Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Uppdragstest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Den smutsiga disken placeras i laboratoriets diskmaskiner. Foto: Tobias Meyer
Den smutsiga disken placeras i laboratoriets diskmaskiner. Foto: Tobias Meyer
De olika diskmedlen testas i upp till 30 diskomgångar i automatiserade diskmaskiner. Foto: Tobias Meyer
De olika diskmedlen testas i upp till 30 diskomgångar i automatiserade diskmaskiner. Foto: Tobias Meyer
Tallrikar smutsas ner med standardiserade matrester som sen får torka in. Foto: Tobias Meyer
Tallrikar smutsas ner med standardiserade matrester som sen får torka in. Foto: Tobias Meyer
Grå hinna på glas och bestick efter disk bedöms i laboratoriets ljuskammare. Foto: Tobias Meyer
Grå hinna på glas och bestick efter disk bedöms i laboratoriets ljuskammare. Foto: Tobias Meyer
Nio olika maskindiskmedel på den svenska marknaden testades. Foto: Rikard Kihlström
Nio olika maskindiskmedel på den svenska marknaden testades. Foto: Rikard Kihlström
Laboratorietest

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Laboratorietest
Testfakta Research Publicerad: 28 Feb, 2023
Läs senare

Spelar det verkligen någon roll vilket diskmedel man väljer? Testfaktas undersökning av den frågan ger ett rungande ja till svar. Vårt test visar väldiga variationer i hur maskindiskmedel klarar rengöra ingrodda fläckar, få glans på glasen, och bryta ner fettbaserade rester.

Testfakta har på uppdrag av Procter & Gamble gjort ett jämförande laboratorietest av nio olika fabrikat som finns på den svenska marknaden. Testet utfördes på det oberoende laboratoriet SGS Institut Fresenius i Tyskland.

Laboratoriet sätter diskmaskinstabletter genom noggranna tester som återspeglar de förväntningar som ställs på dem i dagligt bruk. Som en del av processen avgör laboratoriet hur diskmedlen klarar att rengöra vardagliga mat- och dryckesfläckar, bland annat inbränd mjölk, tefläckar och ägg.

[PDF]

Här visar resultaten på värdet i att välja rätt. Det bästa diskmedlet tar bort nästan 90 procent av de intorkade matresterna som ingår i testet, medan det sämsta bara får bort hälften av matresterna. Laboratoriet mätte också ifall diskmedlen håller glas glänsande eller om de ger dem en irriterande grå hinna, men rengöring av fläckar värderas högst i testet.

Enligt Zena Malocho, laboratoriechef på SGS Institut Fresenius, är det just rengöringsförmågan vi ska koncentrera oss på i de nordiska länderna.
– Produkternas huvudsakliga syfte är att rengöra så därför är rengöringseffektiviteten den del av testet som har störst betydelse för slutbetyget. Dessutom har ni så mjukt vatten i era länder. Ni ska sällan behöva få bekymmer med att det uppstår en svart beläggning eller grå hinna på glasen efter diskning. Laboratoriets resultat visar också att de flesta produkter klarade sig utan någon som helst beläggning.

En titt på resultaten visar att Yes Platinum är testets vinnare, på grund av bäst effekt i rengöring och överlägset resultat i nedbrytning av fettbaserade rester. Även W5 All in 1 Power hade starka resultat och blev klar tvåa. Allra sist hamnade ICA Allt i ett, som trots bra glans hade väldigt dålig förmåga att rengöra de flesta fläckar.

Fakta om testet

Testfakta Research har på uppdrag av Procter & Gamble genomfört ett jämförande laboratorietest av maskindiskmedel i tablettform (all in one) för den svenska marknaden. Laboratorietestet har utförts av det oberoende laboratoriet SGS Institut Fresenius och följer branschorganet IKW:s rekommendationer och SGS:s egna metoder.

Utgångspunkten för testet har varit att jämföra rengöringseffektivitet, glans och fettnedbrytande egenskaper för ett representativt urval av jämförbara produkter på marknaden. De åtta maskindiskmedlen som testats är:

  • Coop All in one
  • Finish Ultimate
  • Finish Power
  • Fixa Maskindisk
  • ICA All in 1
  • Skona Maskindisk
  • W5 All in 1 Power
  • Yes Platinum
  • Yes Original

Laboratorietestet består av fem delar:

  1. Rengöringseffektivitet
  2. Glans del 1: Sköljningseffektivitet
  3. Glans del 2: Förmågan att motverka uppkomsten av grå hinna
  4. Förmågan att eliminera fettbaserade rester

  5. Missfärgning av rostfritt stål

Testerna utförs i mjukare vatten (6 dH).

