Test av billampor avslöjar tomma löften från tillverkarna

Test av billampor avslöjar tomma löften från tillverkarna

I testet användes en sex år gammal strålkastare från Ford. Foto: Anna Sigge.
Håkan Skoogh riggar inför testet av lampornas ljusflöde. Foto Anna Sigge.
Foto Anna Sigge
Laboratorietest

Visst kan du få lite bättre halvljus om du byter lampor på bilen, men knappast så mycket som tillverkarna lovar. Testfakta har testat 15 olika halogenlampor för att se hur mycket ljus de ger och hur länge de håller.

Laboratorietest
Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 26 Nov, 2017
Ta bort

Året mörkaste månader är det lätt att drömma om mer ljus på vägen. Och ska man tro de stora lamptillverkarna går det att få en dramatisk förbättring genom att byta från en vanlig H7 standardlampa till någon av deras premiumlampor. Philips, Osram och GE lovar alla ljusförbättringar på upp till 130 eller 150 procent. 


Men när Testfakta låter experter på forskningsinstitutet Rise testa lamporna kommer man inte ens i närheten av dessa löften. I testet har vi jämfört lampornas ljusfördelningsvärde Figure of Merit som även branschen använder. Detta är en summa av mätvärden från flera mätpunkter i lampornas ljuskägla.

Halogenlamporna placerades i en sex år gammal strålkastare eftersom det är först när bilen har några år på nacken som det brukar vara aktuellt att byta lampor. Mest ljus får man med Megalight Ultra från GE Lighting. Den ger 29 procent mer ljus än testets sämsta godkända standardlampa från Biltema, men lovar upp till 130 procent. Philips värstinglampa Racing Vision lovar upp till 150 procent mer ljus, men är inte mer än 13 procent bättre än Biltema. Och jämför man med originallamporna från Volvo och Toyota blir skillnaderna ännu mindre. 

[PDF]

Resultaten är inget som förvånar testledare Håkan Skoogh. 
– Standarden ger inte utrymme för särskilt stora variationer. Vad som däremot förvånar mig är hur lamporna marknadsförs, säger han.

Skulle du säga att marknadsföringen är direkt vilseledande? 
– Jag tvivlar inte på att man kan komma upp i de utlovade skillnaderna under vissa förutsättningar. Som att man använder en helt ny strålkastare och jämför sin premiumlampa med en väldigt lågpresterande lampa. Men så ser det ju inte ut i verkligheten. Det vi gjort är ett mer realistiskt test, säger han. 


Han understryker samtidigt att strålkastaren i sig kan ha stor betydelse och att de mätvärden man fått fram endast gäller för detta test. Valet av strålkastare kan också förklara det något märkliga faktum att Philips standardlampa Vision får ett bättre ljusfördelningsvärde än Philips båda premiumlampor.

– I det här fallet verkar den strålkastare vi använt passa Philips standardlampa mycket bra. Både lampa och strålkastare följer reglementet men små variationer ger en lite förändrad ljusbild. Men detta visar bara hur orimlig marknadsföringen är. För konsumenten är det omöjligt att veta i förväg vilken glödlampa som kommer att passa min strålkastare bäst.

En nackdel med premiumlamporna är dessutom att de inte håller lika länge som standardlamporna. Medan GE Megalight Ultras och Philip Racing Visions lampor slocknar redan efter 130 till 140 timmar, så håller vissa av standardlamporna över 600 timmar.

Viktar man ihop ljusprestanda och livslängd blir GE:s standardlampa bäst i test och flera andra standardlampor blir lika bra eller bättre än premiumlamporna. Klart sämst är lampan från Jula som inte klarar de lagstadgade kraven. Enligt laboratoriet kan det handla om ett fabrikationsfel. Jula uppger att de kommer göra en egen utredning av vad som hänt.

Fakta om testet

Rise forskningsinstitut har på uppdrag av Testfakta testat 15 halogenlampor för personbilar av typen H7, 12 V, 55 watt.  Lamporna har testats i sin egenskap som halvljuslampor. Som referensobjekt för mätningarna har vi också använt fabriksmonterade originallampor av typen H7 från Volvo och Toyota. Urval och inköp gjordes av Testfakta.

Lampornas ljusfördelningsförmåga, räckvidd och livslängd testades. Alla mätningar har gjorts enligt gällande branschstandarder.
För att efterlikna verkliga förhållanden monterades lamporna i en sex år gammal strålkastare från Ford.

Ljusfördelning
Laboratoriets mätte lampornas ljusintensitet i de mätpunkter som standarden ECE R112 reglerar. Utifrån detta har laboratoriet räknat ut ett jämförelsetal kallat Figure of Merit som är sammanvägning av hur mycket ljus lampan ger på olika avstånd och vinklar från strålkastaren. Figure of Merit används även inom branschen för att jämföra och bedöma prestandan på olika lampor.

Betyget för ljusfördelning grundar sig främst på Figure of Merit. Men vi har även vägt in den mätpunkt som avgör hur bra billampans ljus skärmas av för mötande trafikanter. 
Mätningen gjordes på en lampa av varje modell. Men lampans ljusflöde kontrollmättes på ytterligare en lampa för att säkerställa att det inte var något fel på den.

Räckvidd
Lampornas ljusintensitet mättes och räckvidd beräknades som den längsta sträcka där lampans belysningsstyrka var minst 2,5 lux. Mätningen gjordes på en lampa av varje modell. Men lampans ljusflöde kontrollmättes på ytterligare en lampa för att säkerställa att det inte var något fel på den. 
 

Livslängd
Lampornas livslängd mättes under märkspänning, 13,2 V upp till 600 timmar. Mätningen gjordes på fyra lampor av varje modell.

 

Så säger tillverkarna

Matt Hillenbrand, Global Business Head på AM AFTM Traditional Lightning på Osram:

Det är verkligen inte vår avsikt att vilseleda konsumenter. Alla påståenden om våra lampor har vi uppmätt i vårt laboratorium. Vi är medvetna om att de här nivåerna av förbättrat ljus inte kan uppnås i alla strålkastare, det är därför vi också skriver ”Upp till 130%”. 

Vi förstår att den som kör ett fordon med den strålkastare som ni använde i testet inte kommer att bli särskilt imponerad men samma sak kommer gälla för vilken lampa han än använder. De standardlampor ni har med i testet har högre prestanda än de lampor vi brukar jämföra mot. Vi har planer på att se över hur vi beskriver förbättrat ljus i framtiden så att det blir tydligare för konsument vad vi jämför mot. 

Jozsef Gallai, New Product Implementation Manager Automotvie,  GE Lightning:
Vi anser inte att våra löften till kund är vilseledande. Vi har till exempel uppmätt 130% mer ljus på en över 10 år gammal strålkastare från Volkswagen. Våra mätvärden baseras inte bara på Figure of Merit (som Testfaktas test jämför med) utan vi använder också andra mätpunkter.  Vi vet att resultat för olika strålkastare kan variera mycket. Det finns strålkastare som är mottagliga för skillnader mellan premium- och standardlampor. Och det finns strålkastare vars ljus påverkas mindre. 

Philips
Philips vill inte kommentera resultaten innan man analyserat dem mer noggrant. Det enda man kan säga i dagsläget är att de inte stämmer överens med företagets egna tester. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.