Halka på grund av is och snö är den vanligaste orsaken till fallolyckor, och för de som är äldre är risken för allvarligare skador större. Under 2023 sökte över 21 000 fotgängare läkarvård efter att ha halkat på is och snö, något som ledde till både personligt lidande och samhällsekonomiska kostnader i form av sjukvård och sjukskrivning.
Peter Landell är sektionschef på Akut ortopedi på Karolinska sjukhuset. Han berättar att när det är halt ute kan de som behöver akut operation mångdubblas.
– Utöver det direkta problemet för dessa patienter riskerar även annan planerad vård blir lidande och skjuten på framtiden. Vi försöker att planera för detta men, det är ofta omöjligt att säga när halkan slår till.
Många tror också att det är enbart äldre som drabbas när halkan slår till, men riktigt så är det inte.
– Störst risk för fallskador löper personer med benskörhet, vilket oftast är kvinnor över 50 år.
Men vi ser en ökning i fallskador både hos yngre och äldre av båda könen. I snitt tar det ca 6 veckor att läka en handledsfraktur för en i övrigt frisk person, med det kan ta upp till ett år att återfå slutlig funktion och ledskador kan leda till att man utvecklar artros i leden. Den vanligaste skadan är handledsfrakturer där ungefär hälften behöver operation.
Det finns dock flera sätt för privatpersoner att minimera risken för att trilla och skada sig under vintern, inte minst genom halkskydd som är ett effektivt hjälpmedel.
Olika varianter av broddar har dock olika fördelar och nackdelar och det kan vara knepigt att hitta de som passar bäst för dig och dina skor. Broddar kan dessutom vara anpassade för olika syften. En del är designade för att kunna fungera i stadsmiljö och vara enkla att ta på och av, medan andra är avsedda för vandring i snötäckt skog och mark.
Testfakta har låtit det oberoende laboratoriet Tyres Laboratory Wheel Energy Oy i Finland testa åtta helfotsskydd i gummi och ett par snökedjor gjorda för att användas i stan på kortare sträckor.
[PDF]
Petri Hankiola som är ansvarig för testet menar att det bland annat är viktigt att välja rätt storlek.
– Om broddarna är för små kan de vara svåra att sätta på, och är de för stora så ramlar de lättare av, säger Petri Hankiola.
Storlekarna på halkskydden är anpassade till normala skor. Ska man ha broddarna på vinterkängor bör man gå upp en storlek i broddar. Vissa broddar är tillverkade av ett stelare gummi, och har man inte tillräckligt starka nävar så kan det vara svårt att få på dem rätt. Testpanelen upplevde band annat att Bluewear från Jula, Springyard Citysafe Sandygrip och kedjebroddarna Snowline tog lite längre tid att sätta på skorna.
– En annan viktig faktor är formen på broddens framdel. Om den är stor som på Nordic Grip hamnar den lättare på plats, vilket gör att hälen också blir enklare att få rätt, säger Petri Hankiola.
Vissa broddar kan vara knepiga att gå med inomhus. Dels kan de bli instabila på blanka ytor och dels kan de göra märken och repor i trä- och plastgolv. De broddar som får högst betyg vid inomhusgång är Springyard Citysafe Sandygrip som har plattor med sandpappersliknande yta undertill. De får också väl godkänt för bra fäste utomhus, men plattorna slits och håller inte hur länge som helst, även om de går att vända på för dubbel livslängd. Därför är de att rekommendera för kortare promenader i stan där man går både inom- och utomhus.
Sämst i testet blir broddarna från Snowline Chainsen City där kedjorna lätt går av vid belastning mot marken. Däremot är de bekväma att gå på och tar liten plats i en väska, och kan därmed vara bra som backup. I botten hamnar även Bluewear från Jula med piggar som lätt trillar av vid gång eller om foten vrids mot marken. Övriga broddar i testet uppvisar inte några kvalitetsbrister på piggarna som är gjorda av mycket tålig metall.
Bäst fäste utomhus får man med Nordic Grip som också blir testvinnare. Broddarna från Nordic Grip är relativt enkla att sätta på skon och de sitter fast bra under gång och är av god kvalitet.