Kasta inte pengarna i toaletten

Kasta inte pengarna i toaletten

Testfakta jämför toapapper.
Toapapper är en produkt som ingen slipper undan, men vilket papper är egentligen bäst? Och vilket blir billigast i längden? Testfakta har jämfört åtta olika toapappersmärken. Foto: Shutterstock

Har du dåligt med pengar efter semestern? Se till att du inte kastar dem i toaletten. Testfakta har undersökt vilket toapapper som ger mest valuta för pengarna.

Ia Wadendal, Lotta Hedin / Testfakta
Ia Wadendal, Lotta Hedin / Testfakta Publicerad: 2 sep, 2017
Läs senare

Toapapper är en produkt som ingen slipper undan, men vilket papper är egentligen bäst? Och vilket blir billigast i längden?

Testfakta har jämfört åtta olika toapappersmärken. Bäst är ICA:s eget märke Bad & Toalett. Det är mjukt och lagom starkt, och så pass hårt rullat på hylsan att det är lätt att riva av. Det klarar också att utsättas för ett fuktprov utan att skikten i pappersarken går sönder eller slits isär.

Tvåan i testet – Favorit som säljs på Citygross och ICA – klarar kraven lika bra som ICA:s eget papper, men är något sämre på fuktprovet.

Lambis toalettpapper är absolut lenast, men är samtidigt så löst rullat på hylsan att man riskerar att få mer papper i handen än vad som behövs när man river av det.

Det sämsta papperet i testet är Budget – ett tvåskiktspapper som är både strävt, tunt och sladdrigt. Visserligen är det billigast per meter tillsammans med Serla, men eftersom det är så tunt måste man vika det flera gånger vid toalettbesöken – och då går det åt mer papper. Och tittar man på kilopriset är Budget-pappret inte billigast.

 

I testet finns både papper som är gjort av returfiber, alltså återvunnet material, och av nyfiber. Alla sorter är svanenmärkta, vilket intygar att pappret har framställts med låg energiförbrukning och begränsad kemikalieanvändning. Men vilket är allra bäst ur miljösynpunkt – retur- eller nyfiberpapper?

– Den frågan har tyvärr inget enkelt svar, man kan säga att båda sorterna har sina miljömässiga för och nackdelar, säger Ulla Sahlberg, pappersexpert på Svanen.

Toalettpapper av returfiber görs av återvunnet tidnings- och kontorspapper.

– Men innan det kan bli toalettpapper måste det tvättas väldigt noga, och till det går det år en hel del kemikalier och energi. Å andra sidan - om man använder nyfiber till toapapper får det materialet bara ett liv, det kan ju inte bli papper igen sen.

För att kunna jämföra miljöbelastningen krävs avancerade analyser där man bland annat väger in vilken energikälla som använts i de olika produktionsstegen – helt omöjligt att veta som kund, med andra ord. Så hur ska man tänka som miljömedveten konsument?

– Jag tycker att man ska välja ett papper man trivs med, och se till att det är miljömärkt, säger Ulla Sahlberg.

Fakta

Så gjorde vi jämförelsen

Testfakta har jämfört åtta toalettpappersmärken som samtliga är miljömärkta med Svanen. Vi har kontrollerat vikt och papperslängd per rulle och testpanelen har fått avgöra hur lent papperet känns, hur enkelt det är att riva av och hur hållfast det är när det är fuktigt. Fuktprovet har gjorts genom att några droppar vatten stänks på toapapperet, och därefter har vi med ett fingertryck testat om skikten håller ihop eller slits isär. Ett toalettpapper ska vara lagom starkt, eftersom det måste lösas upp när det spolas ned – annars blir det stopp i toaletten. Toalettpapperen har bedömts utifrån lenhet (hur mjukt och lent känns pappret), riva av (är det enkelt att riva av, fungerar perforeringen mellan arken), hållfasthet (hur hållfast är pappret när det är fuktigt) samt design (om produktdesignen/mönstret gynnar funktionen).

 

Toapapper förr och nu

De gamla romarna använde rännor med rinnande vatten och tvättsvampar, och vikingarna i Norden sägs ha nyttjat trasor, djurben och ostronskal. När torrdassen kom använde man såväl löv, gräs som en speciell slags ”rövskrapa” av trä. Tidningar och katalogers utrivna sidor blev senare ett alternativ på dassen. I de områden i USA där det fanns gott om bomull användes detta mjuka material på avträdena.

Kineserna lär ha använt sig av papper för att torka sig därbak redan på 500-talet, men det dröjde ända till mitten av 1800-talet innan det första riktiga toapapperet uppfanns i västvärlden. Det skedde 1857 och amerikanen Joseph Coyette anses vara upphovsman. 1889 kom det första patenterade toapapperet – det var kräppat med en skrovlig och en slät yta. På 1940-talet började Edet tillverka toalettpapper i Sverige.

Källor: Wikipedia, Populär Historia

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.