Blöjor är inte en marginell utgift för en småbarnsfamilj. I snitt använder ett barn fem till sex blöjor per dygn under sina första levnadsår och i början fler än så. Samtidigt är det stora prisskillnader mellan olika fabrikat. Så vad får du egentligen när du betalar dubbelt så mycket för ett blöjmärke som för en annat? Testfakta lät det franska laboratoriet SGS jämföra tio olika fabrikat.
– Resultaten är ganska likvärdiga. De flesta blöjorna i testet håller en hög kvalitet och det är inte säkert att man som konsument kommer att märka någon större skillnad mellan olika fabrikat, säger testledare Cedric Schoorens.
[PDF]
Med hjälp av kissande provdockor har laboratoriet undersökt hur blöjorna håller tätt och hur de håller barnets hud torr under natten. Dessutom testades blöjornas andning, hur bra tejpen fäster och hur mjuka och följsamma de är.
Bäst resultat får blöjorna från de stora tillverkarna Pampers och Libero. Men Ica:s egen blöja som bara kostar hälften av testvinnaren ligger bara marginellt efter. Här går det alltså att spara flera tusen kronor på ett år utan att tumma på kvaliteten.
Två av de billigare blöjorna – Toujour från Lidl och Bamse-blöjan från Citygross – sticker ändå ut som sämre än övriga i testet. Det gäller framförallt förmågan att hålla barnets hud torr under natten.
– Det är en viktig aspekt eftersom det hjälper till att förebygga utslag på huden, säger Cedric Schoorens.
De överlag goda testresultaten är inget som förvånar Olle Larkö, professor och överläkare vid hudkliniken på Sahlgrenska i Göteborg. Han tror inte att det är kvaliteten på dagens blöjor som orsakar röda barnstjärtar och eksem.
– För tjugo år sedan hade vi en del problem med blöjorna men i dag verkar de kunna suga upp hur mycket som helst och ändå kännas torra.
– Det är också fantastiskt hur dagens blöjor kan separera urinet från avföring – åtminstone de blöjor jag använder på mina barnbarn, säger han.
För det är just när kisset och bajset blandas som de värsta problemen kan uppstå. Då bildas ammoniak som är irriterande för huden.
Att ett blöjbarn får röda utslag och sveda någon enstaka gång är heller inget att oroa sig för, enligt Olle Larkö. Oftast hjälper det att bara byta ofta och lufta. Däremot ska man vara försiktig med att tvätta barnets stjärt för mycket eftersom man då riskerar att även spola bort hudens naturliga fuktgivande ämnen.
– Skulle problemen hålla i sig finns även medicinska hjälpmedel. Men innan man tar till det bör man vända sig till sin barnavårdscentral då det kan vara andra orsaker som ligger bakom och som man behöver utreda, säger han.
Är det då bara positivt med bra blöjor? Vissa menar att produktutvecklingen försvårar potträningen eftersom barnet knappt märker att det kissat eller bajsat.
– Det tycker jag är ett gammaldags synsätt. Det är bra att vi har bra blöjor och det går att träna på andra sätt, säger Olle Larkö.