Så mycket påverkar filtret kaffesmaken

Så mycket påverkar filtret kaffesmaken

Oblekta bruna filter ger mer bismak till kaffet än blekta visar Testfaktas test. Foto: Anders G Warne
Kaffe-experterna Henrik Sandén och Linnea Vannesjö blindtestade kaffe bryggt genom de olika filtren och bedömde sedan smaken. Foto: Anders G Warne

”Mjukt och välbalanserat ” eller ”platt utan karaktär” men med tydlig bismak. Valet av kaffefilter betyder mer än vad man tror, visar Testfaktas test.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 25 Mar, 2019
Läs senare

Att smaken på ditt kaffe påverkas av vilken bryggare du använder eller mängden pulver är säkert de flesta medvetna om. Men att även filtret har betydelse för slutresultatet är kanske mindre känt. Testfaktas test visar att kaffefiltren kan ge både bismak till kaffet och framhäva smaker olika bra. 

– Man känner att filtren gör olika saker med smaken, men det är inte alltid det går att urskilja just papperssmak. Det är också stora varianter i munkänslan, fyllighet, eftersmak och hur tydlig syran är, säger Linnea Vannesjö, kaffeexpert och tidigare svensk baristamästare.

[PDF]


Tillsammans med Henrik Sandén, kaffeinköpare och tidigare svensk mästare i kaffeprovning, fick hon blindtesta kaffe bryggt på sju olika pappersfilter och ett återanvändbart filter med guldplätering. Pappersfiltren bestod av en blandning av blekta och oblekta filter.     

Först undersöktes om filtren över huvud taget ger ifrån sig någon smak till vattnet. Ett filter från varje fabrikat klipptes sönder och fick dra i hett vatten och därefter smakade baristorna på vattnet. Guldfiltret fick bara stå i det heta vattnet. Alla filter utom Coops gav en mer eller mindre tydlig bismak till vattnet och det är tydligt att bruna filter ger mer bismak än blekta.

– Det är ganska stora skillnader där vissa ger riktigt mycket bismak och andra knappt någon bismak alls, säger Linnea Vannesjö.

Klart värst är guldfiltret och Bellarom från Lidl vars bismak även slår igenom i det färdiga kaffet. När det gäller guldfiltret kommer bismaken troligtvis från kafferester som inte försvunnit trots att filtret diskats noggrant före testet. Även om de flesta filter inte ger bismak till kaffet så skiljer det mycket i hur bra bryggningen blir. I testet användes ett välbalanserat lättrostat kaffe av högre kvalitet.

Coop och Melitta Original är de filter som lyckas bäst med att framhäva kaffets karaktär på ett mjukt och balanserat sätt. Med filtret från Lidl blev kaffet i stället starkt och strävt, medan Ica Basic och guldfiltret snarare suddar ut smakerna än framhäver dem.

– Kaffet blev platt och saknar helt karaktär. Det saknar de nyanser och smaker jag vet finns där, var Henrik Sandéns kommentar efter att ha druckit kaffe bryggd på guldfiltret.

Det är alltid intressant att jämföra testresultat med eventuella löften om produkterna. Bland filtren i testet är det främst Melitta som har sådana löften. Enligt Melitta ska filtret Original ge ett ”smakrikt och balanserat” kaffe medan Gourmet Intense har tätare porer och ger ett starkare kaffe enligt tillverkaren.

– Här får man väl säga att båda löftena faktiskt håller, säger Henrik Sandén.

Resultaten visar också att de blekta filtren får generellt högre betyg än de oblekta. Kan man med då med gott miljösamvete välja blekta filter?
 
– Det finns både blekta och oblekta filter som klarar våra krav. Tidigare brukade kaffefilter vara klorblekta men numera bleks de som klarar Svanens krav med syre, som inte leder till skadliga effekter på miljön, säger Ann Strömberg, ansvarig för kaffefilter på Miljömärkning Sverige, som står bakom Svanen och EU Ecolabel.

Fakta om testet

Baristorna Linnea Vannesjö och Henrik Sandén har för Testfaktas räkning jämfört åtta olika kaffefilter. Urvalet består av en blandning av blekta och oblekta pappersfilter samt ett permanent filter med guldplätering. Baristorna utvärderade både hur bra själva kaffet blir med de olika filtren och om de ger ifrån sig papperssmak eller annan bismak. Detta testades som ett blindtest där baristorna inte visste vilket filter som hade använts när de smakade på kaffet. Dessutom bedömdes hur filtren är att hantera och hur hållbara de är. 

Så här gick testet till:

1. Smaktest av filtervatten (blindtest)

Filtret klipptes sönder i strimlor och lades i en kopp. Knappt två deciliter hett vatten hälldes i koppen och det fick dra i tio minuter. Även guldfiltret fick stå i hett vatten i tio minuter.  Därefter smakade baristorna på vattnet och bedömde om det fått någon bismak från filtret.

2. Smaktest med kaffe

a) Bestämning av kaffets karaktär

Testet genomfördes med ett välbalanserat lättrostat kaffe av högre kvalitet. För att få en smakreferens att utgå ifrån genomfördes en så kallad koppning där kaffet får dra i hett vatten under fyra minuter. Därefter bryter man skorpan så att kaffet sjunker ned till botten. På så sätt kunde baristorna bestämma kaffets smakprofil och karaktär utan filter: Elegant och lättrostat, Balanserat och sött samt Fruktigt med viss syrlighet.

b) Kaffeprovning (blindtest)

Baristorna fick provsmaka kaffe som bryggts med hjälp av de olika filtren. Testet genomfördes i tre omgångar där de fick smaka av tre respektive två koppar i varje omgång. Bryggningen genomfördes med tre likadana kaffebryggare från Moccamaster med samma mängd kaffepulver och vatten. Baristorna fick utvärdera och betygsätta hur väl filtren lyfte fram kaffets egenskaper samt om det gick att känna några bismaker från filtren. OBS! Guldfiltret hade använts och diskats ett antal gånger innan testet för att simulera verklig användning.

3. Hantering

Baristorna fick bedöma hur filtren är att placera i filterhållaren samt hållbarheten på filtren. Det senare gjordes genom att lyfta filtren upp och ned ett antal gånger när de var fyllda med kaffesump. Man bedömde även hur lätt det är att diska guldfiltret.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.