Billiga underställ bäst i test

Billiga underställ bäst i test

Laboratorietest

Skidunderställ är olika bra på att göra sig av med svett, visar Testfaktas stora laboratorietest. Testvinnaren kostar bara en fjärdedel så mycket som testets dyraste underställ.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 21 jan, 2012
Läs senare

Ligger du i träning för årets Vasalopp? Ett riktigt bra skidunderställ för längdåkning behöver inte kosta skjortan visar Testfaktas test av sju vanliga ställ för kvinnor. Bäst i test blev Team Sportias eget märke North Bend med Bagheera på god andraplats. Priserna för dessa båda ställ ligger på cirka 300 kronor vilket är nästan fyra gånger billigare än testets dyraste ställ från Haglöfs.

– North Bend och Bagheera passar mycket bra för träning vintertid. De skyddar mot kyla samtidigt som de leder bort svett och håller nere kroppstemperaturen på en bra nivå, säger Martin Camenzind, vid det schweiziska materiallaboratoriet Empa som utfört testet för Testfaktas räkning.

[PDF]

Vid testet använde laboratoriet en mycket avancerad mätutrustning – en slags docka som simulerar människans olika kroppslager, temperatur och svettutsöndring. Med hjälp av dockan kan laboratoriet mäta hur bra underställen isolerar värme samt absorberar och leder bort svett.

– Ett träningspass vid lägre temperaturer består av olika faser. Först jobbar kroppen utan att svettas och då är det viktigt att understället håller uppe värmen. Därefter börjar man svettas och då ska materialet absorbera och leda bort vätskan. Men eftersom man inte ska åka runt i blöta kläder måste det också torka snabbt, säger Martin Camenzind. 

Team Sportia, Bagheera och Intersport är alla bra på att isolera värme, medan övriga underställ inte får riktigt godkänt här. Det behöver inte ha så stor betydelse vid varmare temperaturer eller om det handlar om riktigt högintensiv träning, enligt Martin Camenzind.
– Men för vanliga skidmotionärer skulle jag rekommendera ett underställ som håller värmen bra. Annars finns risk att du blir kall och då försvinner mycket kroppsenergi. För kvinnor kan detta vara extra viktigt eftersom de tenderar att tappa kroppstemperaturen snabbare än män, säger han.

Sämst värmeisolering har Helly Hansen Dry Revolution som är något av testets frågetecken. Understället är helt vattenavstötande vilket gör att det har mycket bra torkförmåga. Men i stället för att absorbera svetten och få den att försvinna bildas det vätska som stannar kvar och så småningom droppar av från plagget. Bara dryga 30 procent av svetten avdunstar vilket kan jämföras med runt 90 procent för de bästa underställen i testet.

– Att svettas är kroppens eget sätt att kyla ner, men svetten måste ta vägen någonstans och helst avdunsta så nära huden som möjligt. Det gör det inte i det här fallet och risken är att musklerna blir överhettade. Våra mätningar visar också att Helly Hansen är sämst av de testade ställen på att hålla nere kroppstemperaturen, säger Martin Camenzind.

Kristoffer Ulriksen, kategorichef för underställ på Helly Hansen, var den som själv skickade in Dry revolution-stället till Testfakta. Han är inte förvånad över testresultatet.

– Det är riktigt att svetten inte går någonstans med det här stället. Men man åker aldrig skidor i bara underställ och tanken är att fukten ska transporteras till nästa klädlager. Stället skall aldrig brukas ensamt, säger han.

Även Mckinley från Intersport är dålig på att transportera bort fukten. Dessutom har den sämst torktid och hamnar därför sist i testet totalt. Bäst fukttransport har testvinnaren Team Sportia som även torkar snabbt.

 

Fakta

Alla testade underställ är av syntetmaterial eftersom det kan transportera bort fukt snabbt och därför lämpar sig för högintensiv aktivitet som längdåkning. Tre underställ av varje fabrikat skickades in till laboratoriet. Testet är gjort på överdelar för kvinnor eftersom dessa passar den mätutrustning som laboratoriet använder.

Följande fabrikat har testats:

  • Craft (100% Polyester)
  • Helly Hansen (97% Polypropylene, 3% Elastan)
  • Haglöfs (100% Polyester)
  • Bagheera (100% Polyester)
  • Mckinley (100% Polyester)
  • North Bend (100% Polyester)
    Everest (68% Polyamid, 24% Polyester, 8% Elastan)

Testmetod
Vid testet använde laboratoriet en slags docka kan simulera en riktig människokropp. Dockan är uppbyggd i olika material som motsvarar människans kroppslager. Genom att fylla den med vatten kan laboratoriet simulera temperaturförändringar både på huden och inuti kroppen. Dockan har också 54 olika och kontrollerbara svettkörtlar.

Dockan står på en våg så att laboratoriet kan mäta mängden vatten (svett) som avdunstar, kondenserar eller rinner av.

De olika underställen fixerades på dockan och därefter genomfördes testet i tre faser:

Fas 1 (acklimatiseringsfas): 60 minuter med en konstant yttemperatur på 35°C utan svettning och med en vindhastighet på 1 m/s.

Fas 2: (aktivitetsfasen): 60 minuter med en konstant värmeeffekt som motsvarar 500 watt i en människa och en svettakt på 0,4 liter/h med en vindhastighet på 1 m/s.

Fas 3: (återhämtningsfasen): 60 minuter med en konstant värmeeffekt motsvarande 100 watt i en människa och utan svettning med en vindhastighet på 1 m/s.

Värmeisolation
Laboratoriet mätte den energi som krävs för att behålla en viss temperatur på en viss area. Mätningen gjordes vid slutet av fas 1 med hjälp av beräkningar av temperaturskillnader mellan innersta delen av dockan och yttemperaturen.

Svettransport
Laboratoriet mätte viktförändringen vid fas 2 – det vill säga hur mycket av svetten som avdunstat respektive kondenserats eller droppat av. Ju mer svett som avdunstat desto bättre.

Laboratoriet mätte även förändringen i yttemperatur på dockan efter 10 respektive 60 minuter under fas 2. Förändringen i temperatur är också ett mått på att materialet absorberar svett bra. Temperaturen ska helst gå ner och ju lägre temperatur desto bättre.

Torktid
Laboratoriet mätte hur lång tid det tar för materialet att torka.

Betygsättning
Testresultaten i de olika delmomenten har betygsatts på en skala från 1-5 där 5 är bäst. I totalbetyget har resultatet från de olika delmomenten viktats samman enligt följande: Värmeisolering 15 procent, förmåga att absorbera svett 25 procent, fukttransport 25 procent, torkningstid 35 procent.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.