Billiga hänglås inget att hänga i julgranen

Billiga hänglås inget att hänga i julgranen

Fem av låsen går att dyrka upp med ett gem på under två minuter. Foto: Anna Sigge
Dyrkning med gem. Foto: Anna Sigge
Dyrkning med gem. Foto: Anna Sigge
Slag med hammare. Foto: Anna Sigge
Vridning i låshus med skruvmejsel. Foto: Anna Sigge
Vridning av cylinder med skruvmejsel. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Bara tre av tio testade hänglås är något att ha. Resten går att få upp med bara ett vanligt gem eller en liten skruvmejsel. Ingreppet behöver inte ta mer än några få sekunder.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 19 Dec, 2013
Läs senare

Har du önskat dig ett gymkort i julklapp? Skriv upp ett bra hänglås till skåpet i omklädningsrummet också. De flesta låsen i Testfaktas test skyddar nämligen inte särskilt bra.

Det tog fem sekunder för laboratoriet att öppna K-Rautas hänglås FXA med hjälp av ett litet gem. Även Abus Titalium och låsen från Clas Ohlson, Secwise och Coop går att dyrka upp med ett gem på under två minuter.


– Även om det handlar om billiga lås blev jag förvånad över att det gick så lätt och snabbt. Låsstiften som sköter kodningen av låset är väldigt enkla att få i rätt läge med bara ett gem eller en liten bit ståltråd, säger Peter Blomgren, testledare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.


– Vi är inga professionella dyrkare, utan det här kan vem som helst göra.



De flesta inbrott som sker i omklädningsskåp, på exempelvis gym eller badhus, är spontana och inte planerade. Därför är det extra allvarligt att låsen går att få upp med något så lättillgängligt som ett gem.

Men den tjuv som är något mer förberedd kan få ett ännu enklare arbetspass. Laboratoriet testade att föra in en liten stålpinne, ungefär som en styvare ståltråd, i låsen och trycka till. Det räckte för att låsen från K-rauta, Clas Ohlson och Biltema skulle gå upp.

De testade låsen är billiga och kostar i de flesta fall inte mer än 50 till 100 kronor. Endast det dyraste låset från Assa är certifierat och klassat. Två tillverkare skriver dock ”förhöjt skydd mot dyrkning” på sina lås, däribland Clas Ohlson.

– Det låset gick ju enkelt att få upp med både gem och stålpinne så den informationen är rent felaktig, säger Peter Blomgren.



Sex av låsen är även lätta att öppna med hjälp av en mindre skruvmejsel – antingen genom att bända upp bygeln eller genom att föra in mejseln i låset och helt enkelt vrida upp låskolven. Under detta test satt låsen fast på motsvarande ett förvaringsskåp.

– Det är inga större krafter som krävs. Många av låsen är helt enkelt alldeles för klent konstruerade, säger Peter Blomgren.



Slutligen undersökte laboratoriet vad som händer om man slår till låset med en hammare när det sitter på förvaringsskåpet. För fem av låsen räckte det med mellan två och tre slag för att de skulle gå upp.

Endast tre av tio testade lås klarade alla testmoment utan att gå upp – Abus 65/40, Yale och Assa Abloy.


Håkan Hedlund, ansvarig för normer och regelverk på Stöldskyddsföreningen, blir inte särskilt förvånad över resultatet.



– Den här typen av billiga, oklassade lås är i många fall inte bättre än så här. De fyller mer ett symboliskt värde av att visa att något är privat, säger han.    


– Ska du låsa fast eller in något av värde måste du köpa ett lås som är certifierat, det vill säga provat och klassat mot en standard eller norm. Denna information finns på förpackningen.


Fakta

Dyrkning med gem

Laboratoriet undersökte hur snabbt det går att dyrka upp hänglåsen med ett gem. Maxtiden var satt till tre minuter.

Dyrkning med stålpinne
En stålpinne fördes in i låsets öppning för att se om låset gick upp.

Vridning av bygel
Laboratoriet undersökte om det går att vrida upp låsets bygel med en skruvmejsel på 200 millimeter. Låset var monterat i en stålplatta med ring för att simulera ett skåp.

Vridning av låscylinder
Laboratoriet undersökte om det gick att vrida upp själva låscylindern med en skruvmejsel på 200 millimeter. Maxkraft: 7 Nm.

Slag med hammare

Låsen utsattes för slag med hammare. Var låset opåverkat efter fem slag upphörde testet.

Korrosion
Låsen utsattes för korrosion under 24 timmar. Därefter undersöktes låsens funktion samt om öppningskraften hade påverkats.

Kyla
Låsen utsattes för minus 20 grader. Därefter undersöktes låsens funktion samt om öppningskraften hade påverkats.

Betygsättning
De olika delmomenten har viktats samman till ett slutbetyg enligt följande:


Dyrkning: 50 procent
– Gem 50 procent
– Stålpinne 50 procent

Uppbrytning/Vridning: 20 procent

– Bygel 50 procent

– Låscylinder 50 procent

Slå upp låset med hammare: 20 procent

Miljötålighet: 10 procent


TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.