I dag är den högsta tillåtna trampolineffekten 0,86 C. O. R. Från den 1 januari 2008 gäller en hårdare gräns, 0,83 C.O.R. Tillverkarna lanserar dock nya klubbar med det högre värdet så tänk dig för innan du köper.
I testet hade åtta drivers högre värde än 0,83 C.O.R. Dessa var dock överraskande nog inte genomgående bättre än de drivers med värdet 0,83 C.O.R. eller lägre.
Scratchspelaren slog längst med Nike och Ping, på centimetern lika långt, 284,40 meter. Ingen av klubborna har högre värde än 0,83 COR. Kortast slog han med Cleveland Launcher, 266,60 meter.
Handicap 4-spelaren slog längst med Ping, 230, 20 meter. Kortast med Top-Flite, 214, 60 meter.
Bollhastighet
Den långsammaste genomsnittliga bollhastigheten uppmättes för Millennium-drivern, 140 miles per timme. Snabbast: drivern från Nike, 149 miles per timme.
Standardavvikelsen för de uppmätta bollhastigheterna visar hur konsekvent testklubborna genererar bollhastighet med en kontrollerad klubbhuvudhastighet vid bollträff. Mizunos driver uppvisar i testet de mest konsekventa hastigheterna medan Titelists driver uppvisar de minst konsekventa bollhastigheterna.
Backspinn
Bollens skruv, backspin, påverkar förstås längden på slaget. Lägsta genomsnittlig backspin uppmättes för Top-Flite med ett värde på 3 200 rpm (bollens varv per minut), tätt följd av Taylor Made. Cobra uppmätte den överlägset högsta siffran, nästan 4 800 rpm. 600 rpm mer än Mizuno, som noterade näst högsta backspin.
Ökad backspin ger högre bollbana. Den spinn som överförs till bollen bestäms huvudsakligen av klubbans loft. Högre utgångsvinkel och backspin tenderar att få bollen att flyga högre och därmed tappa i längd. Bollens aerodynamiska egenskaper påverkar dock bollbanan avsevärt.
Vid en totalbedömning med delmomenten a) bollhastighet golfrobot, b) längd scratchspelare, c) längd handicap 4-spelaren visar att Nike och Ping är vinnarna. Cleveland och Millenium Golf förlorarna.
Skillnaden mellan de fem bästa klubborna är dock tämligen liten. De två förlorarna utmärker sig dock i samtliga testmoment och hamnar resultatmässigt en bra bit under genomsnittet.
Och, för att återknyta till artikelns inledning, bryderiet över vilken klubba som går längst när man i stället kanske ska fråga sig vilken klubba som går rakast väljer vi ett citat från Harvey Pennick, som tränat Tom Kite och Ben Crenshaw:
” Skogen är full av långa drivar”.
Längst drive med Ping och Nike
Längst drive med Ping och Nike
The Sports Technology Research Group på Loubhborough universitet i England har testat tolv olika golfdrivers. Testet omfattar test i golfrobot och med två spelare. Syftet var att visa skillnaden i längd på utslag mellan klubborna.
Testet omfattar två moment:
1. Slagtest i golfrobot. Roboten svingar i exakt 100 mph, miles per timme. Bollen fotograferades med höghastighetskamera som registrerade bollhastighet, backspin och bollbana (utslagsvinkel).
2. Två testspelare – handicap scratch respektive handicap 4 – slog tio bollar, Titleist Pro V1, med varje driver. Längden, från utslagsplatsen till första studsen, mättes med laserinstrument.
Av tio bollar noterades längd och spridning för de fem längsta slagen.
Vädret vid testen var torrt och det rådde lätt medvind.
Klubborna hade alla regular skaft samt loft mellan nio och tio grader.
Felmarginalen vid mätning av bollhastighet var +/- 0,3 mph, för utgångsvinkeln +/- 0,1 grader och för backspin +/- 20 varv per minut.
Några sensationella skillnader i längd visade inte testet. Scratchspelaren slog i snitt 266,6 meter. Skillnaden i längd mellan hans längsta och kortaste drive var 18,2 meter.
Handicap 4-spelaren snittade 219,4 meter. Skilllnaden mellan hans längsta och kortaste drive var 15,6 meter.
Klubborna som användes: Cleveland Launcher, Taylor Made R580, Titleist 975J.vs, Srixon XXIO HOT, Ping Si3, Callaway GBB II+, Wilson Deep Red, Nike Forged, Millenium Golf FPC, Mizuno Blue Fire, Top-Flite X2, Cobra SS 430.
TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET
facebook Comments
Fler nyheter
Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?
Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.
En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn
Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.
Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?
Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.
Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar
Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.
Julienne kuvertlakan
Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.
Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?
Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?
Krispiga, degiga eller fett goda pommes
Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.
Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt
Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.
Undvik de billigaste T-shirtarna
Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.
Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?
Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.
Håll drickan kall i värmen med en kylbox
Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.
Stor smakvariation bland färdig bearnaise
Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.