Våtservetter rengör olika bra

Våtservetter rengör olika bra

Laboratorietest

Vissa servetter tvättar rent, men är sämre på att återfukta huden. Andra är tvärtom, visar Testfaktas laboratorietest. Testet visar också att Pampers våtservetter innehåller benzylalkohol – ett ämne som klassificeras som allergiframkallande av EU.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 30 Sep, 2011
Läs senare

Våtservetter har blivit ett allt vanligare alternativ till papper, tvål och vatten för småbarnsföräldrar. De tre livsmedelsjättarna Axfood, ICA och Coop har alla sett en kraftig ökning i försäljningen de senaste åren.
– Det här är en klar tendens. Våtservetter har blivit en basvara som används varje dag, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood.  

Testfakta gav franska laboratoriet Eurofins i uppdrag att jämföra nio vanliga fabrikat av våtservetter för barn på den svenska marknaden. I undersökningen deltog 20 försökspersoner som fick bedöma våtservetternas rengöringsförmåga och kvalitet under överseende av laboratoriepersonalen.
– Vi strök på en standardiserad smutsblandning av spenat och olja på ett uppritat område på försökspersonernas underarmar. De fick tvätta bort smutsen med de olika våtservetterna och svara på ett antal frågor kring servettens prestanda, säger Lora Ponzel på Eurofins. 

[PDF]

Det skiljer en hel del i effektivitet mellan våtservetterna. Två servetter sticker ut åt var sitt håll. 
– Klart bäst rengöringsförmåga har Pampers som är en mycket bra produkt ur detta hänseende. Sämst på att rengöra är Eldorado.

Men en våtservett ska inte bara kunna tvätta rent bebisens rumpa. Den ska också återfukta huden efter rengöringen så att den inte blir röd och irriterad. Vätska från våtservetterna applicerades på försökspersonernas ben och hudens fuktighet mättes vid tre tillfällen – före behandling, efter två timmar och efter fyra timmar. Här blev resultatet omvänt jämfört med rengöringsförmågan. Bäst återfuktning har Eldorado tillsammans med ICA, medan Pampers tillhör de våtservetter som återfuktar sämst.
– Eldorado och ICA återfuktar mycket bra, men inget fabrikat i testet får riktigt dålig här. Det finns ingen risk att bebisens hud blir för torr efter att man använt någon av de testade våtservetterna, säger Lora Ponzel. 

Testfakta lät även laboratoriet undersöka om våtservetterna innehåller allergena ämnen. I Pampers sensitive + aloe camomille hittades benzylalkohol – ett ämne som klassificeras som allergiframkallande av EU. Ämnet finns deklarerat på förpackningen och halten överstiger inte några gränsvärden. Men Ulf Rick på Kemikalieinspektionen är ändå kritisk.
– Den räknas som allergen och jag förstår inte varför man använder ett sådant ämne i en sådan här barnprodukt. Den skulle jag välja bort, säger han.

Enligt laboratoriet är ämnet inte tillsatt för att förbättra våtservettens rengöringsegenskaper.
– Jag tror att tillverkaren har tillsatt benzylalkohol som konserveringsmedel eller att det ingår i tillsatsen av aloe, säger Lora Ponzel på Eurofins.

Utifrån innehållsdeklarationerna kan man också konstatera att våtservetterna innehåller en hel del andra tillsatser. Totalt hittades 53 olika ämnen i de nio förpackningarna. Fyra av dessa är klassificerade som hälsofarliga enligt EU och Kemikalieinspektionen. Alla undersökta fabrikat innehåller minst ett ämne som kan ha negativ påverkan på människors hälsa. Eftersom tillverkarna inte behöver deklarera hur höga halterna är det enligt Ulf Rick svårt att peka ut någon som sämre än någon annan.
– Det handlar troligtvis om så pass låga halter att det inte utgör någon direkt fara, säger han. 
Samtidigt uppmanar Ulf Rick föräldrar att inte utsätta sina barn för kemiska ämnen i onödan.
– Barn är extra känsliga och vi vet att det finns en cocktaileffekt där ofarliga ämnen kan bli farliga i kontakt med andra. Själv är jag så pass gammalmodig att jag tvättar mina barn med pappershanddukar och vatten.  

Fakta

Testfakta lät det franska laboratoriet Eurofins jämföra nio fabrikat av våtservetter för barn. Laboratoriet tittade bland annat på hur bra servetterna är på att rengöra och återfukta.

Följande våtservetter har undersökts:

- Eldorado Våta Tvättservetter
- ICA Tvättservetter
- Libero Wet Wipes
- Lidl Toujours Babywipes Sensitives
- Natusan First Touch Extra Sensitives Wipes
- Pampers Sensitive + Aloe & Camomille
- Willys Våta Tvättservetter
- X-Tra Våtservetter
- Änglamark Baby Våtservetter

Rengöringsförmåga
20 kvinnliga försökspersoner deltog i testet. Kvinnorna kom till laboratoriet utan att ha applicerat något (tex kroppslotion) på armen de senaste två dygnen. En standardiserad mängd smuts (4 g torkad blandning av spenat och solrosolja) applicerades på ett uppritat område på kvinnornas underarmar. Försökspersonerna fick tvätta bort smutsen med hjälp av våtservetterna och därefter svara på ett antal frågor kring produktens prestanda. De enskilda försökspersonernas bedömningar slogs sedan samman till ett betyg för vardera produkt.

Återfuktningsförmåga
20 kvinnliga försökspersoner deltog i testet. Kvinnorna kom till laboratoriet utan att ha applicerat något (tex kroppslotion) på benen de senaste två dygnen. Två olika mätzoner ritades upp på kvinnornas ben. Den ena zonen torkades med en våtservett medan den andra zonen förblev obehandlad. Hudens fuktighet mättes med hjälp av en Corneometer vid tre tillfällen – före behandling, efter två timmar och efter fyra timmar. Resultaten presenteras som skillnaden i procent mellan den behandlade och den icke behandlade mätzonen. Mätvärdet är ett genomsnitt av alla försökspersoner

Bekvämlighet och känsla
Förutom hur effektiva våtservetterna är på att rengöra fick försökspersonerna även bedöma ett antal andra egenskaper på produkten, till exempel hur lätt servetten är att dra ur förpackningen eller servettens mjukhet.

Allergena ämnen
Laboratoriet analyserade förekomsten av allergena ämnen i våtservetterna. I Pampers Sensitive + Aloe & Camomille hittades benzylalkohol – ett ämne som klassificeras som allergiframkallande enligt EU och Kemikalieinspektionen. Halten ligger på 3420 mg/kg vilket inte överstiger några gränsvärden. Ämnet finns deklarerat på förpackningen.

Övriga kemikalier
Totalt finns 53 olika kemikalier och andra tillsatser deklarerade på de nio olika fabrikaten.  Flest tillsatser har Pampers Aloe & Camomille (19 stycken). Fyra av de 53 ämnena är klassificerade som hälsofarliga enligt EU och Kemikalieinspektionen:
- Benzylalkohol: Allergiframkallande. Skadligt vid inandning och förtäring.
- Benzoesyra: Frätande i ren form.
- Citronsyra: Farligt vid ögonkontakt, irriterande.
- Natriumhydroxid: Frätande.

Alla undersökta fabrikat innehåller minst ett av dessa ämnen.

Betygsättning
Delbetygen i de olika testmomenten har viktats samman till ett totalbetyg enligt följande: Rengöringsförmåga: 60%, Återfuktningsförmåga: 30% och Bekvämlighet och känsla: 10%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.