Det finns många orsaker till att ätbar mat slängs. Det kan handla om att konsumenten har dålig koll på hållbarhetstider, maten förvaras felaktigt eller att matrester inte tas om hand. Det som slängs mest i onödan är frukt och grönsaker.
En annan orsak till matsvinnet är bäst före-datumet. Många konsumenter slänger maten så fort det har passerats. Men många gånger håller maten längre än vad datumet anger.
– Många, kanske särskilt yngre, vågar inte lita på sina sinnen utan slänger mat som har passerat bäst före-dag i onödan. Men om maten har förvarats enligt anvisningarna blir den inte farlig bara för att detta datum har passerats. Därför är det viktigt att titta, lukta och smaka på maten innan man slänger den, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.
Förutom att matsvinnet är dåligt för hushållsekonomin är det också dåligt för miljön. Livsmedelsverket uppger att svinnet på hushåll och restauranger leder till utsläpp på motsvarande 2 miljoner ton växthusgaser. Det är liuka mycket som 700 000 bilar släpper ut.
Livsmedlesverkets råd för att minska svinnet:
- Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
- Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
- Förvara maten rätt: - Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C. - De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp. Om du vill ha dem framme – ät upp dem snabbt. - Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.
- Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras.
- Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.