Pannan som släpper taget bäst

Pannan som släpper taget bäst

Labbet jämför hur pannkakssmeten fastnar före och efter att beläggningen utsatts för slitage. Foto: Tobias Meyer
Labbet jämför hur pannkakssmeten fastnar före och efter att beläggningen utsatts för slitage. Foto: Tobias Meyer
Labbet förbereder för nötningstest av pannornas beläggningar. Foto: Tobias Meyer
I testet utsattes olika delar av pannan för olika mycket slitage. Foto: Tobias Meyer
Pannorna hettades upp och doppades sedan i kallt vatten. Foto: Tobias Meyer
Efter att ha utsatts för termperaturchock undersöktes om pannan har slagit sig eller inte. Foto: Tobias Meyer
Pannornas värmefördelning testas med hjälp av florsocker som hettas upp. Foto: Tobias Meyer
Pannornas värmefördelning undersöks med IR-kamera. Foto: Tobias Meyer
Här undersöks hur bra pannan är på att behålla värmen. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

Keramiska stekpannor är tåliga mot repor, men förlorar ändå släpp lätt- förmågan snabbare än teflonpannor. Många stekpannor blir också väldigt ojämnt varma, visar Testfaktas test.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 10 Okt, 2014
Läs senare

En stekpanna där maten fastnar eller blir ojämnt stekt förstör snabbt glädjen i matlagningen. Ändå är det så det blir med många släpp lätt- stekpannor efter bara en kort tids användning. Så vilken ska man välja, om man vill ha en som håller?

Testfakta har låtit Interteks laboratorium i Tyskland jämföra tio olika stekpannor, varav fyra med keramisk beläggning och sex med plastbeläggning av PTFE, alltså Teflon eller liknande.

[PDF]

När det gäller beläggningens tålighet får de keramiska pannorna generellt sett sämre betyg än pannorna med PTFE-beläggning. Förvånande kan tyckas, eftersom det keramiska materialet marknadsförs som ett av väldens hårdaste.

– Det är sant att det är mycket hårt, men även det slits. Läser man instruktionen ska man som regel inte använda metallföremål i de pannorna heller. De måste också hanteras på rätt sätt för att hålla, säger Alexander Michel, testingenjör på Intertek.

Skillnaden mellan beläggningarna handlar heller inte om att den ena sorten får mer repor än den andra, utan att stekpannorna med keramiska beläggningar tappar sin släpp lätt- förmåga snabbare.

– Det blev tydligt när vi testade med pannkakssmet och mjölk som fick bränna fast. På de med keramisk beläggning fastnade det mer i botten redan efter en kortare tids nötning, säger Alexander Michel.

En annan sak som verkligen skiljer de olika pannorna åt är hur bra de är på att fördela värmen jämnt.

– Det är förstås viktigt att pannan håller en jämn temperatur över hela ytan. Annars kan en pannkaka till exempel bli helt svart på ett ställe medan den på ett annat ställe inte är färdig, säger Alexander Michel.

På Ikeas panna skiljde det 99 grader mellan det varmaste och kallaste stället. Även för testvinnaren OBH Nordica Supreme Steel visar sig detta vara en svag punkt.

Labbet testade också hur bra stekpannorna är på att hålla värmen, något som är viktig för att de inte ska kylas ner för mycket när man till exempel lägger i en kall köttbit. I så fall får inte köttet den yta man vill åt och riskerar att bli mer kokt än stekt.

Genom att utsätta stekpannorna för upprepade temperaturväxlingar testade man också om pannorna slår sig, eller om de förblir platta på undersidan. Jamie Oliverpannan från Tefal, Eva Solo och Kökskungen var de som klarade sig sämst och blev mest ojämna. Men ingen blev så pass ojämn att den blev underkänd.

Fakta om testet

Tio olika stekpannor med släpp-lätt beläggning testades av Interteks laboratorium i Fürth, Tyskland.

