Svårt att bli fläckfri med flytande tvättmedel

Svårt att bli fläckfri med flytande tvättmedel

Deltagarna i testet. Foto - Rickard Kilström
Eurofins laboratorium hyser möjlighet för stort antal analyser– Foto Eurofins
Textilierna fläckas med förbestämd mängd och typ av fläck - Foto Eurofins
Resultatet efter tvätt analyseras - Foto Eurofins
Även noppning och slitning på textilierna analyseras - Foto Eurofins
Skillnader efter tvätt - Foto Eurofins
Laboratorietest

Ta bort fläcken och samtidigt riskera att övriga tygfärger blir urblekta? Valet av tvättmedel handlar ofta om kompromisser. Men vill du ta bort tuffa fläckar är valet relativt enkelt: alla flytande kulörtvättmedel fungerar ungefär lika halvbra. Samtidigt gör vissa underverk med noppor.

Laboratorietest
Peter Willebrand Publicerad: 17 Okt, 2022
Läs senare

Testfakta har låtit det franska laboratoriet Eurofins testa åtta vanliga flytande kulörtvättmedel för att få en bild av hur väl de lyckas ta bort fläckar, bevara plaggets kulörer och textiliernas struktur (noppor).

Det övergripande resultatet när det handlar om fläckborttagning kan sammanfattas med ett ord: halvbra!
14 olika fläcktyper har testats: fett, proteinbaserade (till exempel choklad) och blekbara (till exempel kaffe). De mest effektiva kulörtvättmedlen i testet avlägsnar i bästa fall cirka 60 procent av de lättare fläckarna. Skona var det genomsnittligt mest effektiva tvättmedlet för samtliga fläcktyper med en borttagningsnivå på 52 procent medan bottenplatsens Effekt knappt nådde 42 procent.

Skillnaderna i effekt mellan de olika tvättmedlen blir ännu större när man bryter ned testet på de olika fläcktyperna. Skona tog till exempel bort 61 procent av gräsfläckarna medan Effekt endast klarade att avlägsna 38 procent av fläckarna i samma moment.

[PDF]

Förväntningarna på att ett kulörtvättmedel ska bevara tygets kulörer infriades i stora drag i testet. Totalt testades 14 olika kulörer vars färgförändringar och blekning bedömdes efter 20 tvättar. I korta drag visade utfallet att de bästa tvättmedlen i testen också var väldigt bra på att bevara kulören, i synnerhet blått och rött.

Däremot verkar gul vara en kulör som ställer till problem för samtliga tvättmedel. Där var resultatet genomgående svagt, för att inte säga uselt. Har man kläder där den gula färgen dominerar bör man alltså ta i beräkning att plaggets nyans kan förändras påtagligt vid tvätt.

Kläder som lätt blir noppiga och tappar formen efter tvätt brukar vara ett irritationsmoment. I tredje testmomentet stod skonsamheten och förmågan att reparera noppor i fokus. Momentet blev också en tydlig vattendelare där två tvättmedel – Skona och Änglamark - stack ut starkt positivt medan övriga sex tvättmedel presterade direkt svagt. 

I den sammanvägda betygsättningen i testet har fläckborttagningen störst betydelse. Sammantaget är Skona och Änglamark testets vinnare medan Effekt hamnar på en klar jumboplats, framför allt på grund av en dålig rengöringsförmåga.

I tuffa ekonomiska tider som dessa finns det all anledning att ha en kostnadseffektiv syn på tvätten. Och då inte bara kostnaden för tvättmedlet i sig - ett effektivt tvättmedel leder till färre tvättar och lägre energiförbrukning.

”En utveckling mot ökad hållbarhet”

Antony Million, testledare vid Eurofins, ser bland annat testet som ett bevis för att tillverkarna lyckats hitta nya sammansättningar i sina produkter som ger våra kläder ett längre liv.

I stora drag, är det någon skillnad i fläckborttagningsförmåga mellan ett vittvättmedel och kulörtvättmedel?

–      Vittvättmedel i pulverform innehåller ett blekmedel som gör att de ofta är effektiva på fläckar som kaffe och te, samtidigt får det negativa effekter på färgerna som blir urblekta snabbare.

–      När det handlar om flyttande tvättmedel är skillnaderna i fläckborttagning mycket mindre eftersom varken vittvätt eller kulör innehåller den typen av blekmedel. Resultaten blir också ofta ganska likvärdiga, oavsett material. Vittvättmedel kan förvisso innehålla ett medel som ger plagget ett vitare intryck efter tvätt, men det har egentligen ingen särskild effekt på fläckarna. 

–      I slutänden är det materialets egenskaper i kombination med till exempel tvättmedlets enzymer som avgör hur effektiv fläckborttagningen blir.

Varför var så många tvättmedel i testet dåliga på att bevara den gula kulören jämfört med till exempel blått och rött?

–      Vi kan inte dra några sådana generella slutsatser bara för att den här studien fick det utfallet. Det handlar återigen om vilken typ av material som använts i testet och den metod som användes när tyget infärgades med den gula färgen. Vissa material är mer känsliga än andra.

Varför är några tvättmedel mycket skonsammare mot materialet och bland annat fixar till noppor?

–      Det handlar om medlets innehåll och design. Används vissa enzymer, som till exempel cellulosa, hålls vissa fibrer i bättre skick eller förnyas. Det går att åstadkomma samma resultat med andra produkter som till exempel tvättdukar och sköljmedel. Det här är en utveckling som definitivt går i rätt riktning eftersom det både ökar hållbarheten och blir ett argument mot snabba modeväxlingar.

