Godkänt babyskydd klarar inte sidokrock

Godkänt babyskydd klarar inte sidokrock

En docka med sensorer som läser av krockens påverkan på bröst, huvud och nacke placeras i babyskydden. Foto: CSI S.p.A
Babyskydden fästs i sin ISOFIX-bas på en krocksläde som simulerar bilsätet. Släden körs och krockas sedan mot en barriär. Foto: CSI S.p.A
Panelen i användartestet fick prova på att montera och placera samtliga basenheter och babyskydd - för att sedan ge omdömen och kommentarer. Foto: Daniel Rosik
Testfakta har testat nio babyskydd från välkända varumärkena på den svenska och norska marknaden. Foto: Rickard Kilström
Laboratorietest

Det finns två olika standarder för certifiering - UN-R 129 och UN-R 44 - som båda innebär att babyskyddet är testat och godkänt. Bara i den ena ingår bedömning av resultat från sidokollisionstest. Testfaktas laboratorietest av nio godkända modeller visar på stora skillnader i krocksäkerhet.

Laboratorietest
Peter Willebrand Publicerad: 17 Jan, 2021
Läs senare

Testfakta har testat nio babyskydd från de större varumärkena på den svenska och norska marknaden med fokus på krocksäkerhet. Även användarvänlighet och montering har ingått i utvärderingen.

Krocktesterna har utförts på det ackrediterade laboratoriet CSI S.p.A i Italien medan användarvänligheten testats av en panel med flerbarnsföräldrar.

[PDF]

Sju av de nio babyskydden i testet är av typen i-Size, vilket innebär att de är godkända enligt den nyare standarden R129. Övriga två är godkända enligt den äldre standarden R44. Båda är giltiga och finns tillgängliga på marknaden idag.

En av skillnaderna är att den nyare R129 inkluderar test av skydd vid sidokrockar, något som saknas i R44-certifieringen.
– Syftet med UN-R 129 (i-Size) ligger i linje med den generella utvecklingen mot allt säkrare stolar och skydd. Det ska även underlätta användandet och ge en säkrare monteringen för konsumenterna, oavsett bilmodell, säger Katarina Bokström, projektansvarig vid NTF. 
– Mer tekniskt specifikt utgår R129 också från barnets längd medan R44 är baserat på vikt. Tillverkaren ska alltså ange längden på barnet som stolen är anpassad för - istället för vikten, säger Katarina Bokström.

Katarina Bokström bedömer att R129 med tiden kommer att bli den dominerande standarden, men att båda standarder kommer att finnas parallellt under en tid framöver.

Vid testningen placerade laboratoriet en docka motsvarande åldern en månad i de olika babyskydden, som i sin tur placerades i en krocksläde som simulerar bilsätet. Släden kördes mot en barriär och frontalkrockade i en hastighet på 50 km/h. I testet användes en något kraftigare krock än vad som anges i standarden för R129. Krockens påfrestningar på bröst, huvud och nacke registrerades med sensorer i dockan. Förloppet filmades samtidigt av två höghastighetskameror. 

Trots den tuffare krocken klarade flertalet av babyskydden testet bra, men fyra av dem klarade inte gränsvärdet för tryck mot bröstkorgen. Värt att nämna här är att R44-stolen BeeMoo var det babyskydd som klarade frontalkrocken bäst.

Sidokrocken utfördes helt enligt standarden för R129. Utfallet visade inte oväntat att i-Size-skydden ger ett klart bättre skydd vid sidokollision än de två babyskydden av den äldre R44-standard. Dessa klarade inte gränsvärdena för påfrestning av huvud och nacke. Det gjorde däremot alla i-Size-stolarna.

Alla babyskydden krocktestades med en så kallad ISOFIX-basenhet. Som jämförelse testades även ett av skydden utan basenhet, enbart fäst med bilens bälte. Något överraskande klarade samma stol, utan ISOFIX-basenhet, sidokollision bättre än med basenheten.

En slutsats från momentet är därför att basenheten i sig inte ger en ökad säkerhet vid själva krocken, men gör det enklare att sätta fast stolen och minskar risken för felaktig montering, vilket i sig kan ge en ökad säkerhet.

