Mest växtgift i EM-ölen

Mest växtgift i EM-ölen

Laboratorietest

Alla testade öl utom en innehåller det omdebatterade bekämpningsmedlet glyfosat som kan vara på väg att förbjudas. Högst halter hittades i ölen från fotbolls-EM:s huvudsponsor Carlsberg.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 17 Jun, 2016
Läs senare

”Antagligen den bästa ölen i världen” är en känd slogan från bryggerijätten Carlsberg – en av huvudsponsorerna till den pågående EM-turneringen i fotboll. Kanske borde man lägga till ”den mest besprutade”. Carlsberg Export innehåller i alla fall klart högst halter av bekämpningsmedlet glyfosat av alla öl i Testfaktas jämförelse.

Efter en uppmärksammad studie av glyfosat i tysk öl från tidigare i år har Testfakta låtit analysera 16 öl från systembolaget. Alla utom Mariestad innehåller glyfosat.
– Halterna ligger i nivå med den tyska studien. Troligtvis är det maltkornet som besprutas, säger Torbjörn Synnerdahl, testledare på laboratoriet Eurofins som utfört analyserna.

[PDF]

Glyfosat är ett av de vanligaste förekommande ämnena i växtskyddsmedel och för tillfället mycket omdebatterat. Tillståndet för att få använda glyfosat inom EU går ut om några veckor och nu pågår en strid om huruvida tillståndet ska förlängas eller inte. Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har klassat glyfosat som sannolikt cancerframkallande. Europeiska livsmedelsverket EFSA däremot är av en helt annan uppfattning, trots att man delvis tittat på samma studier.
– Frågan kommer att avgöras i och med EU:s klassificeringsorgan ECHA:s värdering som nu pågår, säger Runa Njålsson, EU-koordinator på Kemikalieinspektionen som följer frågan på EU-nivå för Sveriges räkning.

Att man inte bör dricka för många öl känner nog de flesta till. Men är det då värre än vad man tidigare trott? Halterna av glyfosat i Testfaktas test ligger upp till 360 gånger över gränsvärdet för dricksvatten. Men enligt Livsmedelsverket kan man inte jämföra med dricksvatten som har helt andra krav än livsmedel i övrigt. Jämfört med gränsvärdena för de råvaror ölen framställs av är halterna låga.  
– Även om glyfosat skulle klassas som cancerframkallande skulle man behöva få i sig 500 liter öl per dag innan det skulle kunna innebära en hälsorisk. Då är alkoholen i sig ett långt större problem, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket.

Jörgen Magnér, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, tycker att Livsmedelsverket tar för lätt på de uppmätta halterna. Dels för att glyfosat finns i många fler livsmedel än öl och dels för att vi i dag vet för lite om ämnets eventuella hälsoeffekter.
– Amerikanska naturvårdsverket har till exempel påtalat brister i vår kunskap kring ämnets möjliga negativa effekter på bland annat mikrofloran i vårt tarmsystem som utgör en viktig del av immunförsvaret, säger han.
– Dessutom tror jag inte att konsumenter vill få i sig bekämpningsmedelsrester från det vi äter och dricker även om halterna är låga.  

Tre av ölen som innehåller glyfosat är dessutom ekologiska. Men enligt reglerna behöver bara 95 procent av ölen vara ekologiskt framställd för att de ska få stå ekologisk på flaskan. Halterna i eko-ölen är så pass låga att detta kan förklara saken.

 

Fakta om testet

Efter ett uppmärksammat test av bekämpningsmedlet glyfosat i tyskt öl från tidigare i år har Testfakta låtit analysera 16 olika ölsorter inköpta på systembolaget. Analyserna är utförda av Eurofins laboratorium i Lidköping. Halterna ligger på ungefär samma nivåer som i det tyska testet.

Fakta om glyfosat
  • Glyfosat är ett av de vanligaste bekämpningsmedlen i Sverige och övriga världen och är det aktiva ämnet i exempelvis ogräsmedlet Roundup. Den årliga försäljningen av glyfosat i Sverige uppgår till mellan 600 och 700 ton.
  • Glyfosat används främst för ogräsbekämpning på jordbruksmark före grödornas uppkomst och efter skörden. Ämnet kan även användas precis före skörd, men detta är inte tillåtet i Sverige.   
  • Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har klassat glyfosat som sannolikt cancerframkallande, medan Europeiska livsmedelsverket menar att det inte finns fog för sådana misstankar. EU:s klassificeringsorgan ECHA ska nu avgöra frågan.
  • Om glyfosat klassificeras som cancerframkallande av ECHA kan ämnet komma att förbjudas inom EU.
  • Det finns även oberoende studier som pekat på att produkter med glyfosat i kan ha hormonstörande effekter. ECHA kommer att titta även på detta.

Källa: Kemikalieinspektionen

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Taggar: öl - test - glyfosat - EU - Carlsberg

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.