Barnmat på burk – ingen näringsbomb

Barnmat på burk – ingen näringsbomb

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Sex burkar om dagen – så mycket skulle ett spädbarn behöva äta för att få i sig tillräckligt med energi och näring om de bara skulle äta burkmat.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 27 Maj, 2011
Läs senare

Färdiga barnmatsburkar är ett snabbt och enkelt sätt att ge sitt spädbarn mat. Men hur mycket energi och näring innehåller egentligen burkarna? Testfakta skickade in tio vanliga 8-månadersrätter för analys och lät sedan barndietisten Sara Ask utvärdera resultatet. Hon konstaterar att burkarna inte är några energi- och näringsbomber.

– Skulle en bebis enbart livnära sig på färdig barnmat skulle de behöva stoppa i sig mellan fem och sex burkar per dag för att täcka energibehovet. Och det orkar inget barn i den här åldern. Därför måste man komplettera med smörgåsar, frukt och gröt. Barngröt och välling är berikade med vitaminer och mineraler, säger Sara Ask.  

Semper Skärgårdsgryta med lax innehåller till exempel bara 58 kcal/100 gram vilket inte ger mer än 15 procent av ett spädbarns dagliga behov av kalorier. 

– Det låter ganska lite. Samtidigt måste man titta på vad barnet får i sig över en hel dag och för de flesta barn är för lite kalorier inte ett problem. Men har man ett barn som inte går upp ordentligt bör man vara mer noggrann med vad man stoppar i dem.

Skärgårdsgrytan innehåller dessutom nästan inget järn, som enligt Sara Ask är den viktigaste av mineralerna. Rätten ger bara fyra procent av det rekommenderade dagliga intaget. Det kan jämföras med Sempers Spagetti med köttfärssås som tillgodoser 19 procent av järnbehovet.  

– Järn är den av mineralerna som riskerar att bli för låg hos vissa barn. Det förekommer att spädbarn drabbas av järnbrist. I den här perioden av livet behöver man mycket järn för tillväxten och blodbildningen. Samtidigt ligger många barn bra trots att de inte äter så mycket järn, för det är mer än maten som spelar in. Äter barnet gröt och välling är man helgarderad, annars bör man komplettera med en leverpastejmacka då och då.

En annan rätt som generellt har ett lågt energi- och näringsinnehåll jämfört med övriga är Nestlés Ris och kalkon. Däremot står sig innehållet i de vegetariska rätterna förvånansvärt bra, enligt Sara Ask.

– Jag trodde de skulle innehålla mindre mineraler än övriga eftersom de varken innehåller kött eller baljväxter.

[PDF]

Att de vegetariska rätterna inte är mindre mineralrika kan förklaras med att andelen kött och fisk i kötträtterna är mycket låg – mellan fem och tio procent. Hipp Pasta Bolognese innehåller till exempel så pass lite kött att tillverkaren inte får använda ordet kött i namnet.

– Lagar man egen barnmat använder man oftast mer kött vilket gör att den hemlagade köttfärsen blir mer näringsrik än burkvarianten.

Om mineralhalterna skiljer sig åt mellan de olika rätterna är mängden C-vitamin ungefär densamma i alla burkarna– mer eller mindre obefintlig. Den bästa burken ger 0,1 procent av det rekommenderade dagsintaget.

– Det var i och för sig ganska väntat. Burkmaten hettas nämligen upp vid konserveringen och då förstörs de vattenlösliga vitaminerna. Men det räcker med några klyftor mandarin, kiwi eller några skedar fruktpuré för att barnet ska få i sig tillräckligt med C-vitamin, säger Sara Ask.

När det gäller barnmatens fettsammansättning sticker Nestlés Potatismos och Lax samt Hipps Pasta Bolognese ut som bättre än övriga eftersom de ger ett visst tillskott av de hälsosamma fettsyrorna Omega 3 och 6. Lite förvånande var att flera burkar enligt analysen innehåller transfett, något som är förbjudet att använda i barnmat.

– Det rör sig dock om väldigt små mängder och med största sannolikhet handlar det om naturligt transfett som inte förknippas med de negativa hälsoeffekter som industriellt framställt transfett gör.

I övrigt kan man inte utnämna den ena eller andra burken som bättre eller sämre ur fettsynpunkt, enligt Sara Ask. Livsmedelsverket har rekommendationer för hur stor andel av energin som ska komma från protein, fett respektive kolhydrater.

– Men rekommendationerna gäller för det totala intaget över en dag. Att ett par av burkarna har något hög andel från protein och låg andel från fett innebär alltså inget negativt, utan kan tvärtom vara det som gör att balansen mellan energikällorna sett över en hel dag blir bra.

Och även om barnmaten alltså inte utgör den bästa av näringskällor tycker Sara Ask att föräldrar till burkmatsbarn kan vara lugna.

– Så länge barnen äter gröt eller välling till frukost och man kompletterar med frukt och en smörgås då och då så brukar det inte vara något problem. Däremot kan det vara bra att varva olika burkar så att barnet får öva på smaken av fisk till exempel. Och var inte rädd för att låta bebisen provsmaka familjens mat också. Det underlättar övergången till vanlig mat.

Fakta

Sara Asks dagsmeny

Frukost:
Gröt/bröstmjölk/flaska
D-droppar

Mellanmål:
Fruktpuré/babysmörgås
Vatten/bröstmjölk/flaska som dryck

Lunch:
Barnmat på burk
Vatten/bröstmjölk/flaska som dryck
Dessert: fruktpuré

Mellanmål:
Gröt/flaska/bröstmjölk

Middag:
Smakprov av familjens mat, t ex finmosad potatis, broccoli och lax (obs! var försiktig med salt). vatten/bröstmjölk/flaska som dryck
Dessert: fruktpuré

Kvällsmål:
Gröt/bröstmjölk/flaska

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Taggar: Hipp - Netslé - Semper - Barnmat

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.