”Antagligen den bästa ölen i världen” är en känd slogan från bryggerijätten Carlsberg – en av huvudsponsorerna till den pågående EM-turneringen i fotboll. Kanske borde man lägga till ”den mest besprutade”. Carlsberg Export innehåller i alla fall klart högst halter av bekämpningsmedlet glyfosat av alla öl i Testfaktas jämförelse.
Efter en uppmärksammad studie av glyfosat i tysk öl från tidigare i år har Testfakta låtit analysera 16 öl från systembolaget. Alla utom Mariestad innehåller glyfosat.
– Halterna ligger i nivå med den tyska studien. Troligtvis är det maltkornet som besprutas, säger Torbjörn Synnerdahl, testledare på laboratoriet Eurofins som utfört analyserna.
[PDF]
Glyfosat är ett av de vanligaste förekommande ämnena i växtskyddsmedel och för tillfället mycket omdebatterat. Tillståndet för att få använda glyfosat inom EU går ut om några veckor och nu pågår en strid om huruvida tillståndet ska förlängas eller inte. Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har klassat glyfosat som sannolikt cancerframkallande. Europeiska livsmedelsverket EFSA däremot är av en helt annan uppfattning, trots att man delvis tittat på samma studier.
– Frågan kommer att avgöras i och med EU:s klassificeringsorgan ECHA:s värdering som nu pågår, säger Runa Njålsson, EU-koordinator på Kemikalieinspektionen som följer frågan på EU-nivå för Sveriges räkning.
Att man inte bör dricka för många öl känner nog de flesta till. Men är det då värre än vad man tidigare trott? Halterna av glyfosat i Testfaktas test ligger upp till 360 gånger över gränsvärdet för dricksvatten. Men enligt Livsmedelsverket kan man inte jämföra med dricksvatten som har helt andra krav än livsmedel i övrigt. Jämfört med gränsvärdena för de råvaror ölen framställs av är halterna låga.
– Även om glyfosat skulle klassas som cancerframkallande skulle man behöva få i sig 500 liter öl per dag innan det skulle kunna innebära en hälsorisk. Då är alkoholen i sig ett långt större problem, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket.
Jörgen Magnér, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, tycker att Livsmedelsverket tar för lätt på de uppmätta halterna. Dels för att glyfosat finns i många fler livsmedel än öl och dels för att vi i dag vet för lite om ämnets eventuella hälsoeffekter.
– Amerikanska naturvårdsverket har till exempel påtalat brister i vår kunskap kring ämnets möjliga negativa effekter på bland annat mikrofloran i vårt tarmsystem som utgör en viktig del av immunförsvaret, säger han.
– Dessutom tror jag inte att konsumenter vill få i sig bekämpningsmedelsrester från det vi äter och dricker även om halterna är låga.
Tre av ölen som innehåller glyfosat är dessutom ekologiska. Men enligt reglerna behöver bara 95 procent av ölen vara ekologiskt framställd för att de ska få stå ekologisk på flaskan. Halterna i eko-ölen är så pass låga att detta kan förklara saken.