Noppborttagarna som kan rädda höstkoftan

Noppborttagarna som kan rädda höstkoftan

Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

En bra noppborttagare kan uträtta storverk för garderoben. Men det finns ingen anledning att lägga för mycket pengar. I Testfaktas test är den billigaste maskinen bäst och den dyraste sämst.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 9 Sep, 2016
Läs senare

Det börjar bli dags att plocka fram höstkläderna, men vad gör man när favoritplaggen från förra året täcks av fula noppor? En noppborttagare kan vara räddningen - om den är bra vill säga. För det finns också dåliga modeller där du får jobba förgäves.

Testfakta har låtit Swereas textillaboratorium i Mölndal göra ett grundligt test av sju batteridrivna noppborttagare. Maskinerna testades på tre olika sorters noppiga tyger, av tre olika testpersoner.

[PDF]

För att mäta resultaten användes en så kallad pillgrade-maskin. Med den kan man scanna tyget och mäta graden av noppighet före och efter det att noppbortagaren använts. Testpersonerna fick också betygsätta hur lätt de upplevde att det var att få bort nopporna, och hur smidiga de tyckte att maskinerna var att använda och hantera.

När resultaten sammanställs visar det sig att testpersonerna och noppscanningsmaskinen är rörande överens om att den dyraste maskinen i testet – Piripicchio från designmärket Alessi, för dryga 400 kronor – är klart sämst.

Nästan lika dåligt betyg får Lint shaver mini från sytillbehörsmärket Prym.

– De två maskinerna utmärker sig, de gav sämst resultat på alla testade material. Men det är svårt att säga vad det är som gör att de inte fungerar, till utseendet liknar de inte alls varandra, säger Erica Sjöberg, testledare på Swerea.

På delad förstaplats i testet kommer Tiq och Philips, som båda klarar nopporna mycket bra. Tiq som är testets billigaste apparat är också mycket bekväm att använda enligt testpanelen. Lättast att förstå är Philips.

Men hur är det – kan maskinerna vara för effektiva, så att tygets äts upp och går sönder?

– Vi såg inga tendenser till hål under de tester vi genomförde. Men det är möjligt att tyget kan försvagas om man kör länge. Det är en bra idé att läsa bruksanvisningen så att du inte använder maskinen fel och riskerar att skada dina textilier, säger Erica Sjöberg.

Fakta om testet

Swerea IVF:s textillaboratorium har testat sju olika noppborttagare.

• Varje noppbortagare testades av tre olika personer på tre olika referensmaterial: 1: bomullstrikå, 2: bomull/syntetblandning och 3: akrylväv.

• För att skapa noppor på materialen tvättades och torktumlades tygerna upprepade gånger.

• På material 1 och 2 användes maskinerna på en 20x30 cm stor yta under ca 45 sekunder. Provbitarna scannades med en pillgrademaskin som bestämde noppighetsgraden enligt en femgradig skala. Testpersonerna gjorde också en subjektiv bedömning av hur lätt det var att få bort nopporna och hur resultatet blev.

• På material 3 gjordes endast en bedömning (ej mätning).

• Testarna bedömde även hanteringen av noppborttagarna – om de var bekväma att använda och lätta att förstå.

• På de maskiner där det går att justera höjden användes den lägsta inställningen, den som tar hårdast och kommer närmast tyget.

• Noppborttagarna köptes in av Testfakta i butiker i Stockholm och i nätbutiker under maj månad.

Därför blir det noppor

Garn består av fibrer av en viss längd. Noppor bildas när fria korta fibrer börjar flytta sig i garnet och sedan samlas på tygets yta i små bollar. Det sker när du nöter och gnider på tyget.

Garn i syntetiska material är ofta värst, eftersom de materialen är lite glatta, så att fibrerna lätt glider ut och blir noppor.

Källa: Stig Nilsson, Textilhögskolan i Borås

Så fungerar noppborttagaren:

En liten propeller av snurrande rakblad sitter bakom ett metallhölje med hål i. Metallhöljet hålls mot tyget, noppor och ludd som sticker upp genom hålen rakas bort av de snurrande rakbladen. Nopporna och luddet samlas i en liten behållare som man sedan tömmer.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Taggar: Noppor - noppborttagare - test

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.