Bästa löparskorna klarar att både dämpa och skjuta på

Bästa löparskorna klarar att både dämpa och skjuta på

Löparskor av åtta olika märken ingick i testet. Samtliga skor är lämpade för fast underlag. Foto: Rickard Kilström
Paneldeltagarna testade skornas löpegenskaper även utomhus, på både asfalterat och grusväg. Foto: Universitet Duisburg-Essen
Skornas stötdämpning testades genom att paneldeltagaren sprang på en mätplatta som sedan mätte kroppsvikt per sekund. Ju lägre värde, desto bättre stötdämpningsegenskaper. Foto: Universitet Duisburg-Essen
Materialegenskaperna mättes även i en slaganordning där man mätte hur mycket skon deformeras eller komprimeras. Foto: Universitet Duisburg-Essen.
Paneldeltagarna utvärderade varje sko efter att de sprungit. Elva erfarna löpare deltog i testet. Foto: Universitet Duisburg-Essen
Laboratorietest

Våren är här och med den löpningen. Men hur ska man veta vilken löparsko som är bäst? Testfakta har testat.

Laboratorietest
Ola Jacobsen, Johanna Berger Publicerad: 20 Apr, 2020
Läs senare

Testfakta har låtit testa åtta olika modeller av löparskor för damer med ett maxpris 2 000 kronor. Alla skor har både provsprungits av elva erfarna kvinnliga löpare och testats i ett laboratorium, där man har mätt skornas stötdämpning och återstuds. 

En bra löparsko är avgörande både för att träningen ska ge maximal effekt och för att minska risken för skador i benen. Men vad som är bra skiftar från person till person. 

– När du springer stöter hela kroppsvikten ner mot marken genom en fot i taget. En otränad person saknar den nödvändiga muskulaturen för att ta emot den här kraften på ett bra sätt. Så för nybörjare eller tunga personer är det extra viktigt med en bra stötdämpning som kan hjälpa till att absorbera dessa höga islagskrafter, säger testledaren Prof. Dr. Thomas Mühlbauer, professor i rörelse- och träningsvetenskap/idrottslig biomekanik vid Duisburg-Essens Universitet. 

[PDF]

Löparskornas stötdämpning mättes i laboratoriet med hjälp av en tryckkänslig platta. Elva kvinnliga försökspersoner sprang med alla åtta skor över plattan. Ju mer skon dämpar stöten desto mindre kraft drabbar löparen vid isättningen. 

Bäst stötdämpning har skorna från Saucony, följd av Hoka One One och Adidas. Allra sämst stötdämpning har skorna från Altra. 

Erfarna löpare har ofta både byggt upp muskulatur och tillägnat sig en löpteknik som minskar belastningen på muskler och leder när de springer. För dessa löpare kan det istället vara intressant med en sko med så hög återstuds som möjligt. Nike marknadsför sina skor som energi-återvinnande, alltså att löparen får tillbaka en högre del av energin än normalt genom ett speciellt skum i sulan. Men hur bra fungerar det i praktiken? Och finns det fler skor med liknande egenskaper? Laboratoriet har designat ett test där skornas återstudseffekt kan mätas. 

– Den här effekten varierade verkligen mellan skorna. Men det är inte bara Nike Air Zoom Pegasus 36 som ger kraftig återstuds. Även skorna från Saucony och Adidas presterar riktigt bra, säger Dr. Thomas Mühlbauer.

Testfaktas test av löparskor visar också på att det tvärtemot vad många tror, inte finns någon motsättning mellan bra dämpning och hög återstuds. Bäst i test är Saucony Triumph 17, som klarar av att leverera både bra dämpning och hög återstuds. 

Förutom laboratorietester har också elva erfarna löpare provsprungit alla testade par, både på löpbana och grus. Efter varje runda bedömde de skornas allmänna löpegenskaper och stabilitet. 

När det gäller stabilitet värderade löparna skorna från Brooks allra högst, men även Adidas och Saucony fick höga betyg. Brooks vann även löparnas hjärtan när det gäller allmänna löpegenskaper, tätt följda av Saucony och Adidas. Sämst i båda kategorierna värderade löparna skorna från Altra, testets jumbo. 

– Alla skor har olika egenskaper, som passar olika personer. Men en sak som testet också visar är att våra uppmätta värden från laboratoriet stämmer väl överens med hur löparna värderade skorna. Det betyder att om du har möjlighet att provspringa skorna innan du köper dem, så är chansen stor att du hittar ett par som passar just dig, säger Dr. Thomas Mühlbauer.

Varför är det viktigt med bra stötdämpning i löparskor?

