Dyr säng inte alltid bäst

Dyr säng inte alltid bäst

Laboratorietest

En säng för tretusen kronor kan vara minst lika bra som en för tjugotusen. Det visar Testfaktas omfattande laboratorietest av spriralfjädersängar.

Laboratorietest
Fredrik Nejman Publicerad: 12 apr, 2007
Läs senare

Dux och Hästens har i många år fört en hård kamp för att vara lyxsängen nummer ett. Mångmiljonbelopp har använts både till marknadsföring och i strider i Marknadsdomstolen

Men i kampen mot varandra verkar de ha glömt bort de billigare konkurrenterna som i vissa fall har minst lika bra sängar.

När Testfakta anlitade Sveriges Provningsinstitut för att grundligt testa åtta sängar fick både Hästens och Dux se sig slagna av den betydligt billigare Ekornes. Deras Svane Hilton blev bäst i test med 4,1 poäng mot 3,8 för Hästens Excel. Testets dyraste säng Dux 2003 fick nöja sig med 3,3 poäng och en delad sjätte plats.

Den billigaste sängen, Ikea Svaneholm, klarade sig bra i konkurrensen och fick med sina 3,4 poäng bättre betyg den än drygt 17 000 kronor dyrare Dux-sängen.
– Jag är inte speciellt förvånad över resultatet. Skillnaderna mellan de riktigt dyra och de billigare sängarna är inte så stor som många tror. Man får betala för känslor och mjukhet. Och det är svårt att mäta, säger Bengt Wadling, ansvarig för Möbelfakta, branschens egen kvalitetsmärkning.

Sängens förmåga att avlasta kroppen är en viktig del av komforten. Med hjälp av en 30 kilos tyngd så tryckte man på olika delar av sängen för att se hur väl sängen lyckades fördela vikten. Här var Ekorens Svane Hilton klart bäst medan Dux hade stora problem. Sängen som marknadsför sig för att ha ”enastående komfort” var klart sämst när tryckfördelningen/komforten mättes.

Varför ska man köpa en svindyr Dux när många billiga sängar i testet är bättre?
– Tester blir alltid mekaniska. Det viktigaste är att prova sängen själv. Och vi gör egna tester kontinuerligt som visar hur bra våra sängar är, säger John Johannesson, produktchef på Dux.

Hur skön en säng än må vara så måste den hålla också. Fem av de testade sängarna klarade hållbarhetstestet med maxpoäng. Sämre gick det för Wonderland, Jensen och Hilding. Här gick flera bottenribbor sönder.
– Det skulle nästan ha diskvalificierat dem. Det viktigaste är ju att en säng håller, säger Mikael Calestam, testingenjör på SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut som utfört större delen av testet.
– Nästan lika viktig är sättningen som visar hur mycket en säng sjunker ihop. Dåligt värde där betyder ju att sängen på sikt blir lite av en hängmatta.

Svenskarna är inte bara i världstoppen när det gäller att köpa sängar, runt 650 000 stycken 2003. De lägger också mycket pengar på varje säng, även om ”dyringarna” Dux och Hästens svarar för mindre än 15 procent av försäljningen.

Anledningen till de höga priserna är, enligt Bengt Wadling, att de flesta köper två och en halv säng i stället för en.
– Många sängar har först en rejäl bottenmadrass, sedan ytterligare en madrass och ovanpå det en bäddmadrass. Och bäddmadrassen blir bara tjockare och tjockare - från början var den bara till av hygieniska skäl.

Testresultatet är en vägledning när man ska köpa säng. Men vad ska man mer tänka på?
– Det viktigaste är att prova och prova. Man måste ta av sig skorna och verkligen prova. Våra genomsnittskunder är inne i butiken 3,5 timme. Och det bör man nog vara om man verkligen ska hitta rätt. Sedan hoppas jag att tillverkarna blir bättre på att verkligen berätta vad de säljer. Garantivillkoren är oklara och det finns brister i informationen om vad sängen verkligen innehåller och hur den är uppbyggd, säger sängexperten Peter Beréus på Sängmakarna.

 

Fakta

Viktfördelning
För att ta reda på hur sängen fördelar vikten har en tryckmatta med 2 300 mätpunkter har placerats under en 30 kg tung intryckskropp. Tryckmattan registrerar trycket mellan intryckskroppen och sängens yta i varje mätpunkt.

Sättning och utmattning av fjädringen har testats genom att en 140 kilos trumma har rullats 45 000 gånger över sängen. Sängarna har därefter utsatts för 20 000 tryck å 100 kg i mitten av sängen och vid kortsidorna. Tillsammans motsvarar detta 10-12 års användning. Efter rullningarna och trycken har man mätt hur mycket liggytan ”sjunkit” och fjädringen förändrats.

Hållbarhet
Hur klarar sängen ett hoppande barn? En 35 kilos vikt har släppts 60 gånger från en höjd på 30 centimeter.

Efter samtliga testmoment har man sprätt upp sängarna för att kontrollera eventuella brott eller skador på spiralfjädrar eller träkonstruktionen.

Testerna har utförts av SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås och IFP Research i Mölndal.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.