Laboratoriet testade:

Beläggningens tålighet mot nötning

En blandning av stålkulor, slipmedel och vatten hälldes i pannan. Blandningen skakades runt i pannan i femtonminutersintervaller. Pannorna delades in i fyra delar som nöttes olika länge: noll, 15, 30 och 45 minuter. Labbet bedömde sedan hur nötta pannorna blivit efter slitaget.

Släpp lätt-förmågan före och efter nötning

Efter nötningstestet testade labbet att steka pannkakssmet i pannorna. De jämförde hur smeten släppte eller fastnade i bottnen där beläggningen inte nötts alls jämfört med där den nötts i femton minuter. Labbet gjorde sedan samma sak med mjölk som fick bränna fast.

Bottens planhet

Stekpannorna utsattes för stora och upprepade temperaturväxlingar. Labbet kontrollerade hur mycket stekpannans undersida påverkats, om den slagit sig och blivit ojämn och i så fall hur mycket.

Värmefördelning

Pannorna hettades upp, och när mitten på pannan nått en temperatur av 200 grader Celcius togs en bild med en värmekamera. Bilden visar hur stora skillnader det vid det tillfället är mellan den kallaste och varmaste punkten i pannan. Labbet fyllde också pannans botten med florsocker, och mätte skillnaden i temperatur på den punkt där sockret först började smälta och där sockret smälte sist.

Förmåga att hålla värmen

Labbet mätte hur lång tid det tar för pannan att hetta upp en liter olja till 200 grader. Sedan mättes hur lång tid det tog innan temperaturen sjönk till 120 grader.

Energieffektivitet

Betyget räknades fram genom att utvärdera pannornas upphettningstid (för en liter olja till 200 grader) i förhållande till nedkylningstiden. Ju snabbare de går att hetta upp och ju längre de håller värmen desto bättre energieffektivitet.

Fakta: PTFE-beläggning

Teflon och liknande beläggningar (Teflon är ett av flera varumärken) är gjorda av Polytetrafluoretylen – PTFE. Det är baserat på kol och fluormolekyler och framställt på konstgjord väg. Det är värmebeständigt upp till ca 250 grader och samtidigt glatt. Blir det varmare än så kan dock materialets egenskaper förstöras. Enligt Livsmedelsverket är det inte farligt att få i sig flagor av beläggningen, eftersom de inte tas upp av kroppen. Det skadliga ämnet PFOA används ofta vid framställningen av PTFE. Enligt tillverkarna finns inget av ämnet kvar i slutprodukten. När materialet förstörs kan dock andra miljöskadliga ämnen frigöras.

 

Fakta: Keramisk beläggning

Den keramiska beläggningen består enligt tillverkarna huvudsakligen av kiseldioxid, som även används i glas och porslin och som finns naturligt i till exempel sand. Vid framställningen av beläggningen används en form av nano-teknik. Den keramiska beläggningen tål högre värme än PTFE, upp till cirka 400 grader.

Fakta: Så sköter du stekpannan

• Använd inte vassa redskap.

• Diska stekpannan noga efter användning så att det inte byggs upp beläggning av smuts som maten kan fastna i.

• Diska för hand. Även om pannorna uppges tåla diskmaskin kan maskindiskmedel innehålla slipande eller polerande partiklar som kan skada beläggningen.

•Har du en panna med PTFE-beläggning, undvik att hetta upp den för mycket. Materialets släppegenskaper börjar förstöras vid 250 grader. Normal stektemperatur är runt 180 grader.

• Undvik alltför kraftiga temperaturväxlingar, som att till exempel hälla kallt vatten i en varm panna. Det kan förstöra beläggningen eller göra i att pannan slår sig och blir ojämn i botten.

• Undvik att ställa andra kastruller direkt på din stekpanna eftersom det sliter på beläggningen. Lägg i så fall en handduk eller trasa emellan som skydd.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.