Katarina Bokström betonar att trafiksäkerhet överlag är ett komplext ämne där förutsättningarna snabbt kan ändras, med allt från politiska beslut till nya tekniska lösningar.
– När det gäller säkerheten kring våra barn är det självklart att vi vill ha så bra skydd som möjligt. Runt 80 procent av alla frågor från konsumenter som vänder sig till NTF kretsar också kring barnstolar och babyskydd, säger hon.
– Det visar att många föräldrar tycker att det är komplicerat, inte minst när de ställs inför det stora utbudet som finns på nätet.

BeSafe iZi Go Modular X1 är testets klara vinnare, med genomgående bra krocksäkerhet och även höga betyg i användarvänlighet.

Fakta om testet

Testfakta och Norges Automobil-Forbund (NAF) har genomfört ett jämförande laboratorietest av nio babyskydd för att jämföra hur bra dessa produkter är ur krocksäkerhetssynpunkt, samt hur enkla de är att använda.

Produkter i testet:

  • BeSafe iZi Go Modular X1 (i-Size)

  • BeSafe iZi Go Modular X1 (utan bas, fäst med bälte)

  • Maxi Cosi Coral (i-Size)

  • Bugaboo Turtle Air by Nuna (i-Size)

  • Cybex Cloud Z i-Size (i-Size)

  • Axkid Modukid infant (i-Size)

  • Britax Römer Baby-Safe 2 i-Size (i-Size)

  • UPPAbaby Mesa i-Size (i-Size)

  • Beemoo Babyskydd (R44)

  • Britax Römer Primo (R44)

Samtliga stolar testade med respektive ISOFIX-bas. ISOFIX är ett fästsystem för bilbarnstolar som bygger på en internationell standard. HTS BeSafe iZi Go Modular X1 testades även utan bas för att se hur mycket basen inverkar på resultaten.

Krocktesterna har utförts på det ackrediterade laboratoriet CSI S.p.A i Italien

Testutförande

Tester på krocksäkerhet av babyskydd är tydligt reglerat i standarder för respektive produktkategori. Den senaste standarden för babyskydd, och den standar som vi har följt i dessa tester heter “UN-R 129” (även kallad i-Size) den aktuella versionen som vi använt är “2012 & 2015 Draft”. Tidigare standard hette UN-R 44. Båda dessa standarder är i nuläget giltiga. De största skillnaderna i den nya i-Size-standarden är att:

  • Tillverkaren ska ange längden på barnet som stolen är anpassad för, tidigare angavs barnets vikt.

  • Bilbarnstolar för barn upp till 15 månader ska vara bakåtvända. I den gamla standarden är det upp till nio månader.

  • Bilbarnstolarna och bilarna ska vara kompatibla.

  • Förutom test av frontalkrock har även test av sidokrockar lagts till i den nya standarden.

Krocktest från sida och front

I vårt krocktest har vi valt att använda en hastighet på 50 km/h tillsammans med en krockpuls som är något högre än vad som anges i standarden. Sidokrocken testades helt enligt standard. En testdocka med krocksensorer, av typen Q0 (motsvarar en 1 månader gammal baby), placerades i en stol som ska testas. Stolen monterades, enligt tillverkarens anvisningar, i en släde som ska simulera ett bilsäte. Släden körs mot en barriär i den definierade hastigheten och krockpulsen. Hela förloppet registreras av sensorerna i dockan, släden samt av två höghastighetskameror.

Resultaten från krocktesterna anges som ett medelvärde av g-krafterna, i krockens riktning, under de 3 millisekunder då krafterna är som högst.

Användarvänlighet

Ett användartest genomfördes med en panel bestående av fyra flerbarnsföräldrar för att bedöma hur de olika babyskydden är att montera och placera. Varje panelmedlem fick prova att montera och placera samtliga babyskydd i testet - både med tillhörande ISOFIX-bas, och med endast bälte. För varje babyskydd fick deltagarna sen lämna kommentarer om vad de upplevde som för- och nackdelar med produkten, samt betygsätta dem på följande punkter:

  • Hur lätt var basen att placera/ montera?

  • Hur lätt var stolen att placera/ montera?

  • Hur lätt var stolen att placera/ montera med bälte?

 

 

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.