Fakta om testet

Det franska laboratoriet Eurofins ATS har på Testfaktas uppdrag testat och jämfört rengöringsförmåga, färgbevarande egenskaper och skonsamhet mot textilier för åtta olika flytande kulörtvättmedel på den svenska marknaden.

Följande tvättmedel har testats:

1.    Skona Kulör och vittvätt
2.    Änglamark Kulörtvättmedel
3.    Neutral Colour
4.    Via Color
5.    A+ Colour
6.    Formil Colour
7.    Grumme Kulörtvätt
8.    Effekt Kulör

Laboratorietestet

Testet är baserat på den internationella branschstandarden AISE. Samtliga testmoment är utförda vid en temperatur på 40°C och i mjukt vatten (5 dH).

Rengöringseffektiviteten testades på totalt 14 olika typer av fläckar:
-     Fettbaserade (make-up, stekfett och motorolja)
-     Proteinbaserade (choklad, blod, gräs, senap, balsamvinäger och jord)
-     Blekbara (kaffe, te, rödvin, fruktjuice och tomatpuré)

Resultaten är ett medelvärde från sex tvättar.

Tvättmedlens färgbevarande egenskaper testades på totalt 14 olika kulörer (svart, grön, fyra olika nyanser av blå, gul, två olika nyanser av röd, orange, turkos, violett och två olika nyanser av brun). Efter 20 tvättar bedömdes färgförändringar och blekning med hjälp av en så kallad spektrofotometer.

Skonsamheten mot textilierna testades och bedömdes i termer av hur tvättmedlen orsakade noppning. I ett första delmoment testades hur de påverkande nya, otvättade textilier och i ett andra moment hur de påverkade förnoppade textilier. Efter 20 tvättar bedömdes noppningen visuellt på en fem-gradig skala.

Tolkning och betygsättning

Resultaten från laboratorietestet har tolkat och betygsatts på en 10-gradig skala i samråd med laboratoriet. De olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg enligt följande:

Fläckborttagning: 60%
-       Blekbara fläckar: 36%
-       Proteinbaserade: fläckar 43%
-       Fettbaserade fläckar: 21%
Färgbevarande egenskaper: 20%
Skonsamhet mot textilierna: 20%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Pannlampor - bedrägliga ljuskällor i höstmörker

Höstmörkret är en utmaning för alla som vill röra sig fritt utomhus. Testfaktas stora laboratorietest av pannlampor avslöjar extrema effektfall som ökar risken för det att bli svart under löparrundan eller hundpromenaden. Dessutom stämmer sällan tillverkarnas angivna räckvidd i meter.

Körrapport elcykel: Buddy Bike sX1

I samband med vårt långtidstest av elcyklar fick vi möjlighet att testa en prototyp av nya norska Buddy Bike sX1. Cykeln ingick inte i vårens laboratorietest då den ligger i premium klassen med en prislapp betydligt högre än testdeltagarna.

Solpaneler på villataket – en strålande affär?

Med rätt solceller får du en pålitlig källa av förnybar energi över lång tid, som både kan sänka elräkningen och minska ditt koldioxidavtryck. Men att köpa fel system för hemmet kan lägga skugga över elräkningen. Testfakta listar grunderna du behöver kunna innan du köper solpaneler för hemmet.

Testfaktas köpguide för elcyklar

Det viktigaste när du ska välja elcykel är att tänka igenom hur du ska använda den. Testfakta hjälper dig ta reda på vilken elcykel som passar just dig bäst.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Cape Farewell ställbar säng

Mios ställbara säng Cape Farewell har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Sängen uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för samtliga tre kroppstyper.

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

10 sätt att spara på elräkningen

När elpriserna skjuter i höjden och temperaturen går mot noll blir goda råd dyra. Här är tio tips för att få ner dina elkostnader.

Så slipper du dålig plast

Det finns idag hundratals typer av plast och varje år tillkommer nya. Därför kan det vara svårt att veta vilka plaster som man ska välja – och välja bort. Testfakta reder ut vilka plaster du ska undvika, och hur.

Laboratorietest

Superlimmet som inte fäster

Superlim gör inte alltid skäl för namnet. Testfaktas test av nio märken visar på stora skillnader i fästförmåga på olika typer av material och hur lång tid de behöver för att härda.
Det bästa limmet härdade snabbt, fäste bra på alla material och krävde bara hälften så mycket lim som de sämsta.

Laboratorietest

Kända allergener i deodoranter anges inte på förpackningen

Din deodorant gör jobbet – åtminstone när det handlar om att dölja svettlukten. Har du känslig hud ska du däremot vara uppmärksam. Testfaktas deodoranttest avslöjar att två stora tillverkare inte uppger kända allergener på sin förpackning.

Laboratorietest

Svensk kräftskiva med bitter eftersmak

En handfull svenska kräftor. Fler kan du inte äta om du vill klara riktvärdet för mängden PFAS-kemikalier som en vuxen person maximalt bör få i sig under en vecka. Den svenska kräftan har väldigt höga PFAS-nivåer jämfört med den importerade, visar Testfaktas kräfttest.

Testfaktas långtidstest av elcyklar

I flera års tid har Testfakta testat elcyklar i laboratorium. Nu tar vi steget till att testa hur elcyklarna faktiskt klarar sig när de används över längre tid. Det här är vårt långtidstest av elcyklar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.