testas genom upphettning och snabb nerkylning. Foto: Tobias Meyer
Efter upphettning och snabb nerkylning mäts bottens planhet. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest
Testfakta Research Publicerad: 13 Nov, 2023
Läs senare

Kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning är högt ställda. Stekpannorna genomgår ett standardiserat testupplägg som omfattar beläggningens tålighet (bevarande av non-stick-egenskaper), värmeegenskaper, bottens tålighet (stabilitet) vid snabba temperaturväxlingar samt en allmän bedömning av stekpannans konstruktionskvalitet.

För att uppfylla kriterierna för kvalitetsmärkningen krävs stekpannan presterar genomgående bra och inte underpresterar i något väsentligt testmoment. Kvalitetsstämpeln Verified Quality & Performance garanterar därigenom att produkten håller en genomgående hög kvalitet.

För att få en uppfattning om stekpannans relativa kvalitet och prestanda har den testats och jämförts det med två jämförbara stekpannor:

  • Fiskars All Steel Coated Frying Pan                   

  • Tefal Jamie Oliver Everyday Quick & Easy

Sammanfattning av testresultatet för Clas Ohlsons stekpanna:

+ Mycket bra reptålighet
+ Mycket uthålliga non-stick-egenskaper
+ Snabb uppvärmning
+ Klarar snabba temperaturväxlingar

- Sämre värmehållning
- Något större temperaturskillnad över stekpannans yta

Sammantaget presterar Clas Ohlsons stekpanna bäst av de tre testade stekpannorna. Detta tack vare en överlägsen reptålighet och bevarade non-stick-egenskaper. För mer information se jämförande tabell nedan.

[PDF]

Laboratorietestet

Laboratorietestet av stekpannorna har utförts av det oberoende och ackrediterade laboratoriet Intertek Consumer Goods GmbH i tyska Fürth. Laboratorietestet baseras på den internationella standarden DIN EN 12983-1 och laboratoriets interna metod ITS-M0121 och omfattar följande delmoment.

A. Teknisk dokumentation
B. Beläggningens nötningsbeständighet
C. Non-stickegenskaper med pannkakor
D. Non-stickegenskaper med 3,5% mjölk
E. Basens stabilitet vid snabba temperaturväxlingar
F. Allmän bedömning av konstruktionskvalitet
G. Värmespridning (smält socker)
H. Temperaturfördelning (termokamera)
I. Värmebevarande förmåga

A. Teknisk dokumentation
Basmaterial, typ av beläggning, typ av handtag (material) och stekpannans vikt.

B. Beläggningens nötningsbeständighet (tålighet)
Stekpannans yta delas in i fyra sektioner, där tre av sektionerna maskeras med en skyddande film. Stekpannan fylls med en blandning av stålkulor, krossad mineral och vatten och vibreras i fyra intervaller om 15 minuter. Efter varje intervall tas en fjärdedel av maskeringen bort innan nötningen återupptas. Nötningsbeständigheten utvärderas visuellt för de fyra olika sektionerna (oanvänd, 15 min, 30 min och 45 min).

Foto: Intertek


C. Non-stickegenskaper med pannkakor
Stekpannans nonstick-egenskaperna testas för de fyra olika sektionerna efter nötningstestet. En pannkaka gräddas i stekpannan. När pannkakans ovansida är torr (genomkokt) vänds stekpannan upp och ner och non-stickegenskaperna bedöms för de olika sektionerna.

Beläggning på pannorna efter pannkakstestet (från v. Clas Ohlson, Fiskars och Tefal). Foto: Intertek
Beläggning på pannorna efter pannkakstestet (från v. Clas Ohlson, Fiskars och Tefal). Foto: Intertek


D. Non-stickegenskaper med 3,5 % fet mjölk
Stekpannans nonstick-egenskaperna testas för de fyra olika sektionerna efter nötningstestet. Stekpannans botten täcks med mjölk som får koka tills endast fasta rester finns kvar (allt vatten kokt bort). Därefter avlägsnas mjölkresterna med en träslev och non-stickegenskaperna bedöms för de fyra olika sektionerna.

Foto: Intertek
Beläggning på pannorna efter bränd mjölk-testet (från v. Clas Ohlson, Fiskars och Tefal). Foto: Intertek


E. Basens stabilitet vid snabba temperaturväxlingar
Stekpannan utsätts för 40 termiska chocker (från varmt till kallt) och efter varje exponering mäts förändringen i bottens jämnhet (hur väl stekpannan ligger an mot en plan yta).

Foto: Intertek


F. Allmän bedömning av konstruktionskvalitet
Bedömning av botten, handtag, handtagsövergång och vassa kanter.

G. Värmespridning (smält socker)
Stekpannans yta täcks med fint socker och värms upp. Sockrets smälttid för hela ytan mäts liksom temperaturen i den första smältpunkten, vilken inte får överstiga 290 °C.

H. Temperaturfördelning (termokamera)
Stekpannan placeras på ett aluminiumblock med en temperatur på 350°C och värms upp tills mittpunkten når 200°C. Vid måltemperaturen tas ett foto med termokamera för att dokumentera temperaturfördelningen över ytan.

Foto: Intertek


I. Värmebevarande förmåga
En liter solrosolja värms upp till 200°C i stekpannan. När måltemperaturen uppnåtts placeras stekpannan på en träplatta och nedkylningstiden till 175, 150 och 120 °C mäts.

Foto: Intertek


Tolkning och betygsättning testresultatet

Resultaten från testets olika delmoment tolkas och betygsätts i samråd med laboratoriet. I totalbetyget viktas betygen för de olika delmomenten samman med följande vikt:

  • Beläggningens tålighet (B, C & D) 40 %

  • Värmeegenskaper (G, H & I) 40 %

  • Konstruktionskvalitet (E & F) 20 %

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.