Klassiker utklassar i saxtest

Klassiker utklassar i saxtest

Ett saxblad och dess handtag sitter monterat i en maskin som ska testa handtagets hållbarhet.
Laboratoriet kontrollerar handtagens hållbarhet. Foto: Fortay Media.
Laboratorietest

Det är värt att lägga några extra kronor på en klassisk märkessax, visar Testfaktas test. Flera andra modeller klipper uselt redan som nya och försämras snabbt av slitage.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 14 Sep, 2015
Läs senare

Plåster och papper, bandage och bacon. Saxen är inte det dyraste, men helt klart ett av de mest använda redskapen i hemmet. Ändå kämpar många av oss i åratal med dåliga saxar som vi av oklar anledning behåller. Den dag du bestämmer dig för att byta gäller det dock att se upp, så du inte får ett nytt irritationsobjekt i lådan. Det är nämligen långt ifrån alla saxar som håller måttet, visar Testfaktas test.

– När det gäller saxar är det detaljerna som skiljer de bra från dåliga, men det är tydligt att många tillverkare brister. Antingen har de inte den kunskap som krävs eller så struntar de i att kontrollera kvalitén, säger Roger Hamby, forskningschef på det brittiska laboratoriet Catra, som är specialiserat på stålverktyg.

Laboratoriet undersökte saxarnas klippförmåga på sjutton olika slags material, som papper, gasbinda, hårda plastförpackningar och bacon. Därefter utsattes saxarna för slitage, liknande det som blir när man använder dem. Saxarna öppnades och stängdes fem tusen gånger i en maskin, och sedan testades klippförmågan igen.

[PDF]

Resultaten visade på enorma skillnader: Fiskars Classic universalsax klipper efter de 5000 cyklerna i nötningsmaskinen fortfarande bättre än vad alla de andra saxarna i testet gör i nyskick.

Sämst resultat får saxen från Master Class. Trots att den kostar 130 kronor och på förpackningen skryter om titanhårda blad, får den som ny bara godkänt i en tredjedel av klipptesterna. Efter slitaget är den helt oanvändbar – det enda den klarar att klippa då är aluminiumfolie.

– Det sorgliga är att konsumenten måste lita på återförsäljaren, det går ju inte att pröva en sax i butik före köp eftersom de alltid är förpackade, säger Roger Hamby. 

Saxen från Orthex utmärker sig också negativt. Den klipper hyfsat från början, men tappar hela 90 procent av sin förmåga efter slitaget.

De stora skillnaderna beror dels på saxbladens utformning och hur bra de är sammanfogade.

– Förr sattes alla saxar ihop manuellt, och då kunde man justera för små avvikelser mellan bladen när man monterade dem. Nu när saxtillverkningen sker maskinellt måste grundmaterialet vara exakt från början. Det är det ofta inte, vilket märks på saxens funktion, säger Roger Hamby.

Hur bra saxarna klarar slitage påverkas också av hårdheten på stålet i bladen. Om kvalitén är ojämn och ett blad har ett hårdare stål än det andra så nöter det hårdare på det mjukare. Saxen kan då antingen bli för lös, eller nypa ihop och bli för tajt.

Laboratoriet mätte också vilken kraft som behövs för att stänga saxen. Här får vinnarsaxen från Fiskars minus, då den är att den är betydligt trögare än de andra.

– En sax som ska klara många olika material måste vara lite trögare, annars kommer den inte hålla lika länge. Är man svag i händerna kan man behöva en lösare sax, men då blir klippförmågan inte lika bra. För en universalprodukt som den här är man tvungen att kompromissa i någon ände, säger Roger Hamby.

Fakta

Det brittiska laboratoriet CATRA i Sheffield har på uppdrag av Testfakta testat åtta olika saxar av universaltyp.

Testet bestod av flera olika delar:

Kippförmåga före och efter slitage
Laboratoriet testade hur bra saxarna klippte i sjutton olika typer av material. För varje material undersöktes klippförmågan på ett antal olika ställen på bladen. Saxarna utsattes sedan för nötning och öppnades och stängdes 5000 gånger i en maskin. Sedan upprepades klipptestet.

Mätning av stålets hårdhet
Laboratoriet mätte hårdheten (HRC) på stålet i bladen. Bladen bör ha en hårdhet på minst 48 HRC och det bör ej skilja mer än 1 HRC mellan de två bladen.

Klippmotstånd
Laboratoriet mätte vilken kraft (N) som behövs för att stänga saxen.

Fäste handtag
Saxarna fick ligga i blöt i 30 minuter i 75-gradigt vatten. Därefter drog en maskin i handtagen för att kontrollera att de satt fast ordentligt.

Användarpanel
Sex personer med olika storlekar på händerna fick klippa med saxarna i en rad olika material, och bedömde hur bra de kändes att hålla i och arbeta med.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.