Varm choklad ska man blanda själv av socker och kakao, menar många. Men visst kan det också vara smidigt med ett paket färdigblandat, som dessutom funkar i kall mjölk? Testfakta har låtit fyra tolvåringar och två chokladexperter blindtesta sex olika chokladdryckspulver, både med varm och kall mjölk.
– Jag tycker chokladdryck ska smaka choklad, därför jag lite besviken, det är framför allt socker det smakar, säger Martin Isaksson, ägare och chefskonditor på Chokladfabriken i Stockholm och en av testarna.
De flesta produkterna i testet innehåller bara 18 till 20 procent kakao, och cirka 80 procent socker. I två märken, Kung Markatta och Monbana, är kakaohalten högre: 35 respektive 32 procent kakao och 65 till 68 procent socker.
– Med kall mjölk är dessa bäst på grund av att de är mindre söta. De andra har en bedövande sötma som skuggar över chokladsmaken totalt, säger Martin Isaksson. Men några toppbetyg får de mindre sockriga märkena ändå inte av experterna.
– Det finns en bismak som får mig att tänka på potatismjöl, säger konditor Maria Engshagen om Kung Markattas pulver, som mycket riktigt innehåller potatisstärkelse.
Både Martin Isaksson och konditorkollegan Maria Engshagen tycker att det är större smakskillnader mellan dryckerna när de är kalla än när de är varma. Värme hjälper normalt sett till att lyfta fram smakerna. Här gör värmen att sockret i produkten lyfts fram och blir ännu mer dominerande, förklarar de.
– Alla hade vunnit på att vara mindre söta, säger Martin Isaksson.
Barnen håller inte med utan tycker att Monbana och Kung markatta borde ha mer socker, eller i alla fall mindre kakao.
Hur mycket socker får man då i sig från ett glas chokladdryck? Följer man anvisningarna på förpackningarna handlar det om 10 till 20 gram socker per portion beroende på om man räknar med mjölken eller inte. Det rekommenderade maxintaget per dag för en sjuåring ligger på 40 gram.
– Det är inte som läsk men det är fortfarande mycket och inget man bör ge sitt barn varje dag tycker jag, säger Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket.
Kan chokladdryck vara ett alternativ till barn som inte vill dricka mjölk?
– Så resonerar nog många föräldrar. Men jag tycker att man ska satsa på att lära barnen dricka vanlig mjölk och naturell fil eller yoghurt i stället för sötade produkter, säger Åsa Brugård Konde.
Bäst betyg från barnen får Goody Cao från Lidl, som enligt dem är god både varm och kall och lätt att blanda. Den är dessutom billigast. Per kilo kostar den bara hälften av O’boy och bara en tiondel av vad Monbana kostar. Väger man ihop betygen från både barn och experter så får klassikern O’boy högst betyg.
Svart te har högre koffeinhalt än många andra teer, och den uppiggande effekten är en av anledningarna till att det gör sig extra bra på morgonen. Men se till att välja rätt – det är stor skillnad på både smak och kvalitet, och priset varierar enormt.