Dyraste stekpannan sämst i test

Dyraste stekpannan sämst i test

Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Det skiljer mycket i hållbarhet och kvalitet mellan olika stekpannor, visar Testfaktas laboratorietest. Alla utom en kommer upp i temperaturer där beläggningen riskerar att försämras eller till och med brytas ned.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 18 Feb, 2012
Läs senare

Stekpannan är ett av kökets mest använda redskap. Det är därför viktigt att den håller bra, fördelar värmen jämt och att maten inte bränner fast. Testfakta har låtit testa åtta pannor med non-stick-beläggning på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Störst vikt har lagts vid pannornas reptålighet.
– Det är en vedertagen testmetod som Konsumentverket tagit fram och som talar om hur bra beläggningen håller, säger Johanna Hallström, testledare på SP.

Och här var det framförallt två pannor som stack ut – en åt vardera hållet. Överlägset bäst reptålighet har pannan från franska Le Creuset som annars är mest kända för sina gjutjärnsgrytor. I andra ändan hittar man testets dyraste panna från Eva Solo som bara får en etta i betyg i detta moment. Stilren dansk design, men knappast något för flerbarnsfamiljen.
– Non-stick-egenskaperna på den här pannan är dåliga och beläggningen slits mycket fort, säger Johanna Hallström.

[PDF]

Eva Solo har inte bara problem med beläggningen. Den är även sämst på att fördela värmen jämnt i pannan. Efter två minuter på spisen skiljer det hela hundra grader mellan mitten av pannan och en punkt nio centimeter ut mot kanten. Det kan jämföras med övriga pannor som hade en temperaturskillnad på mellan 30 och 50 grader.
– Testet visar hur temperaturskillnaden är precis när man stoppar i maten. Ju ojämnare temperatur desto mer får du flytta på och röra i maten, säger Johanna Hallström.
– En jämn temperatur är extra viktig när du steker torrare mat. Mat med mycket vätska hjälper till att jämna ut temperaturen i pannan.

Överlag är värmefördelningen mycket sämre än förra gången Testfakta testade stekpannor 2009. Då hade den sämsta pannan bara 20 graders skillnad, alltså bättre än den bästa pannan i årets test. Enligt Johanna Hallström kan det bero på att man använt induktionshäll den här gången – något som blivit allt vanligare i svenska kök.
– Det är möjligt att den traditionella värmeplattan fördelar värmen bättre, säger hon.

En annan förklaring kan vara att tillverkarna numera försöker dämpa stekpannornas värmeledningsförmåga för att de inte ska bli för varma när de används på just induktionshäll. Det menar Oscar Wilund på specialistbutiken Lagamati i Stockholm.
– Det mest kritiska för en non-stick-beläggning är mekanisk åverkan och hög temperatur. Induktion ger en mycket snabb värmeöverföring till kärlet och man försöker man dämpa detta med sämre ledare i botten av pannorna, säger han.

Därför bör man heller inte steka på för hög effekt när man använder induktion, menar Oscar Wilund. Att induktion är ett problem för plastbelagda stekpannor visar också laboratoriets mätningar. Non-stick-egenskaperna hos teflon och andra liknande material börjar försämras vid 260 grader, vid 327 grader börjar det smälta och vid 349 grader bryts materialet ned.

Bara Ikeas stekpanna håller sig under 260 grader, både Fiskars och OBH Nordicas pannor kommer upp över smältgränsen och i OBH:s fall ligger man tio grader över gränsen för när teflon börjar brytas ned. 

Att teflonet riskerar att brytas ned låter inte särskilt hälsosamt. Det är känt att man vid framställningen av non-stick-beläggningar ofta använder perfluoroktansyra (PFOA) – ett omdebatterat ämne som bland annat misstänks vara cancerframkallande. Men Robin Vestergren, kemist vid Stockholms universitet som forskar på just PFOA, tycker inte att man bör vara orolig.
– Det handlar om mycket små rester som finns kvar efter själva framställningen av teflonet. Och i sammanhanget utgör det en försumbar del av den PFOA vi får i oss totalt via dricksvatten och föda, säger han.

Däremot kan man se mätningen som ytterligare ett test på pannornas hållbarhet, enligt Johanna Hallström på SP.
– Det finns troligen en risk för en försämring av beläggningens släpp-egenskaper när de kommer upp i så här höga temperaturer. Och att glömma pannan på spisen har nog hänt de flesta, säger hon.

