Svensk vinter släcker smart mobiltelefon

Svensk vinter släcker smart mobiltelefon

Laboratorietest

Sol och bad är inget problem för en pekskärmsmobil. Men svensk vinterkyla knäckte två av sex modeller i Testfaktas test. Tio minusgrader släckte ner HTC Legends display.

Laboratorietest
Mattias Boström Publicerad: 4 Jun, 2010
Läs senare

En pekskärmsmobil, eller smartphone, är en användbar pryl. Men hur tåliga är dessa populära följeslagare? Testfakta beslöt att ta reda på det och lät därför SP Sveriges tekniska forskningsinstitut testa sex populära modeller på den svenska marknaden. Under ett krävande test utsattes mobiltelefonerna för såväl värme och fukt som vatten och fall mot asfalt.

Bäst i test blev Apples Iphone. Den klarade sig mycket bra i samtliga moment, utom falltestet. När den släpptes ner på asfalten krossades skärmen, något som samtliga mobiler med glasskärm, utom Samsung, drabbades av. Sony Ericson och LG fick endast mindre märken på skärmen, något Stefan Källberg, testledare på SP, menar beror på att dessa har plastskärm.

– Generellt så är glas tyngre och sprödare än plast. Även om man har härdat glas så är det mycket känsligare för stötar. Däremot kan det bli rejäla märken även på plast.

[PDF]

Telefonerna utsattes även för klimatpåverkan; SP simulerade exponering av fukt, värme, köld och vatten. Det sistnämnda var utan tvekan det hårdaste momentet. Telefonerna släpptes ner i vatten och låg därefter på 15 centimeters djup under fem sekunder, motsvarande fall i toalettstol. Samtliga telefoner funktionstestades sedan direkt efter att de tagits upp, samt efter 48 timmars torkning. Ingen av telefonerna påverkades av vattnet.

– Den här typen av telefoner verkar ha en konstruktion som är tillräckligt tålig. Kanske beroende på att de saknar knappsats. Ju mindre öppningar mot omvärlden desto tätare blir den, säger Stefan Källberg.

Värme och fukt var heller inget problem. Samtliga telefoner fungerade felfritt efter fyra timmar i en 50 grader varm fuktkammare (Thailandtest) och efter två timmar i en miljö som motsvarar en bil en varm sommardag (50 grader varmt). Fyra timmar i 10 minusgrader var däremot för mycket för ett par telefoner. Samsung Galaxy Spica hade stora problem med att starta efter testmomentet, och varnade gång på gång för låg temperatur. HTC Legend hade det ännu svårare.

– Den telefonen fungerar inte i minus tio grader. Man ser att knapparna lyses upp, men skärmen förblir svart. Den börjar dock fungera när man värmt upp den i en halv minut. Men du skulle kunna få stora problem i kallare klimat. Den lär ju inte fungera bättre i minus 20, och då blir uppvärmningstiden dessutom längre.

En viktig egenskap i en pekskärmsmobil är skärmens kvalitet. Testets två mobiler med plastskärm (Xperia X10 och GW620) repades relativt lätt när SP exponerade telefonerna för fallande blästersand, samt repade skärmarna med en vass metallnål. De telefoner med glasskärm påverkades i stort sett inte alls av behandlingen.

– Skärmen blir mattare och repigare när den slits och nöts. Ökningen av diffus reflektans visar hur pass repig skärmen blivit. Testet med nålen går att jämföra med repning av vassa föremål, som till exempel en nyckel. Det är dock rätt bra plast i dessa två telefoner, säger Stefan Källberg.

Fingeravtryck på skärmen är kanske inte lika allvarliga som repor, men kan ändå vara störande. Testfaktas test visar att HTC Legend och Iphone är klart bäst på smutsavstötning och rengörbarhet. Sämst är Samsung, LG och Nokia.

– Det här är samma test som vi utför på glasögon. Genom att fästa en bit tejp på en smutsig skärm och mäta kraften som krävs (i Newton) för att ta bort tejpen, får man mått på hur hårt fingeravtrycken sitter och hur enkelt det är att ta bort den.

Skillnaderna i det här momentet var helt klart märkbara. Iphone och HTC är lättare att rengöra, medan de andra har lite utsmetade rester kvar, säger Stefan Källberg.

Fakta

SP Sveriges tekniska forskningsinstitut har på Testfaktas uppdrag testat sex olika pekskärmsmobiler. Två telefoner av varje fabrikat testades.

  • Apple Iphone 3GS 16 GB
  • Nokia X6
  • Sony Ericson Xperia X10
  • HTC Legend
  • Samsung Galaxy Spica
  • LG GW620

Syftet med testet är att visa på skillnader i kvalitet, hållbarhet och uthållighet mellan de olika modellerna. Någon utvärdering av telefonernas hanterbarhet och tekniska egenskaper har inte gjorts.

Angivna cirkapriser är för telefon utan abonnemang. Prisuppgifterna baseras på information från några av de större återförsäljarna. Priser och villkor varierar dock stort mellan olika återförsäljare.

Laboratorietestet omfattar följande moment

Batteritid: Telefonerna laddades upp enligt tillverkarens beskrivning under 24 timmar. För att undvika att kvaliteten på uppkopplingen påverkade batteriets prestanda, stängdes all trådlös kommunikation av. Därefter spelades en film upp på samtliga telefoner till batteriet tog slut. Telefonerna var inställda på medelluminans och medelvolym, och hörlurar var anslutna.

Värmetålighet: Telefonerna utsattes 50 graders värme under två timmar, vilket motsvarar förhållandet i en bil en varm sommardag.
Värme/fukttålighet: Telefonerna utsattes för 50 graders värme, med en luftfuktighet på 70 procent (Thailandstest) i fyra timmar.

Köldtest: Telefonerna placerades i en köldkammare i tio minusgrader under fyra timmar.

Vattentålighet: Telefonerna sänktes ner i vatten. Efter fem sekunder på 15 centimeters djup plockades de upp och funktionstestades. Ett första funktionstest gjordes direkt efter vattenbadet och ett andra 48 timmar senare.

Fallprov: Telefonerna utsattes för fall från en meters höjd mot slätt betonggolv och mot en asfalterad yta. Tre fall mot varje typ av underlag. Efter slutfört fallprov inspekterades telefonerna för allvarligare skador.

Skärmens reptålighet: Telefonerna utsattes för fallande blästersand och reptestades med en metallnål. Efter exponering för blästersand mättes ökningen av diffust ljus som skärmarma reflekterade. Ju mer repor och skador på skärmen, desto högre andel diffust ljus.

Skärmens smutsavvisande förmåga: Skärmarna täcktes med fingeravtryck och en specialtejp placerades därefter över skärmen. Den kraft som krävs för att avlägsna tejpen (dragkraft i Newton) ger ett mått på skärmens smutsavvisande egenskaper. Ju högre kraft som krävs för att dra bort tejpen, desto svårare att avlägsna fingeravtryck och annan beläggning.

Resultatet från varje delmoment har betygsatts på en skala från 1 till där 5 är bäst. Betygen från de olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg med följande vikt: batteritid 15 procent, värmetålighet 10 procent, värme/fukttålighet 10 procent, köldtålighet 10 procent, vattentålighet 15 procent, fallprov 15 procent, skärmens reptålighet 15 procent och skärmens smutsavvisande egenskaper 10 procent.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.