Bästa skyddet med billigaste cykellåset

Bästa skyddet med billigaste cykellåset

Testfakta har genomfört ett jämförande laboratorietest av 8 st cykellås på den svenska marknaden. Foto: Rickard Kilström.
Låset attackerades först med hammare för att få bort eventuella plastdetaljer och sprayades sedan med kylspray. Därefter attackerades låset igen med hammare. Foto: Anna Sigge
Låset sprayas med kylspray under max 20 sekunder. Foto: Anna Sigge
En klippfixtur placerades i en hydraulisk provningsmaskin (för drag och tryck) för att simulera klippning med bultsax. Foto: Anna Sigge
En skruvmejsel placerades i låsets nyckelkanal och slogs in med en hammare i låset. Därefter vreds mejseln runt för hand eller med en skiftnyckel för att tvinga upp låscylindern. Foto: Anna Sigge.
En batteridriven vinkelslip med en effekt på 350 W användes för att kapa cykellåsets bygel eller kätting. Foto: Anna Sigge.
Laboratorietest

Cykelintresset har skjutit i höjden under pandemin. Samtidigt har cykelstölderna ökat. Vilket lås ska man då köpa för att mest effektivt stoppa tjuven? Testfakta har låtit testa åtta vanliga cykellås, varav sju är certifierade. Det visar sig att de billigaste låsen ger bäst skydd.

Laboratorietest
Peter Willebrand Publicerad: 14 Jun, 2021
Läs senare

År 2020 stals drygt 77 000 cyklar i Sverige, visar en nyligen genomförd undersökning från försäkringsbolaget If tillsammans med färsk statistik från Brå. Drygt 12 procent av de anmälda stölderna gällde en elcykel. Varannan svensk kan enligt samma källa räkna med att någon gång under en livstid bli bestulen på sin cykel. Samtidigt är uppklarnings-procenten i praktiken noll.

Än så länge finns ingen samlad analys över hur pandemin påverkat cykelstölderna. Men cykelintresset verkar i alla fall ha legat på topp under tiden. Handlarna har rapporterat om en starkt ökad nyförsäljning, som både kopplas till en avrådan från att resa kollektivt och ett allmänt ökat intresse för friluftsliv.

Samtidigt har tillverkarna haft problem med leveranser. Detta har enligt många bedömare ökat efterfrågan på den andrahandsmarknad där många stulna cyklar hamnar under mer eller mindre organiserade former, ofta förmedlade via säljsajterna.

Statistik eller inte: den grundläggande frågan för den vanlige cykelägaren är förstås hur man själv förebygger stöld mest effektivt. Ett bra lås eller kombinationer av lås som på olika sätt förhindrar eller fördröjer den mest fräcka cykeltjuven är en återkommande rekommendation från både polis och försäkringsbolag.

Vilket lås ska man då välja? Laboratoriet RISE, Research Institutes of Sweden, har på uppdrag av Testfakta låtit testa åtta cykellås från kända märken på den svenska marknaden. Låstyperna är bygel, vikbart och kätting. Endast ett av låsen (Decathlon) saknar SBSC-märkning, (se faktaruta).
Testet fokuserar på säkerhet, men väger även in användarvänlighet i slutomdömet i betygsättningen.

[PDF]

Testmomenten har utgått från lås som är monterade på cykeln för att likna de verkliga förutsättningarna att både använda och att plocka bort låsen. Metoderna och verktygen tillhör cykeltjuvens vanliga arsenal: skruvmejsel/hammare, bultsax (simulerad med tryck), kylspray/hammare och slutligen vinkelslip.

Tidsfaktorn är viktig vid alla typer av stölder. Därför har de olika momenten fått en maxtid att förhålla sig till. Till exempel var maxtiden för vinkelslipen 60 sekunder, vilket den klarade med råge i samtliga fall.

Vinkelslipen är också utan tvekan cykeltjuvens främsta verktyg. I spannet 8-21 sekunder öppnar den alla lås i testet.

I övriga moment stod låsen emot verktyg och metoder bra, vilket indikerar en relativt hög säkerhet för att till exempel hindra tillfällighetstjuven.

Vad som framför allt särskiljer låsens säkerhetsförmåga i testet är motståndet i klipp-provet (bultsax-simuleringen) samt hur snabbt vinkelslipen skär genom stålet. Men även om motstånden i klippet skiljer sig åt krävs ändå en kraft som är nästintill omöjlig att uppbåda med en vanlig bultsax. 

Man kan också konstatera att de billigaste låsen – Asaklitt och Kayoba – får de högsta betygen i en i övrigt relativt jämn och hög betygsättning.

Omvänt har det dyraste låset – Axa – lägst betyg.

