Omstritt ämne i många stearinljus

Omstritt ämne i många stearinljus

Ingen julstämning utan tända ljus. Men många av ljusen innehåller den högst ifrågasatta palmoljan – helt i onödan menar ledande miljöorganisationer.

Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 14 dec, 2015
Läs senare

– Det finns helt enkelt inte någon anledning att använda palmolja i ljus när tillgången på animaliskt fett från slaktavfall är så pass stor, säger Anna Norberg, presstalesperson på Svanen.

Det är framför allt värmeljusen som innehåller palmolja visar Testfaktas genomgång. Storsäljare som Ikeas värmeljus Glimma men också Coops och Icas egna värmeljus innehåller vegetabiliskt vax från palmträd. Eldorados stakljus och värmeljus innehåller också palmolja mixad med paraffin.

Alla tillverkare som använder palmolja uppger till Testfakta att deras produkter är så kallat RSPO-certifierade. Certifieringen kom till stånd för att råda bot på den rovdrift på naturen som en ökad efterfrågan på palmolja gett upphov till. Skövling av regnskog, brott mot mänskliga rättigheter, användning av hälso- och miljöfarliga bekämpningsmedel är några av de saker som ett flertal miljöorganisationer rapporterat om under åren.

Men att Ikea och andra tillverkare via RSPO skulle kunna kontrollera att kraven verkligen upprätthålls på palmplantagen, är något både Svanen och Naturskyddsföreningen ifrågasätter.

– RSPO brottas med allvarliga brister när det gäller att genomföra kraven i praktiken. Dessutom tillåter RSPO fortsatt avskogning och utdikning av torvmark, något det absolut inte finns utrymme för, säger Maria Rydlund, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

Utifrån dessa tveksamheter har Svanen valt att från och med nästa år helt sätta stopp för all palmolja i Svanen-märkta ljus, oavsett om den är certifierad eller inte. I praktiken kommer endast slaktavfall godkännas som råvara.

Även WWF som är medlem i RSPO tycker att slaktavfall är ett bra alternativ för just stearinljus.

– Det är bra att i första hand använda befintliga restprodukter som annars skulle gå till spillo, säger Margareta Renström på WWF.

Alla tillverkare som Testfakta kontaktat hänvisar till att det är bättre att vara med i certifieringen och skapa en efterfrågan på ”schysst” palmolja än att stå utanför och bojkotta palmoljan helt. På Ikea är man dock medvetna om att certifieringen inte ger en fullständig garanti.

- Vi har skärpt kraven ytterligare och sedan 1 oktober i år använder vi endast palmolja som går att spåra tillbaka till certifierade plantager i vår produktion, säger Per Henning, presskontakt på Ikea Sverige.

Redan idag finns tillverkare som baserar all sin ljusproduktion på animaliskt fett. Liljeholmens och Delsbo Candles är två av dem. På Svanen hoppas man att deras ändrade krav för miljömärkta ljus ska leda till att fler skippar palmoljan helt. 

Har ni palmolja i era ljus? – Så svarar företagen

Axfood (Hemköp/Willys): Fixa och Eldorados värmeljus innehåller certifierad, segregerad palmolja. Eldorados stakljus kan innehålla vegetabiliskt stearin (kan vara palmolja).

Coop: Stearinet i värmeljusen kommer från RSPO-certifierad palmolja.

Duni: Vissa värmeljus innehåller palmolja.

Ica: Ica Homes värmeljus innehåller RSPO-certifierad palmolja och paraffin.

Ikea: Värmeljusen Glimma innehåller en blandning av palmolja (RSPO-certifierad) och paraffin.

Liljeholmens: Inga av våra ljus innehåller palmolja.

Kort om stearinljus

  • Stearin framställs av fettsyror från växtoljor eller från djurfett (slakteriavfall). Resultatet blir ett hårt packat konstgjort fett med lång hållbarhet.
  • Stearinljus kan ibland innehålla paraffin, en petroleumprodukt som också är ifrågasatt eftersom den ger ifrån sig miljö- hälsoskadliga ämnen och inte är en förnybar råvara.

 

Kort om RSPO

  • RSPO står för Roundtable on Sustainable Palm Oil.
  • Det är en global branschorganisation med uppgift att  göra hållbar palmolja till norm.
  • RSPO certifierar och kontrollerar  att palmoljetillverkare följer organisationens krav.

Källa: rspo.org

Taggar: Palmolja - IKEA - stearinljus

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.