Stora skillnader på stekpannornas hållbarhet

Stora skillnader på stekpannornas hållbarhet

Laboratorietest

Priset är inget bra riktmärke för en stekpannas livslängd och kvalitet, visar Testfaktas test. Kändiskock-pannan för 900 kronor får snabbt repor i beläggningen. Testvinnaren Fiskars kostar inte ens hälften så mycket.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 11 Apr, 2009
Läs senare

Hur försiktig man än är blir en stekpanna med plastbeläggning repig med åren. Men det kan gå olika snabbt innan beläggningen släpper och pannkakssmeten eller falukorven börja bränna fast. Det visar Testfaktas test.
SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, fick i uppdrag undersöka kvalitet och hållbarhet hos nio vanliga stekpannor med så kallad non-stick-beläggning, som kräver lite eller inget fett.
För att testa hur reptåliga stekpannorna är använde sig laboratoriet av en standardmetod framtagen av bland andra Konsumentverket. Pannan hettas upp till 180 grader och därefter lät man en roterande visp nöta ytan upp till 5 000 varv. Efter vissa givna varvantal bedömdes pannorna visuellt för att se hur mycket skada beläggningen tagit.  
– För att testa vad som verkligen händer med stekegenskaperna utförde vi även stektester med en standardiserad pannkaksmet bestående av en viss mängd ägg, mjölk och mjöl. När pannkakan var färdigstekt vände vi på den för att se hur mycket som hade fastnat, säger Magnus Palm, testledare på SP.

[PDF]

Frågan är vad den brittiske kändiskocken Jamie Oliver skulle tycka om testresultatet. Den lyxiga stekpannan från Tefal för 900 kronor, som han lånat ut sitt namn till, klarar inte ens en tredjedel så mycket påverkan som den mest reptåliga pannan. Tillsammans med stekpannorna från Coop och Hackman fick den under tre i betyg i detta moment.  
– Redan vid tusen varv fick dessa pannor ytgenombrott på beläggningen och pannkaksmeten stekte fast utan fett. Det får betraktas som en relativt dålig reptålighet.

Magnus Palm är inte förvånad över att det skiljer sig så pass mycket mellan pannorna, trots att de flesta använder ungefär samma beläggning.       
– Vi har gjort liknande test tidigare och det brukar alltid skilja sig ganska mycket. Reptåligheten beror på vilka tillsatser man har använt i beläggningen. Precis som med alla typer av plast kan man få olika egenskaper beroende på vad man blandar i.

Högst reptålighet hade OBH Nordica som klarade 3 000 varv med nötningsvispen utan påverkan på vare sig yta eller non stick-egenskaper.  Men trots att reptålighet vägde klart tyngst i slutbetyget stod OBH Nordica inte som totalvinnare i testet. Betyget drogs ned av att pannan var sämst på värmefördelning. En bra stekpanna ska fördela värmen från spisplattan så jämnt som möjligt.
Detta testades på två sätt. Först lät man florsocker dunsta in i pannan och smältförloppet studerades visuellt. Här såg man ingen större skillnad på pannorna. Därefter mättes yttemperaturen på två olika ställen samtidigt.
– Då hittade vi vissa skillnader mellan pannorna även om de överlag var små. Den som stack ut var väl OBH Nordica där det skiljde 20 grader mellan de olika mätpunkterna, säger Magnus Palm.  

Men om värmefördelningen inte skiljer särskilt mycket åt är det desto större skillnad mellan pannornas förmåga att behålla den värme som spisen ger ifrån sig. Vid samma temperatur på spisen skiljde det närmare 90 grader i stekyttemperatur mellan den bästa pannan (Fiskars) och den sämsta pannan (Coop).
– Det beror dels på vilket material pannan är byggd i och dels på hur jämn den är undertill. Vilken betydelse det har för pannans stekegenskaper kan jag inte svara på. Men man kan se det som ett betyg på hur pass energisnåla pannorna är, säger Magnus Palm.


Så säger Kemikalieinspektionen om plastbeläggning i stekpannor

Så länge beläggningen på pannan är relativt oförstörd och bara har lite repor här och där avger den inga farliga ämnen. Men om beläggningen börjar flagna och lossna är det dags att kasta stekpannan.
– Då finns det risk att man kan få i sig små komponenter av plasten som kan innehålla cancerogena ämnen, säger Ulf Rick på Kemikalieinspektionen.

 

Fakta

SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har på Testfaktas uppdrag testat kvalitet och hållbarhet på nio stekpannor med så kallad non-stick-beläggning. Non-stick-beläggning innebär att stekpannan endast kräver lite eller inget fett. Pannorna har testats i momenten reptålighet, värmefördelning och värmeeffektivitet.

