Stafylokocker i mer än varannan påssallad

Stafylokocker i mer än varannan påssallad

Laboratorietest

Sju av tio färdiga salladsmixar innehåller illasinnade bakterier som i värsta fall kan leda till matförgiftning, visar Testfaktas analys. – Det här tyder på bristande hygien vid hanteringen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 20 Mar, 2014
Läs senare

Färdiga salladsmixar på påse har blivit allt populärare. Men denna genväg är inte riskfri, visar Testfaktas analys. Sju av tio undersökta sallader innehåller nämligen stafylokocker och Bacillus cereus – två elaka typer av bakterier som kan leda till matförgiftning.

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, som utfört analysen på uppdrag av Testfakta är förvånad över resultaten.

– Detta är inget man förväntar sig ska finnas i färdiga salladsmixar. Stafylokocker kommer från människor, antingen från huden eller att någon hostat eller nyst på salladen innan den packats. Det här tyder på bristande hygien under själva packningen.



Bacillus cereus är en bakterie som lever i vanlig jord och vattendrag. Fynden i salladerna kan bero på dålig rengöring i odlings- eller packningsmiljön.


Enligt Marie-Louise Danielsson-Tham är det inte farligt att äta salladen som den är eftersom antalet farliga bakterier ändå är relativt lågt. Problemet är om man blandar den med animaliska livsmedel som kött eller räkor och låter salladen stå framme i rumstemperatur några timmar.


– Då kan bakterierna föröka sig snabbt och risken finns att man blir matförgiftad. Således inget bra alternativ för buffébordet, sommarlunchen eller picknick-korgen såvida salladerna inte hela tiden hålls väl kylda, säger hon.

[PDF]

När Testfakta undersöker var salladspåsarna packats visar det sig att alla sex sallader som innehåller stafylokocker kommer från samma packerianläggning – Norrvidinge Boställe i Teckomatorp utanför Landskrona. Ida Persson, kvalitetschef på anläggningen, blir också förvånad resultaten.


– Vi gör egna stickkontroller och vi har aldrig hittat stafylokocker tidigare. Vi är oerhört noggranna vad gäller hygienen på anläggningen och för de anställda.

– Men vi får självklart göra fler kontroller nu för att säkerställa att produkterna är säkra, säger hon.

Fynden av Bacillus cereus tycker hon däremot inte är anmärkningsvärda eftersom det förekommer naturligt i sallad och inte går att tvätta bort.


– Det går inte att garantera att salladen är helt fri från Bacillus cereus. Däremot kontrollerar vi att produkterna inte innehåller för höga nivåer. De nivåer ni har hittat håller sig under våra egna gränsvärden, säger hon.  



Men det finns ju sallader i testet som inte innehåller Bacillus cereus?

– Då skulle jag vilja ha reda på hur de har fått bort det, säger Ida Persson.

Att som konsument ta reda på om salladen innehåller farliga bakterier är mer eller mindre omöjligt. Salladerna i Testfaktas undersökning var ”ovanligt fräscha”, enligt Marie-Louise Danielsson Tham.


– Vi gjorde analysen på bäst-före-datumet och alla sallader luktade och såg okej ut.

Det hjälper inte heller att skölja salladen. Två av mixarna i undersökningen var inte färdigsköljda och sköljdes därför på laboratoriet innan de analyserades. Båda innehåller ändå de aktuella bakterierna.

– Enda sättet att skydda sig är att aldrig låta salladen stå i rumstemperatur om den blandats med kött eller fisk. Med tanke på hur utbrett problemet verkar vara borde tillverkarna upplysa om detta på förpackningen.

Högst antal farliga bakterier hittades i Garant Ekologisk Salladsmix från Willys och de båda mixarna från Top som köptes in på City Gross, men som även finns på bland annat Hemköp. Garant-salladen, liksom även den andra salladen från Willys, saknar dessutom bäst-före-datum. Testfakta ringde därför upp producenten som angav nio dagars hållbarhet på salladen.


– Detta är också anmärkningsvärt. Att inte ha bäst-före-datum på den har typen av produkt är ett lagbrott. Hur ska man som konsument kunna veta att den håller i nio dagar, säger professor Marie-Louise Danielsson-Tham.

Trots fynden ser Marie-Louise Danielsson Tham ändå en positiv utveckling jämfört med liknande undersökningar hon utfört tidigare. Då har totalantalet mikroorganismer varit hundrafalt större på bäst-före-datum.

– Det verkar som att producenterna använder hela blad i större utsträckning. Om man skär sönder salladen ökar tillväxten av bakterier, säger hon.

Fakta om stafylokocker och bacillus cereus

Stafylokocker

Kommer nästan alltid från människor som hanterat livsmedlet. Stafylokocker kan föröka sig och bilda enterotoxin (gift) om det kommer i kontakt med animaliska livsmedel. Detta kan leda till matförgiftning.

Bacillus cereus

Är en vanligt förekommande sporbakterie som lever i jord och vattendrag och finns i små mängder i de flesta råvaror. Bakterien kan orsaka matförgiftning, men då krävs ett stort antal i livsmedlet. Precis som med stafylokocker förökar den sig om den kommer i kontakt med animaliska livsmedel.

Fakta om testet

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, har på Testfaktas uppdrag undersökt förekomsten av olika bakterier i tio salladsmixar på påse. Analysen är utförd vid laboratoriet på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan som är en del av Örebro universitet.

Salladerna är inköpta i Stockholms-området under februari 2014 och transporterades väl kylda från affärerna till laboratoriet. Åtta av salladerna var färdigsköljda och övriga två sköljdes på laboratoriet innan de analyserades.

Analyserna gjordes på bäst-före-datum. Två av salladsmixarna saknade bäst-före-datum. Därför ringde Testfakta upp producenten som angav nio dagars hållbarhet. Analysen gjordes nio dagar efter pack-datum.

Följande analyser har utförts:

- Totalantal aeroba mikroorganismer 30°C
- Enterobacteriaceae 37°C, 44°C samt presumtiva Escherichia coli (E. coli)
- Koagulasposiitva stafylokocker
- Bacillus cereus (B. cereus)
- Clostridium perfringens (C. perfringens)
- Listeria monocytogens (L. monocytogenes)

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.