Decathlon, som saknade SBSC-märkning, hamnar på mitten i testet. Det är storleksmässigt mindre än övriga och har den klart lägsta vikten, men klarar ändå vinkelslipen förhållandevis bra.

 

 

 

Fakta om testet

Testfakta har låtit det oberoende laboratoriet test- och forskningslaboratoriet RISE (Research Institutes of Sweden) testa och undersöka hur bra de olika låsen står emot olika typer verktyg, öppningsförsök samt användarvänlighet.

Urvalskriterier:

Bygellås, vikbara lås eller kättinglås som kostar max 1 500 kronor.

Produkter som testats:

  1. Kryptonite    Evolution STD
  2. Asaklitt          31-2166
  3. Kayoba          SBSC
  4. Declathon    Elops 920
  5. Trelock           U6
  6. Abus              Bordo Classic plus 6400
  7. Axa                 Foldable Look 1000
  8. Hiplok            Orginal   

 ​​​Laboratorietestet omfattade följande delmoment:

Skruvmejsel mot låscylinder

En skruvmejsel placerades i låsets nyckelkanal. En hammare användes för att slå in mejseln i låset, därefter vreds mejseln runt för hand eller med en skiftnyckel för att tvinga upp låscylindern. Försökstiden för detta delmoment begränsades till 30 sekunder. Inget av låsen gick att öppna med denna metod.

Klippa upp låset (klippfixtur i maskin)

En klippfixtur placerades i en hydraulisk provningsmaskin (för drag och tryck) för att simulera klippning med bultsax. Cykellåsets bygel eller motsvarande placerades i fixturen och en tryckbelastning applicerades och ökades till dess att bygeln, kättingen eller motsvarande gick av. Den maximala belastningen begränsades till 95 kN. Det sämsta låset klarade 60 kN, vilket är långt högre än vad man kan åstadkomma med en manuell bultsax.

Kapa med vinkelslip

En batteridriven vinkelslip med en effekt på 350 W användes för att kapa cykellåsets bygel eller kätting. Kapningen gjordes på ett kontrollerat sätt för att möjliggöra en jämförelse mellan de olika låsen. Kapningstiden varierade mellan 8 och 21 sekunder. Några sekunders skillnad får anses som relativt mycket i det här sammanhanget. 

Slå upp låset med hammare och kylspray

Den del av cykellåsets som ansågs svagast attackerades med hammare för att få bort eventuella plastdetaljer. Därefter sprayades låset med kylspray under max 20 s. Därefter attackerades låset igen med hammare för att försöka avlägsna låset. Maxtid för detta delmoment var 60 sekunder, varav 20 sekunders nedkylning med kylspray. Inget av låsen gick att öppna med denna metod.

Användarvänlighet

I testet av användarvänlighet har man bedömt hur enkla låsen är att låsa och låsa upp, samt att låsa fast cykeln. Även låsets vikt och fästanordning för cykeln har värderats.

 

Certifiering och godkända cykellås

De flesta försäkringsbolag kräver att en cykel ska vara låst med ett godkänt cykellås för att försäkringsvillkoren ska vara uppfyllda. Godkända cykellås kan vara antingen certifierade eller intygade av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering, SBSC, enligt Stöldskyddsföreningens normer.

Certifierade lås eller godkända lås är testade enligt en kravspecifikation, som kan se olika ut för olika typer av lås. SBSC har på sin hemsida listat vilka cykellås som är certifierade enligt deras specifikationer.

Enligt Stöldskyddsföreningens undersökning är risken att få sin cykel stulen tre gånger större om den endast är låst med cykelns tillverkningslås, jämfört med om den är fastlåst i ett fast objekt med ett extra lås.

Källa: SBSC

Stöldskyddsföreningens (SFF) tips för att minska risken att få din cykel stulen

• Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg lite pengar på ett ordentligt certifierat lås.

• Lås fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul.

• Lås batteriet när du lämnar din elcykel obevakad kortare stunder. Ta med batteriet om du ska vara borta längre.

• Ta med sadeln så den inte blir stulen, cykeln blir då även mindre attraktiv att stjäla och oskön att cykla på.

• DNA-märk din cykel och cykeldelar, det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och ökar dina chanser att få              tillbaka din cykel om den blir stulen.

Källa. Stöldskyddsföreningen

Stöldskyddsföreininges Per Klingvall, chef för rådgivningen understryker att även om en cykelstöld sällan eller aldrig leder till rättsligt efterspel är den samlade effekten en stor kostnad för både den enskilde och försäkringsbolagen.

Många som bor i en större tätort eller universitetsstad har fått sin cykel stulen flera gånger. Det är därför också viktigt att ha koll på ramnummer och att märka cykeln. Det ökar chansen att få tillbaka cykeln.  I slutänden drabbas som vanligt försäkringstagarna själva, med högre premier och självrisker.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.