Populära overaller underkända

Populära overaller underkända

En vinteroverall för 400 kronor kan vara lika bra som en för 2000 kronor. Det visar Testfaktas laboratorietest av 13 olika modeller. Men det gäller att välja rätt, flera populära overaller håller inte alls måttet och innehåller dessutom miljögifter.

Mikael Bergling Fredrik Nejman Publicerad: 10 Nov, 2007
Läs senare

OBS! Detta test är från 2007. Läs vårt senaste overalltest här.

Vinteroverallen är det kanske dyraste plagget en småbarnsförälder köper. Antalet märken och tillverkningsmaterial ökar från år till år, precis som prisskillnaderna. I dag finns det overaller från knappt 400 kronor till lyxplagg för mer än 2.000 kronor.

Men hur står det till med kvaliteten?

På uppdrag av Testfakta har laboratorierna IFP Research och Analycen laboratorietestat tretton populära barnoveraller. Vi har tittat på overallernas vindtäthet, rivstyrka, slitstyrka och vattentäthet.

Bäst i test blev testets två dyraste overaller: Nanook och Altitude 8848, men den billigaste från Europris får anses mycket prisvärd. Sämst betyg fick Kapp Ahl.

I testet av overallernas vindtäthet, rivstyrka, slitstyrka och vattentäthet klarade sig märkena olika bra.

Störst problem hade overallerna att hålla vattnet borta. Tre overaller – H&M, Åhléns och KappAhl - fick klart underkänt.

Bäst var overallerna från Nanook och Altitude 8848, följt av Reima, Europris, Polarn & Pyrets dyrare overall samt Didriksons.
– Man brukar säga att ett plagg i stort är vattentätt om det klarar trycket från en vattenpelare som är två meter. De bästa klarar över tio meter, medan några börjar läcka redan vid två decimeters pelare. Det är helt klart undermåligt, säger testledare Helena Hjärtnäs vid IFP Research.

Bäst var de testade overallerna på att skydda mot vinden. Här fick alla godkänt.

I momentet som mätte rivstyrkan fick två underkänt: Helly-Hansen och Lindex. Tre – Didriksons, Coop och Lindex – nådde inte upp till en godkänd trea när det gäller slitstyrka.

Testet visar också att vinteroverallerna generellt har blivit sämre. När Testfakta i fjol gjorde ett liknande undersökning fick samtliga overaller betyget godkänt.

Många konsumenter blir förbannade om den nyinköpta – och kanske dyra – overallen läcker så fort det börjar regna.

Får man sälja hur dåliga barnkläder som helst?
– Ja, i princip. När det gäller materialet finns det inga krav. Däremot finns det säkerhetskrav som måste följas. Det handlar om att snoddar inte får vara för långa och sådant, säger Helena Hjärtnäs.

Men vårt test innehåller också en kemisk analys av plaggen, som visar att samtliga innehåller miljögiftet nonylfenoletoxylat. Giftet kommer sannolikt från de tvättmedel som använts vid tillverkningen av overallerna.

Av de testade fabrikaten innehåller overallen från H&M klart mest nonylfenoletoxylater, tillsammans med Lindex och Kapp-Ahl.
– För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att man tvättar overallerna innan barnen använder dem, säger Johan Axelman.

Nonylfenoletoxylater som bryts ned i miljön bildar nonylfenol som är mycket giftigt för vattenorganismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön.
– I sin förlängning kan givetvis också människor drabbas. Därför har EU bestämt att nonylfenoletoxylater inte får användas inom en rad olika tillämplingar inom unionen. De får till exempel inte ingå i tvätt- och rengöringsmedel som används inom EU, säger ekotoxikolog Johan Axelman vid Kemikalieinspektionen.

Men de får ingå i kläder?
– Det är inte otillåtet eftersom EU:s regelverk i det här fallet inte gäller importerade kläder, säger Johan Axelman. 
 

 Fyra overalltips
Kolla priset. Är det verkligen värt att betala över 2.000 kronor för något som är marginellt bättre än en för 400 kronor?
Tvätta rätt. Följ tvättinstruktionerna noga. Glöm heller inte att köpa impregneringsmedel och bättra på med efter några tvättar.
Lagom kläder. Bylsa inte på ditt barn med onödigt mycket kläder. Utgå från dig själv. Det räcker nästan alltid med vanliga kläder under overallen.
Kanske begagnat. Glöm inte att begagnade kläder kan vara ett alternativ. En måttligt använd overall säljs ofta billigt på Blocket och föräldrasajter.

OBS! Detta test är från 2007.
Läs vårt senaste overalltest här.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.