Slut på sladdtrassel men till högre pris. Åtta trådlösa in-ear-hörlurar i test

Slut på sladdtrassel men till högre pris. Åtta trådlösa in-ear-hörlurar i test

Testfakta test åtta trådlösa in-ear-hörlurar. Apple AirPods bäst i test.
Med trådlösa hörlurar slipper du sladdtrasslet på joggingrundan om du bara kommer ihåg att ladda dem. Foto: Shutterstock
Testfakta test åtta trådlösa in-ear-hörlurar. Apple AirPods bäst i test.
Åtta trådlösa hörlurar av typen in-ears i olika prisklasser testades. Foto: Rickard Kihlström
Laboratorietest

Du slipper sladdtrasslet men får räkna med sämre samtalsljud och sinande batterier. Testfakta har testat åtta trådlösa in-ear-lurar för att se vilka som är bäst. 

Laboratorietest
Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 15 Okt, 2017
Läs senare

Få är väl de som inte irriterat sig på trasslande hörlurssladdar. De trådlösa små hörlurarna av typen in-ear blir allt vanligare, men priserna är högre. Testfakta lät det brittiska laboratoriet Intertek testa åtta olika trådlösa hörlurar med inbyggd mikrofon.

För ren musiklyssning fungerar alla lurar utom Clas Ohlson och Urbanista bra. Detta testades både med hjälp av en expertpanel och med en teknisk mätning av hörlurarnas ljudåtergivning.

– En bra lur återger allt ljud lika mycket oavsett frekvens. Hörlurarna från Clas Ohlson hade både ett mindre frekvensomfång och en ojämn återgivning. Vissa toner återges inte alls och det kan leda till att musiken förvanskas och inte blir korrekt återgiven, säger Stephen Higgins, testledare på laboratoriet.

Det är inte heller bara musik som hörlurarna ska klara av. Ett och annat telefonsamtal kan det också bli tal om, ifall de kopplas till mobilen.

Med hjälp av förinspelade meningar bedömdes ljudkvalitén i både öronsnäcka och mikrofon. I tyst miljö klarade sig lurarna förhållandevis bra. Men i bullrig miljö fick över hälften av lurarna lägsta betyg då det bara gick att uppfatta enstaka ord från hälften av lurarnas mikrofoner. Enligt Stephen Higgins är det en större utmaning för trådlösa lurar än för de med tråd att få till ett tydligt samtalsljud.

– Det är fler saker som spelar in på trådlösa lurar. Dels måste mikrofonerna sortera bort oönskat bakgrundsljud och dels måste överföringen via Bluetooth fungera, säger han.

Bluetooth är den programvara som hörlurarna använder för att koppla upp sig mot mobiltelefoner, läsplattor eller datorer. Men om uppkopplingen inte fungerar, så kan det vålla mycket förtret.

[PDF]

Alla lurar är lätta att ställa in, det krävs som mest ett enkelt knapptryck för att få igång kopplingen. Och förlorar de kontakten på grund av för långt avstånd kopplar de automatiskt upp sig så snart de kan. 

Vad som däremot skiljer hörlurarna åt är hur bra de är på att skifta mellan olika enheter. Krångligast är det med Urbanista och JBL. Om du till exempel tittar på film i datorn och sedan vill använda lurarna för att ringa ett samtal på mobilen så måste du gå in och avaktivera kopplingen mot datorn för att sedan koppla upp dem mot mobilen. Andra kan hålla flera enheter i minnet och växla på ett enklare sätt.  

Trådlöst innebär också att hörlurarna måste klara sin egen strömförsörjning. Här har hörlurstillverkarna jobbat på lite olika sätt. Vanligast är att tillverkaren skickar med en sladd för laddning via USB. Till Apple, Jabra och Plantronics medföljer dessutom ett fodral som även är en trådlös ladd-station för hörlurarna. Det ger extra batteritid när man är på språng och något som laboratoriet bedömer som mycket användbart.

När det gäller komforten så fick Jabras lurar ett mycket lågt betyg av testpanelen som ansåg att det var svårt att få dem att sitta korrekt. Det gör dem inte bara obekväma utan riskerar också påverka ljudkvaliten enligt laboratoriet.

Fakta om testet

Det brittiska laboratoriet Intertek har på uppdrag av Testfakta testat åtta olika trådlösa hörlurar av typen in-ear med handsfree-funktion i olika prisklasser.

Inga lurar från Samsung finns med i testet. Anledningen är att de Samsung-lurar som fanns tillgängliga vid utförandet av testet var utgående och de nya inte gick att få tag på, enligt tillverkaren. 

Hörlurarna från Jabra och Apple är helt trådlösa medan övriga sex har sladdar som förbinder hörlursparen med varandra.

Testet omfattar följande:

Ljudkvalitet vid musiklyssning

En panel utvärderade lurarna genom att lyssna på olika sorters musik. Dessutom gjordes en teknisk mätning av lurarnas ljudåtergivning utifrån standarden IEC 60268. Laboratoratoriet mätte även ljudläckaget från lurarna.

Ljudkvalitet vid telefonsamtal

Med hjälp av förinspelade fraser av en manlig och en kvinnlig röst utvärderades lurarnas ljudkvalitet i både öronsnäcka och mikrofon. Testet gjordes både i en tyst miljö och i en bullrig, motsvarande cafémiljö.

Komfort

Musiklyssnarpanelen utvärderade hur sköna lurarna var att ha på sig samt hur lätta de var att justera.

Användarvänlighet Bluetooth

Laboratoriet bedömde hur lätt det var att hantera lurarnas Bluetooth-uppkoppling och hur lätt det går att växla mellan olika enheter, t ex mobiltelefon och dator.

Batteritid

Laboratoriet mätte lyssningstiden genom att spela upp ett jämnt brus (så kallat pink noise) tills batterierna tog slut. För Apple, Jabra och Plantronics som alla har laddningsbara fodral, så laddades de tomma hörlurarna upp i fodralen. Därefter upprepades testet tills även det laddningsbara fodralet var tömt.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.