Våtservetter har blivit ett allt vanligare alternativ till papper, tvål och vatten för småbarnsföräldrar. De tre livsmedelsjättarna Axfood, ICA och Coop har alla sett en kraftig ökning i försäljningen de senaste åren.
– Det här är en klar tendens. Våtservetter har blivit en basvara som används varje dag, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood.
Testfakta gav franska laboratoriet Eurofins i uppdrag att jämföra nio vanliga fabrikat av våtservetter för barn på den svenska marknaden. I undersökningen deltog 20 försökspersoner som fick bedöma våtservetternas rengöringsförmåga och kvalitet under överseende av laboratoriepersonalen.
– Vi strök på en standardiserad smutsblandning av spenat och olja på ett uppritat område på försökspersonernas underarmar. De fick tvätta bort smutsen med de olika våtservetterna och svara på ett antal frågor kring servettens prestanda, säger Lora Ponzel på Eurofins.
[PDF]
Det skiljer en hel del i effektivitet mellan våtservetterna. Två servetter sticker ut åt var sitt håll.
– Klart bäst rengöringsförmåga har Pampers som är en mycket bra produkt ur detta hänseende. Sämst på att rengöra är Eldorado.
Men en våtservett ska inte bara kunna tvätta rent bebisens rumpa. Den ska också återfukta huden efter rengöringen så att den inte blir röd och irriterad. Vätska från våtservetterna applicerades på försökspersonernas ben och hudens fuktighet mättes vid tre tillfällen – före behandling, efter två timmar och efter fyra timmar. Här blev resultatet omvänt jämfört med rengöringsförmågan. Bäst återfuktning har Eldorado tillsammans med ICA, medan Pampers tillhör de våtservetter som återfuktar sämst.
– Eldorado och ICA återfuktar mycket bra, men inget fabrikat i testet får riktigt dålig här. Det finns ingen risk att bebisens hud blir för torr efter att man använt någon av de testade våtservetterna, säger Lora Ponzel.
Testfakta lät även laboratoriet undersöka om våtservetterna innehåller allergena ämnen. I Pampers sensitive + aloe camomille hittades benzylalkohol – ett ämne som klassificeras som allergiframkallande av EU. Ämnet finns deklarerat på förpackningen och halten överstiger inte några gränsvärden. Men Ulf Rick på Kemikalieinspektionen är ändå kritisk.
– Den räknas som allergen och jag förstår inte varför man använder ett sådant ämne i en sådan här barnprodukt. Den skulle jag välja bort, säger han.
Enligt laboratoriet är ämnet inte tillsatt för att förbättra våtservettens rengöringsegenskaper.
– Jag tror att tillverkaren har tillsatt benzylalkohol som konserveringsmedel eller att det ingår i tillsatsen av aloe, säger Lora Ponzel på Eurofins.
Utifrån innehållsdeklarationerna kan man också konstatera att våtservetterna innehåller en hel del andra tillsatser. Totalt hittades 53 olika ämnen i de nio förpackningarna. Fyra av dessa är klassificerade som hälsofarliga enligt EU och Kemikalieinspektionen. Alla undersökta fabrikat innehåller minst ett ämne som kan ha negativ påverkan på människors hälsa. Eftersom tillverkarna inte behöver deklarera hur höga halterna är det enligt Ulf Rick svårt att peka ut någon som sämre än någon annan.
– Det handlar troligtvis om så pass låga halter att det inte utgör någon direkt fara, säger han.
Samtidigt uppmanar Ulf Rick föräldrar att inte utsätta sina barn för kemiska ämnen i onödan.
– Barn är extra känsliga och vi vet att det finns en cocktaileffekt där ofarliga ämnen kan bli farliga i kontakt med andra. Själv är jag så pass gammalmodig att jag tvättar mina barn med pappershanddukar och vatten.