Följande produkter har testats:
Fiskars Functional form
OBH Nordica Oden steel
ICA Selection
Åhlens Nero induction
Le Creuset Thoughend
Ikea Favorit
Tefal Jamie Oliver Stainless steel
Coop Cookware
Hackman Hard Face

Samtliga stekpannor kan användas på induktionshäll, gasspis och traditionell elektrisk spisplatta.
 

Testet omfattar följande moment:

Reptålighet
Testet kallas för nötningsprovning och utförs enligt en standard som bland andra Konsumentverket varit med och tagit fram. Stekpannorna värms upp på en spisplatta till 180 grader. Därefter låter man en roterande visp nöta plattorna upp till 5 000 varv. Den nötande delen är gjord av pianotråd.
Stekpannorna kontrolleras före och efter nötning vid vissa givna varvantal. Kontrollen sker dels genom att laboratoriet undersöker stekpannorna visuellt och dels via ett så kallat non-stick-test. Det senare innebär att en standardiserad pannkaksmet hälls i pannan. När pannkakan är färdigstekt vänds den uppochned för att man ska se hur mycket av den som fastnat. Resultatet anges på en betygskala.  

Värmefördelning
För att testa hur bra stekpannorna är på att fördela värmen från spisplattan utfördes två testmoment. Det första innebär att man låter florsocker dunsta in i stekpannan. Därefter värmdes pannan upp och smältförloppet studerades visuellt. Temperaturen mättes när sockret först började smälta och då allt socker smält.
I det andra testmomentet mättes yttemperaturen på två olika ställen ungefär samtidigt – dels i mitten och dels nio cm ut från mitten. Detta gjordes vid tre tillfällen under upphettningen (efter 2, 5 och 8 minuter). Resultaten från dessa tester angavs som en temperaturskillnad.

Värmeeffektivitet
Här mättes hur väl pannorna behöll den värme som spisen gav ifrån sig. Vid samma temperatur på spisen skiljde det närmare 90 grader i stekyttemperatur mellan den mest värmeeffektiva pannan och den minst värmeeffektiva pannan.

Stekpannorna har betygsatts på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. I slutbetyget har reptålighet viktats 60 procent, värmefördelning 20 procent och värmeeffektivitet 20 procent. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Fler nyheter

Laboratorietest

Pulserande ljus får håret på fall

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat sex apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Bli inte blåst på alkoholmätaren

Hälften av de testade alkoholmätarna uppvisar felaktiga resultat. De är opålitliga och ger inte korrekt promillehalt. Testresultatet fick Elgiganten att omedelbart avsluta försäljningen av Sencor Alkomätare. 

Laboratorietest

Byggmax Wiksbo Plantjord Eko

Byggmax Wiksbo plantjord Eko har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar. Resultatet visar att jorden har bra odlingsegenskaper för samtliga testade grödor och uppfyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Diskmedlet som gör rent hus

750 tallrikar diskade och rena jämfört med 100.
Skillnaden mellan toppen och botten är stor i Testfaktas stora laboratorietest av handdiskmedel. Topp tre saknar dock miljömärkning.

Laboratorietest

Snart 500 000 elcyklar - men bromsarna fortfarande frågetecken

Elcykel-boomen fortsätter även i år. Trots leveransproblem är var femte nyinköpt cykel eldriven. Enligt branschens beräkningar finns det snart 500 000 elcyklar i Sverige.

Laboratorietest

Torsk på omega 3 i fiskpinnar

Frityroljan är viktigare än fisken för tillskott av omega 3 från fiskpinnen. Testfaktas laboratorietester visade fyra gånger så höga halter omega 3 hos de fiskpinnar som friterats i rapsolja.

 

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Högt tryck räcker inte när bästa högtryckstvätten ska koras

En stark motor hjälper inte när högtryckstvätten slutar fungera efter 27 av 300 rengöringar och en styv och svårhanterad slang gör spolningen utmanande.

Laboratorietest

Barlinek parkettgolv 3-stav ek

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax AB genomfört ett laboratorietest av Byggmax parkettgolv från Barlinek. Golvet testades tillsammans med två likvärdiga produkter.

Laboratorietest

Billigare med effektivt maskindiskmedel

Diskmaskinens fyra timmar är billigare än att diska för hand. Men då ska maskindiskmedlet också göra rent på första disken.

Laboratorietest

Små skillnader på batterier för elverktyg

Lägg inte pengarna på ett dyrare batteri. Fundera i stället på vilka verktyg du behöver. Testfaktas laboratorietest av laddbara batterier visar att det billigaste alternativet levererar lika bra resultat som de som kostar dubbelt så mycket.

 

 

Laboratorietest

Byxblöjorna som håller tätt hela natten

Byxblöjor har blivit allt vanligare för småbarnsföräldrar. Under årens lopp har byxblöjor förbättrats för att ge bra skydd mot läckage inte bara på dagen utan även på natten.
-Skillnaderna ligger snarare i passformen för ditt barn, förklarar Cedric Schoorens, testledare på laboratoriet SGS France som utförde testerna.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.