För nya löpare är det viktigt att börja försiktigt och låta kroppen anpassa sig för den nya fysiska aktiviteten. För framför allt ovana eller tunga löpare kan skor med välfungerande dämpning göra det möjligt att springa lite mer än vad man skulle ha kunnat göra annars utan att skada sig. 

I takt med att du springer mer och mer bygger du upp muskler och lär dig att springa så att du skonar kroppen, kan du välja skor med sämre dämpning. 

Så gick testet till

Testet av löparskor har utförts av Institute of Sport and Movement Sciences vid Duisburg-Essens Universitet i Tyskland på uppdrag av Testfakta.

Följande modeller av löparskor för damer har testats:

  • Adidas Ultraboost 20

  • Altra Torin 4 Plush 

  • Asics Gel- Nimbus 22

  • Brooks Ghost 12

  • Hoka One One Clifton 6

  • New Balance 1080 v10

  • Nike Air Zoom Pegasus 36

  • Saucony Triumph 17

Kriterier för urvalet har varit en neutral sko, lämpad för distansträning på varierande underlag som grusvägar och asfalt. En mellanstabil sko för medeltunga personer, och med ett maxpris på 2 000 kronor.
Utifrån dessa förutsättningar har respektive varumärke själva fått välja vilken modell som ska medverka i testet.

Syftet med studien har varit att testa och utvärdera skornas material och konstruktion, biomekaniska egenskaper samt allmänna löpegenskaper.

Testet omfattar följande delmoment:

Studsenergi (återstuds) 

Stötdämpning (inklusive kompression/deformation)

Löpegenskaper (stabilitet, stötdämpning och helhetsintryck) 

Studsenergi

Studsenergin, alltså skornas förmåga att skapa återstuds efter tillslaget i marken, mättes i skornas hälsektion. Mätningen utfördes med speciell slaganordning där en vikt på 8,4 kg släpps mot en mindre tryckplatta som vilar mot skons insida. Ett mätinstrument registrerar kraften eller energin i återstudsen, uttryckt i procent. En återstudsenergi på 50 procent innebär att skon returnerar hälften av den kraft som den får vid tillslaget i marken.

Totalt gjordes 30 mätningar per skomodell fördelat på tre skostorlekar med fem mätningar på respektive höger- och vänstersko.

Stötdämpning

Detta testades i två delar:

a) Skornas förmåga att dämpa stöten vid tillslaget i marken mättes med hjälp av en panel av löpare som springer på en löpmatta, utrustad med sensorer som mäter tryckkraften från fotislaget. Elva olika löpare med en medelvikt av 64 kg och en medellängd på 169 cm sprang med en kontrollerad hastighet (12 km/h) fem gånger med varje sko i urvalet. Den stötdämpande förmågan uttrycks som kroppsvikt per sekund, individuellt beräknat utifrån löparens vikt. Ju lägre värde desto bättre stötdämpande förmåga. Kroppsvikt per sekund är det som mäts av plattan – ju mer skon dämpar (absorberar) stöten, desto mindre kroppsvikt per sekund når plattan.  

b) Skornas dämpande material testades också. Här mättes hur mycket skornas hälsektion komprimeras /deformeras, alltså hur mycket materialet trycks ihop vid tillslaget mot marken. Mätningen utfördes med samma utrustning som för registrering av skornas studsenergi. En speciell slaganordning med vikt på 8,4 kg släpps mot en mindre tryckplatta som vilar mot skons insida. Ett mätinstrument registrerar hur mycket skon trycks samman i mm vid tillslaget. Totalt gjordes 30 mätningar per skomodell fördelat på tre skostorlekar med fem mätningar på respektive höger- och vänstersko. 

Högre kompression bidrar till en bättre stötdämpning, eftersom materialet kan absorbera mer av stöten, jämfört med en sko som inte komprimeras lika mycket. 

Löpegenskaper

Elva erfarna löpare (kvinnor med en medelålder av 23 år, medelvikt på 64 kg och medellängd på 169 cm) provlöpte de olika skorna på löpbana och grus.

Samtliga 11 löpare testade alla åtta skomodeller. Efter varje löprunda fick de besvara ett frågeformulär med tio frågor om deras uppfattningen om skons allmänna löpegenskaper, stabilitet och stötdämpning.

Tolkning och betygsättning av resultatet

Resultaten från de olika testmomenten har tolkats och betygsatts i samråd med det utförande laboratoriet. De olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg med följande fördelning: 

Återstuds 20 procent

Stötdämpning (sammanvägt av stötdämpnings- och kompressionstester) 30 procent 

Löpegenskaper 50 procent

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.