Rengöringseffektivitet
Rengöringseffektiviteten testas på åtta olika typer av matrester och fläckar som utifrån sin komposition kan delas in i fyra kategorier: blekbara, proteinbaserade, stärkelsebaserade och fettbaserade. Matrester och fläckar appliceras på olika typer av bärare: tallrikar, koppar och skålar i porslin, plåtar i rostfritt stål och tallrikar i glas.

Rengöringseffektiviteten testas på följande matresterna och fläckar:

  • Intorkade rester från potatis, majs, ris och vete
  • Intorkade rester från kokt pasta mixat med vatten
  • Intorkade rester från köttfärs med ägg
  • Intorkade rester från mjölk (mjölkskinn)
  • Intorkad äggula
  • Intorkad crème brulée
  • Intorkade fläckar av te
  • Fettbaserade rester och fläckar

Det redovisade resultatet för rengöringseffektivitet utgörs av medelvärdet från fem tester per fläck och diskmedel. Renheten bedöms visuellt eller gravimetriskt (genom vägning).

Glans del 1: Sköljningseffektivitet
Efter rengöringsprogrammet följer sköljning och tork. När disken är klar ska den inte bära spår av matrester eller rester av diskmedlet. I testet laddas diskmaskinen med fem olika bärare (se nedan) som smutsats med stärkelse, äggvita samt vegetabiliskt och animaliskt fett. Efter diskprogrammets slut får disken vila i 10 minuter med öppen lucka för att svalna. Därefter utvärderas sköljningseffektiviteten i en ”black box” (svart låda med definierade ljusförhållanden) för att tydligare kunna se fläckar från torkade droppar eller ränder. Bedömningen görs både visuellt och med hjälp av ett digitalt bildanalysinstrument.

Disken består av följande bärare:

  • Blå tallrikar i melamin
  • Svarta glastallrikar
  • Svarta porslinstallrikarr
  • Höga dricksglas
  • Bestick av rostfritt stål

Glans del 2: Förmågan att motverka uppkomsten av grå hinna
Diskmedlets förmåga att motverka uppbyggnaden av grå hinna testas i totalt 30 cykler per fabrikat. I testet laddas maskinen med tre olika bärare (se nedan) som smutsats med tomatketchup, senap, sås, potatisstärkelse, bensoesyra, äggula, margarin och mjölk. Efter färdigt diskprogram låter man disken svalna i 30 minuter. Förekomsten av grå hinna utvärderas visuellt efter 30 repetitioner.

Disken består av följande bärare:

  • Kristallglas

  • Porslin
  • Bestick i rostfritt stål

Förmågan att eliminera fettbaserade rester
Diskmedlets förmåga att eliminera fettbaserade rester testas i totalt 30 repetitioner per diskmedel. I testet laddas diskmaskinen med rena glas, knivar och porslin. 50 gram av en standardiserad krämig pasta som innehåller oljiga ingredienser tillsätts i diskmaskinens övre korg. Efter 30 repetitioner bedöms diskens renhet och fettbaserade rester i diskmaskinens bottensil. Bedömningen görs visuellt.

Missfärgning av rostfritt stål (insidan av maskinen och bestick).
Diskmedlets påverkan på nyansen i rostfritt stål – om ytan blir mörkare – utvärderas efter totalt 30 cykler. Utvärderingen görs på bestick i rostfritt stål och på maskinens insida.

Så tolkas och betygsätts resultatet
Testfaktas betygsättning följer laboratoriets redovisning men med en skala från 1 till 10 där 10 motsvarar helt rent, inga rester, inga fläckar eller grå hinna. Betygen från de olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg. De olika delmomenten har fått följande vikt:

Rengöringseffektivitet 60 %

  • Intorkade rester från potatis, majs, ris och vete 10 %
  • Intorkade rester från kokt pasta mixat med vatten 10 %
  • Intorkade/ inbrända rester från köttfärs med ägg 10 %
  • Intorkade/ inbrända rester från mjölk (mjölkskinn) 10 %
  • Intorkad äggula 10 %
  • Intorkad crème brulée 10 %
  • Intorkade fläckar av te 20 %
  • Fettbaserade rester och fläckar 20 %

Glans del 1: Sköljningseffektivitet 8 %
Endast resultaten för fläckar på höga dricksglas och bestick i rostfritt stål viktas in i resultatet (50 % vardera).

Glans del 2: Förmågan att motverka uppkomsten av grå hinna 17 %
Endast resultaten för kristallglas och bestick i rostfritt stål viktas in i resultatet (50 % vardera).

Förmågan att ta bort fettbaserade rester 10 %
Diskmedlets förmåga att lösa upp och rengöra från fettbaserade rester på disken och i maskinens bottensil. Högst vikt läggs vid bottensilen med 40 %. Glas, plast och bestick i rostfritt stål viktas 20 % vardera.

Missfärgning av rostfritt stål (insidan av maskinen och bestick) 5 %
Påverkan på maskinens insida och bestick viktas med 50 % vardera.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.