· Kyla är viktigt. Försök hålla maten kall från butiken till hemmet. Ta gärna med kylväska med frysklampar när du handlar.
· Se till att kylvaror kommer in i kylskåpet direkt när du kommer hem. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
· Kolla ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen till + 4-5 grader. Med en termometer kan du kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
· Ta inte fram mer än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
· Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Lita på ditt smak- och luktsinne. Känsliga livsmedel är i stället märkta med sista förbrukningsdag. Sista förbrukningsdag är den sista dag som tillverkaren går i god för att ett livsmedel kan ätas eller drickas utan fara för hälsan.
· Om du ska på utflykt, packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
· Se till att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat.
· Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.
Källa: Livsmedelsverket