Rusta fönstermarkis

Rusta fönstermarkis

Laboratoriet mäter upp vikter inför belastningsprovning. Foto: Anna Sigge
I belastningstestet hängs vikter i markisens ytterkant. Foto: Anna Sigge
Markisen monteras enligt anvisning på en stabil stålbalk. Foto: Anna Sigge
Deformation (sättningar) efter belastningsprovning mäts. Foto: Anna Sigge
Belastning motsvarande vindfång i uppåtgående riktning testas på en större markis. Foto: Anna Sigge
Dimensionerna på markisen i utfällt läge mäts upp för att bestämma belastning utifrån markisens vindfång. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas fönstermarkis. Markisens konstruktion testades mot hållfasthetskraven i EN 13561:2015 och väven mot två jämförbara markiser.
Rustas fönstermarkis uppfyller standardens krav med god marginal och kvalificerar för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest
Testfakta Research Publicerad: 21 Feb, 2022
Läs senare

Konstruktionens uthållighet och hållfasthet har testats enligt klass 2 i EN 13561:2015, vilket är den högsta tillåtna klassen för denna typ av markiser.
Vävens (tygets) kvalitet har testats med avseende på färgbeständighet, vattenavvisande förmåga och rivstyrka efter simulerad åldring genom UV-exponering.

För att få en relativ uppfattning om kvalitén i Rustas väv har den testats tillsammans med väven från två jämförbara tyger från Bauhaus och Sunoff.

[PDF]

 

Testet omfattar följande delmoment:

Konstruktionens uthållighet och hållfasthet har testats enligt klass 2 i EN 13561:2015.

Uthållighet och hållfasthet

Markisen monteras på en stabil stålbalk enligt tillverkarnas monteringsanvisningar och utsätts därefter för belastning motsvarande en vindkraft på 53N i fullt utfällt läge.

I ett nästa moment testas hållfastheten i konstruktionen, där markisen utsätts för en belastning motsvarande 63 N i nedåtgående riktning. Belastningen i de olika testmomenten beräknas utifrån markisens yta (vindfång).

Rustas fönstermarkis klarade båda testmomenten utan anmärkning (utan skador eller deformationer).

Vävens (tygets) kvalitet har testats på UV-åldrade prover (åldring enligt ISO 4892-3:2013) för färgbeständighet, vattenavvisande förmåga (enligt EN 29 865:1993) och rivstyrka (enligt EN ISO 13937-2:2000). I avsaknad av standardkrav har väven i Rustas fönstermarkis testats och jämförts med väven från två jämförbara markisfabrikat (Bauhaus och Sunoff).

Innan testerna exponerades vävproverna med kraftigt UV-ljus (UVA 340) i totalt 21 dygn för att simulera en längre tids exponering i solljus.

Vattenavvisande förmåga

Proverna utsattes för regn i 10 minuter varefter väven utvärderades för vattenabsorption (hur mycket vatten den sugit upp), genomträngning (vatten som trängt igenom väven) och genomvätning (väven helt genomblöt).
Rustas väv absorberade 15 procent jämfört med 17 respektive 22 procent för Sunoff och Bauhuas. Rustas och Sunoffs väv släppte inte igenom något vatten och blev inte heller helt genomblöta. Bauhaus släppte igenom en del vatten och blev helt genomblöt.

Rivstyrka

Provernas rivstyrka (rivmotstånd tills materialet brister) testades på bredden och längden. Rustas väv klarade som lägst 44 N kraft, Sunoff 32 N och Bauhaus 34N.

Färgbeständighet

UV-exponeringen gav ingen synlig påverkan på vävens färgbeständighet för något av de tre testade vävproverna.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.