Fakta

Följande stekpannor har testats:
- Eva Solo XO
- Fiskars Functional Form
- Hackman Rotisser
- ICA Selection
- Ikea 365+
- Jamie Oliver Cast Aluminium
- OBH Nordica Supreme
- Le Creuset Toughened Non-stick

Reptålighet
Testet kallas för nötningsprovning och utförs enligt en standard som bland andra Konsumentverket varit med och tagit fram. Stekpannorna värms upp till 180 °C. Därefter låter man en roterande visp nöta pannorna upp till 5000 varv. Den nötande delen är gjord av pianotråd.

Stekpannorna kontrolleras före och efter nötning vid vissa givna varvantal (500, 1000, 3000, 4000 och 5000). Kontrollen sker dels genom att laboratoriet undersöker stekpannorna visuellt och dels via ett så kallat non-stick-test. Det senare innebär att en standardiserad pannkakssmet hälls i pannan. När pannkakan är färdigstekt vänds den uppochned för att man ska se hur mycket av den som fastnat. Resultatet anges på en betygskala från 1 till 5.

Värmefördelning
Laboratoriet undersökte hur bra stekpannorna är på att fördela värme. Stekpannan placeras på en induktionshäll med maxeffekten 1600 W inställd. Temperaturen i pannan mäts var 15e sekund under två minuter – dels i mitten av pannan och dels i en punkt 9 cm ut från mitten. Skillnaden i temperatur mellan de två mätpunkterna efter två minuter har används i resultatet. Vid mätningarna användes en Quicktemp 860-T1 IR-pyrometer.

Värmetålighet
Teflon och liknande plastbeläggningar smälter vid 327 °C och bryts ned vid temperaturer över 349 °C. Men redan vid 260 °C börjar de släpp-egenskaperna försämras.

För att ta reda på hur höga temperaturer pannorna kan komma upp i placerades de på en induktionshäll inställde på maxeffekten 1600 W. Temperaturen mättes i pannan var 30e sekund och mätningen avbröts då temperaturen planat ut.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Fler nyheter

Laboratorietest

Svensk kräftskiva med bitter eftersmak

En handfull svenska kräftor. Fler kan du inte äta om du vill klara riktvärdet för mängden PFAS-kemikalier som en vuxen person maximalt bör få i sig under en vecka. Den svenska kräftan har väldigt höga PFAS-nivåer jämfört med den importerade, visar Testfaktas kräfttest.

Testfaktas långtidstest av elcyklar

I flera års tid har Testfakta testat elcyklar i laboratorium. Nu tar vi steget till att testa hur elcyklarna faktiskt klarar sig när de används över längre tid. Det här är vårt långtidstest av elcyklar.

Laboratorietest

Test av tandborsthuvuden – originalet mot kopiorna

Hur bra står sig kopiorna mot originalet från Oral-B? Testfakta Research har testat och jämfört tio kompatibla borsthuvuden på den nordiska marknaden. Alla är mer eller mindre identiska till utseendet men testet visar på stora skillnader i kvalitet, känsla och prestanda.

Laboratorietest

Varierande kvalitet i fristående resårmadrasser

En fristående resårmadrass kan läggas direkt på golvet eller i en sängram. En flexibel lösning som ger ergonomi i nivå med en klassisk resårsäng. Men långt ifrån alla fabrikat håller måttet, och priset är ingen garanti för kvalitet visar Testfaktas laboratorietest av sju vanliga modeller.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Smakar det, så kostar det - även hunden behöver näringsriktig mat

Ett bra foder kan kosta upp till 13 000 kronor per år, men dyrast är inte nödvändigtvis bäst. Däremot bör man undvika de billigaste alternativen om man vill ha ett foder med bra näringsinnehåll – det visar Testfaktas test av åtta vanliga foder för mer seniora hundar.

Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans väggfärg

Rusta Reflekt Nyans väggfärg har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat sex apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den lägre prisklassen

Med testerna redo i mobilen har sängkunderna oftast en klar åsikt om sitt sängköp.
— De yngre kunderna är speciellt medvetna om att sängköpet kan vara hemmets viktigaste, säger Agneta Winther som sålt sängar i över tio år.

 

Laboratorietest

Bli inte blåst på alkoholmätaren

Hälften av de testade alkoholmätarna uppvisar felaktiga resultat. De är opålitliga och ger inte korrekt promillehalt. Testresultatet fick Elgiganten att omedelbart avsluta försäljningen av Sencor Alkomätare. 

Laboratorietest

Diskmedlet som gör rent hus

750 tallrikar diskade och rena jämfört med 100.
Skillnaden mellan toppen och botten är stor i Testfaktas stora laboratorietest av handdiskmedel. Topp tre saknar dock miljömärkning.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.