Billig lampa ger bäst belysning

Billig lampa ger bäst belysning

Laboratorietest

Flera LED-lampor klarar knappt nivån för inomhusbelysning och vissa ger onödigt mycket flimmer, visar Testfaktas test. Bäst resultat får lågprislampan från Clas Ohlson.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 23 nov, 2012
Läs senare

Sedan 1 september i år råder förbud mot traditionella glödlampor. Men hur ser alternativen ut? Testfakta har undersökt åtta rundstrålande LED-lampor och jämfört dem med den glödande föregångaren. Lamporna i testet motsvarar ungefär en 40-watts glödlampa när det gäller ljusstyrka och färgtemperatur. 
– En stor skillnad ligger i hur LED-lamporna sprider ljuset. Men det som förvånade mig mest var tiden det tar att tända ett par av lamporna, samt att vissa ger onödigt mycket flimmer, säger Håkan Skoogh, testledare på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som utfört testet.   

LED-tekniken är tillsammans med lysrörslampor det glödlampsalternativ som ger störst energibesparing. Testfaktas test visar också att LED-lamporna ger mellan fem och sju gånger så mycket ljus per watt som glödlampan. Samtidigt skiljer det hela 30 procent mellan den effektivaste lampan från Jula och den minst effektiva från Ikea.
– I sammanhanget är Ikeas energieffektivitet i lägsta laget. Samtidigt har den bra färgåtergivning och detta brukar hänga ihop – ska du ha en bra färgåtergivning får du ofta en sämre effektivitet, säger Håkan Skoogh.

[PDF]

Men det går att få både hög effektivitet och bra färgåtergivning. Det visar den totala testvinnaren V-Light från Clas Ohlson som dessutom är bland de billigaste lamporna i testet. V-Light är den enda lampa som kommer i närheten av glödlampans förmåga att återge färger. Osram, Megaman och Cosna ligger däremot strax under gränsen för vad som rekommenderas för hemmamiljö.
– Tyvärr är detta ett problem som vi får leva med ett tag till när det gäller LED-tekniken. Vill man ha perfekt färgåtergivning i badrummet eller ovanför hallspegeln, för att till exempel se hur kläderna matchar, får man tyvärr sätta upp en halogen-lampa i stället, säger Håkan Skoogh.

En annan utmaning för LED-industrin är att ljuset i de små lysdioderna är så riktat. Det passar perfekt för spotlights, men sämre då man vill ersätta glödlampans rundstrålande effekt. Laboratoriets mätningar visar tydligt hur de flesta av LED-lamporna sprider ljuset i en vinkel framåt och inte så mycket åt sidorna.
– Har man till exempel en prydnadslampa med sidoskärm så vill man att ljuset ska komma ut via skärmen. Men med exempelvis Osrams lampa kommer en stor del av ljuset i stället att gå rakt upp i taket.

Undantaget bland de testade lamporna är Anslut från Jula. Här använder sig tillverkaren av en annan teknik med en ljusledare som leder ljuset från dioderna utåt sidorna.
– Det fungerar ganska bra även om ljuset framåt blir något svagare än hos glödlampan, säger Håkan Skoogh.

Samtidigt kan det finnas fördelar med olika typer av ljusspridning. Framåtriktat ljus är att föredra i till exempel en skrivbordslampa.
– Det bästa vore om tillverkarna hade en ljusfördelningskurva på förpackningen så att du som konsument kan se vad lampan passar till. 

Laboratoriet undersökte även hur mycket flimmer lamporna ger ifrån sig. Forskning tyder på att flimmer från skärmar och lampor kan ha negativa medicinska effekter som trötthet och stress. Här visade det sig att lamporna från Jula och Cosna flimrar onödigt mycket.
– Det märks väldigt tydligt och är inte bra. Flimmer har framförallt varit ett problem i gamla lysrör och ska inte finnas i LED-lampor. Det måste handla om dålig konstruktion, säger Håkan Skoogh.

En annan sak som inte ska behöva förekomma med LED-tekniken är långa tändtider.  Trots det reagerar lamporna från Osram och Star Trading klart senare än övriga.
– Det känns onödigt och störande, säger Håkan Skoogh.
 

 

Fakta om testet

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås har på Testfaktas uppdrag testat åtta rundstrålande LED-lampor. Alla testade lampor är opala (matta) och motsvarar ungefär en 40-watts glödlampa när det gäller ljusstyrka och färgtemperatur. Som referens användes en vanlig 40 watts glödlampa.

Testet omfattar följande delar:

Ljusflöde (lumen)
Den totala mängden ljus. Ingen testad lampa avviker för mycket från det deklarerade värdet.

Färgtemperatur (kelvin)
Anger vilken dominerande färg lampan har. Ingen av testad lampa avviker för mycket från det deklarerade värdet.

Effekt
Ingen lampa avviker mycket från det deklarerade värdet.

Ljuseffektivitet
Anger hur mycket lumen per watt varje lampa ger.

Harmonisk distorsion
Ett mått på hur lampan förorenar det elnätet. Ingen lampa hade några anmärkningsvärda värden.

Färgåtergivning (Ra)
Anger hur bra lampan är på att återge färger. För hemmamiljö bör Ra-värdet ligga över 80. Tre av lamporna i testet hamnade under detta värde.

Tändtid
Hur lång tid det tar från det att strömmen sätts på till dess att lampan tänds.

Stabiliseringsnivå – reducerat ljusflöde efter tio minuter (procent)
En LED-lampa startar med högt ljusflöde för att sedan tappa något av flödet medan den värms upp. Nivån anger hur många procent av ljusflödet som lampan tappar efter tio minuter.

Ljusflimmer (procent)
Anger hur mycket ljusflödet varierar. Frekvensen är så hög att man inte kan se det men flimmer kan orsaka trötthet, obehag och stress.

Ljusfördelning (grader)
Visar hur ljuset sprider sig i lampans riktning. Ljuset från en glödlampa sprider sig åt alla håll förutom uppåt där sockeln sitter. De flesta LED-lampor har en mer framåtriktad ljusbild.

Betygsättning
Följande delar av betygsatts och viktats till ett totalbetyg (vikt av totalbetyget inom parantes):
Ljuseffektivitet (30 %)
Ljusegenskaper (60%)
- Färgåtergivning
- Ljusfördelning
- Flimmer
- Stabiliseringsnivå
Tändtid (10%)

Fakta om LED

LED är en förkortning av Light Emitting Diodes. Lamporna innehåller en eller flera dioder som lyser. Ljuskällan ger en energibesparing på 80 procent jämfört med glödlampan och håller upp till 25 gånger så länge. Till skillnad från lysrörslampor innehåller LED-lampor inget kvicksilver. Lamporna måste ändå sopsorteras och lämnas till kommunens återvinning när de brunnit ut eftersom de innehåller elektronik.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.