Bra kattmat måste inte kosta skjortan

Bra kattmat måste inte kosta skjortan

Laboratorietest

Ja – den dyrare kattmaten är bättre. Men det är tveksamt om premiummärkenas höga priser verkligen är motiverade. Det visar Testfaktas laboratorietest av åtta olika torrfoder.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 24 Aug, 2015
Läs senare

En årsförbrukning av torrfoder till katten kan kosta drygt 300 kronor, eller 2700 kronor beroende på vilket märke du väljer. Men vad är det egentligen du betalar för?

Testfakta har analyserat innehållet i åtta olika torrfoder för vuxna innekatter, och låtit katt- och hundfoderexperten Øystein Ahlstrøm, docent vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, titta på analysresultaten.

Enligt Øystein Ahlstrøm är det inte svårt att förstå om din katt skulle rata det billigaste fodret och föredra något av de dyrare märkena. Ica Basic, som är billigast och får lägst betyg i testet har betydligt mindre protein, mindre fett och mer kolhydrater än andra märken.

– Katter är rovdjur och typiska proteinätare. Den naturliga födan för katter innehåller mycket protein och väldigt lite kolhydrater. Katter brukar heller inte tycka om kolhydratrik mat, säger han.

Trots varierande proteinhalter innehåller alla foder ändå tillräckliga mängder essentiella aminosyror, men nivåerna varierar.

När det gäller fettsyror saknas däremot omega-3 fettsyrorna DHA och EPA i Ica Basics, Mjaus, och Friskies foder. Ämnena är bland annat bra för nerverna och hjärnan. Friskies och Ica Basic har även för låga nivåer av omega 6-fettsyran arakidonsyra, som behövs för hud och päls.

– Vid brist kan en vuxen katt hushålla med EPA och DHA som den fått i sig tidigare i livet, men det är förstås bättre om det finns i fodret. Arakidonsyra behöver katten däremot få i sig genom maten, och det är negativt om den får för lite, säger Øystein Ahlstrøm.

Samtliga märken uppger att deras foder är ett helfoder. Enligt Jordbruksverket ska det betyda att fodret ska uppfylla dagsbehovet av näring. Problemet är bara att det inte finns preciserat i lagstiftningen vad det innebär.

Bäst i test är Eukanuba, tätt följt av fodren från Royal Canin, Hills Science plan och Orijen. De får alla höga betyg för sin fördelning av fettsyror, vitaminer och mineraler.

Vissa märken innehåller mycket mer energi som katten kan tillgodogöra sig, vilket i sin tur gör att det räcker med en mindre mängd foder. För att täcka en normalstor katts energibehov under ett år skulle det till exempel behövas 4,2 kilo mer av Ica Basics foder än av testvinnaren Eukanubas.

Ändå blir toppmärkena betydligt dyrare. En årsförbrukning Eukanuba kostar 1400 kronor mer än en årsförbrukning av Whiskas, som också uppfyller alla näringsrekommendationer, men inte med riktigt lika god marginal.

Är det då värt att lägga mycket mer pengar för att få det som är allra bäst?

– Nej, absolut inte, menar Øystein Ahlstrøm.

Enligt honom går även de billigaste fodren bra.

– Om katten gillar det så kan du lugnt fortsätta ge den det, och eventuellt komplettera med lite fisk eller kött ibland.  Men var uppmärksam på din katt, om den verkar frisk och nöjd.  Ett bra tecken på om den får i sig det den behöver är om pälsen är blank och har fin lyster. Är den inte det kan det vara läge att byta foder.

Riskerar jag inte min katts hälsa då?

– Nej. Övervikt och för lite motion är ett större hot, speciellt om det är en innekatt. Oavsett vilket foder du väljer så är det viktigt att inte ge den för mycket, säger Øystein Ahlstrøm.

Fakta

Det franska laboratoriet Eurofins har på Testfaktas uppdrag analyserat näringsinnehållet i åtta torrfoder för vuxna katter. Resultaten har jämförts med de näringsrekommendationer som utfärdats av den amerikanska vetenskapsakademin The National Research Council, NRC (2006). Rekommendationerna har legat till grund för bedömningen av fodrens kvalitet.

Så har vi mätt och betygsatt:

Huvudnäringsämnen
Laboratoriet har mätt fördelningen mellan fett, kolhydrater och protein, och om det finns ingredienser i fodret som katten inte kan ta upp, till exempel mycket biprodukter med benrester (Aska). Hög askhalt tyder på sämre proteinkvalitet och smältbarhet. Tillsammans säger detta hur mycket omsättningsbar energi som finns i fodret. Ju högre andel av den omsättningsbara energin som kommer från protein och fett desto bättre.

Proteinsammansättning, (essentiella aminosyror)
Protein består av aminosyror som är nödvändiga för att bygga egna proteiner. De essentiella aminosyrorna måste katten få via fodret. I betygsättningen har vi lagt vikt vid Arginin, Meteonin, och Taurin, som katten har stort behov av. Ju högre halter av dessa ämnen desto bättre.

Fettsyrasammansättning
Mängden av de essentiella fettsyrorna EPA, DHA, linolsyra, och arakidonsyra, och förhållandet mellan omega-3 och omega-6 fettsyrorna har legat till grund för bedömningen.

Mineraler 
Labbet har mätt halterna av kalcium, fosfor, magnesium, natrium och selen.
Onödigt höga halter kalcium, fosfor och magnesium (mer än kroppen kan ta upp) tyder på mycket benrester. Halter över den rekommenderade nivån har därför dragit ner betyget. Även natriumhalter (salt) långt över behovet har dragit ner betyget.

Vitaminer
Laboratoriet har analyserat halterna av A- och E vitamin.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.